Salata de cruditati

de Mutulica in Salate, 11 Mai 2016 | 3620 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • 1 morcov,
  • 1 radacina de telina,
  • 1 mar,
  • sare,
  • piper
  • maioneza

Pt. maioneza:

  • un galbenus crud
  • o lingura mustar
  • cateva cristale de sare de lamaie
  • 200 ml ulei
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata de cruditati:

Va prezint o salata de cruditati, reteta primita de la o colega de serviciu pe vremea cand o colega nemaritata putea fi un prilej de petrecere nevinovata a putinului meu timp liber din acei ani.

Nu am fost un colectionar de aventuri, nici macar un cuceritor, dar varsta mea de atunci era  ofertanta si cand ma gandesc la aceasta reteta imi vin in minte multe intamplari amestecate ca o salata.

Odata, un morcov sef a chemat galbenusul crud la el in birou si l-a atentionat: tu umbli cu trei mere  in acelasi timp. Ar fi cazul sa te hotarasti cu care vrei sa ramai, nu-i frumos sa faci o salata de cruditati! In ce relatii esti cu  marul ala mic?

-Nici macar nu-l cunosc, doar ne salutam dimineata cand ne intalnim pe scari!

Asa a fost  galbenusul crud educat, ca un barbat adevarat nu recunoaste niciodata, dar o telina cu mai multa experienta de viata l-a urmarit si a vazut ca marul micut a fost acasa la galbenus. I-a dat telefon marului si a imitat vocea galbenusului: din vorba in vorba, marul  a ajuns sa-i spuna mult prea multe...Toata lumea a aflat ce stricat era marul ala neatins de fapt si nimeni n-a mai vrut sa aiba o relatie serioasa cu un asemenea fruct stricat! Legumele cu pamant pe ele(poate o sa va fac odata o astfel de salata, dar e de neam-prost, sa stiti!) s-au convins ca gabenusul are o educatie diferita(de fapt, doar educatie), deci e taaare prost... Dupa un timp, experimentata telina i-a facut o propunere marului: in ziua de astazi , galbenusurile crude apreciaza merele versate . Eu am experienta si te voi invata ce-ti lipseste ca sa le atragi !...

Deci, ati retinut care sunt ingredientele principale: marul ionatan, telina unsa cu toate alifiile si morcovul- sef . Se curata si se dau pe razatoare. Se condimenteaza cu sare si piper, dupa care incorporam maioneza. 

Dar unde este piperul in salata  mea?

Morcovul sef a invitat galbenusul crud si subaltern la restaurant, i-a facut cinste si asa a aflat doar ca unul dintre merele care-i placeau era mai experimentat si nu stiu cum s-a intamplat, dar la putina vreme, marul acela i-a spus galbenusului crud ca e tare prostut si nu mai vrea sa aiba de a face cu el pentru ca i-a creat probleme... Un alt mar, care era cam copt si tare grabit, din care cauza galbenusul crud a renuntat la a-si da intalnire inclusiv in fata morcovului-sef, a ajuns in situatia de a fi acuzat de catre sotia morcovului-sef ca i-a prins cand era cat pe ce sa-i intre morcovul undeva (nu stiu ce sa cred, nevasta morcovului-sef mi-a facut de curand o surpriza neplacuta si nu mai dau nimanui crezare!)

Si tocmai v-am spus despre mustar, nelipsit din orice salata de cruditati cu maioneza .

Maioneza o faceti dintr-un galbenus crud. Acesta se bate, se amesteca cu mustarul, se adauga sare de lamaie si ulei, putin cate putin, pana obtinem consistenta dorita. 

A trecut atat de mult timp de cand galbenusul nu s-a mai amestecat in astfel de salate incat era sa uit ca nu a reusit sa aiba o relatie cu un alt mar, deoarece, pentru a-si pastra relatia  cu marul mai experimentat, i-a spus acestuia ca marul pisicos si gospodar il plictiseste...

De fapt, marul acela-i placea cel mai mult, dar era prea ocupat pentru o relatie de lunga durata si se temea sa nu strice marul delicat, galbenusul avand alt gabarit.

Adevarul este ca, indiferent de gabarit, galbenusul nu isi are locul in orice salata, dar oricate retete as posta, ceilalti vor gati cum au invatat in familie, sau in felul lor, din teama specifica celor ce traiesc inca in Evul Mediu, ca gatind altfel alimentele lor stricate sau de proasta calitate, se vor strica si mai rau la cap, caci celelalte boli, din fericire, nu dor...

Aceasta salata aparent stufoasa s-a facut in aproximativ 30 de minute, asa cum pe repede-inainte a mers multa vreme si viata mea, de am ajuns sa incurc ingredientele si sa nu mai tin minte toate salatele...

 

TIPS-URI

1

Secretul bucatarului: pentru prepararea maionezei luati-va o nevasta!

2

Salata este buna si ca aperitiv si ca garnitura.

RETETA IN IMAGINI

Salata de cruditati-0
Salata de cruditati-1
Salata de cruditati-2
Salata de cruditati-3
Salata de cruditati-4
Salata de cruditati-5
Salata de cruditati-6
Salata de cruditati-7

COMENTARII (37)

Mutulica

Mutulica 1

17.05.2016, 06:07

Aaa!

dantes

dantes 1

19.05.2016, 06:28

Buna !

Mutulica

Mutulica 1

19.05.2016, 10:36

Mersi!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!