Salata de somon crud si castraveti

de Cristi Roman in Somon, 9 Mai 2011 | 9243 vizualizari

 

Munca pe care o fac de mai bine de 3 luni in restaurantul asiatic din Dublin isi pune ceva amprente pe mine, mai intense decat as fi crezut. In primul rand m-am obisnuit destul de mult cu iuteala, pe care o cam evitam in trecut.

Apoi am ajuns sa vad si sa invat modalitati noi de preparare, in special atunci cand se face mancare pentru staff, si nu pentru clienti – cand totul este mai “europenizat”, macar un pic.

In restaurantul nostru servim foarte mult peste crud, fiindca servim sushi :) . Si daca servim sushi servim si sashimi. Si daca servim sashimi inseamna ca mancam si peste crud :) .

Mancati peste crud, obisnuiti? Sau nu suportati deloc ideea? Prin peste crud ma refer in special la ton si la somon, poate pestii cei mai predispusi la acest lucru. Mie imi plac foarte mult tonul crud, dar si somonul crud, si de fiecare daca cand am ocazia nu ii ratez.

Asa ca, dupa toate aceste influente care se sedimenteaza in mine saptamana de saptamana, acum cateva zile m-am gandit sa realizez acasa o salata rece, pe baza de somon crud si castravete, ca alimente principale. Ca marinare pentru somonul crud am folosit doua ingrediente de baza pentru astfel de operatiuni: zeama de lamaie (verde am pus, este mai aromata si mai fina) si uleiul de masline. Ca element exotic am preferat de aceasta data fulgii de chilli uscati, insa va sugerez, daca doriti alta varianta, sa folositi o lingurita de ghimbir proaspat, maruntit. Eu data viitoare asa voi face.

 

INGREDIENTE

  • 100 grame file somon crud
  • 1/2 castravete
  • doua linguri ulei masline
  • zeama de la o lamaie verde
  • 1/4 lingurita chilli uscat
  • piper
Portii: 1
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata de somon crud si castraveti:

Am taiat fasii subtiri din fileul de somon, am maruntit cele doua fire de ceapa verde, am stors zeama de la lamaia verde. O atentie speciala am dedicat-o castravetelui, pentru o metoda de curatare si taiere pe care am invatat-o de la munca, de la cheful de sushi.

Practic, ideea este ca trebuie eliminat miezul plin de seminte si de apa, care dauneaza unei salate, diluand puternic aromele. Si atunci se curata coaja cu ajutorul unui cutit mai mare, dimprejurul bucatii de castravete. Trebuie putina dexteritate daca faceti acest lucru, recunosc . Am curatat astfel primul strat, coaja mai exact, apoi am mai scos inca un strat de castravete, pana am ajuns la miez, pe care nu l-am folosit, deci. Apoi am taiat subtire, julien, cele doua coji de castravete.

Si apoi am amestecat intr-un bol (plastic, metal, cum aveti, de preferat mai mult de plastic) toate ingredientele, apoi am lasat bolul la frigider cam o ora, pentru a se marina (=gati) somonul si pentru a se infuza reciproc ingredientele.

Am servit rece salata de somon crud cu castravete, asa cum ii sta bine.

Va recomand sa folositi si avocado, taiat cubulete, sau ghimbir proaspat, cum am zis la inceput – asta daca NU doriti chilli iute, ghimbirul avand magia de a poseda si aroma atat de speciala, dar si iuteala medie, dar cat sa-si faca efectul. Chiar va rog sa mergeti cu incredere pe ghimbir proaspat, tocat marunt, o lingurita la doua portii.

E un fel de mancare inedit, rapid de preparat, pe care-l puteti servi si ca gustare dar si ca fel principal, daca luati o masa de seara mai usoara, alaturi de un pahar de vin alb si de persoana iubita. E si un preparat excelent de facut pentru momentele in care aveti invitati si doriti sa le oferiti ceva “altfel”.

Toate bune, dragi prieteni, sa aveti o saptamana mai buna!

TIPS-URI

1

Atentie mare la cum tineti cutitul daca va decideti sa curatati astfel un castravete!

2

Indiferent de nota personala pe care o veti adauga, nu uitati mereu sa puneti un ingredient mai aromat, mai intens, somonul crud marinat natural NU are o aroma intensa.

3

Serviti salata doar rece.

Daca ti-a placut reteta noastra "Salata de somon crud si castraveti" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (32)

burdulea56 1

09.05.2011, 20:50

Apetisant!!!!!!!!!

LUK 1

09.05.2011, 22:28

nu prea mi place pestele crud ..dar tre sa fie gustos pt cei carora le place

divainbucatarie 1

11.05.2011, 08:24

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta de ciorba de loboda cu stevie

pe 17.03 la 09:15

Reteta de aperitiv crocant cu sunca si cascaval

pe 16.03 la 09:59

Reteta de snitel crispy, din pulpa de porc, in pesmet

de vasimur 4

pe 15.03 la 18:34

Reteta de placinte cu feta, spanac si marar

de laura_n 7

pe 15.03 la 17:42

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Rocsi

1812 puncte

vasimur

1374 puncte

Ksenya

1145 puncte

RODIMUR

1117 puncte

gaby_duceag

1000 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Somon in sos de marar