Salata de vinete cu iaurt - Borani Bademjan

de Catalina L in Aperitive / Garnituri, 11 Feb 2016 | 1197 vizualizari

 

Astazi 11 februarie este Ziua naţională a Republicii Islamice Iran.


Iran (persană: ايران), oficial Republica Islamică Iran, și până la 1935 cunoscută internațional ca Persia, este o țară în Asia de Sud-Vest, situată între coasta de nord-est al Golfului Persic și coasta sudică a Mării Caspice. Numele „Iran” este un înrudit cu cuvântul „arian"” și înseamnă „teren de aur”.


Retetele persane variaza in ingrediente si moduri de preparare, de la gustul dulce, la foarte acru si picant. Cele mai multe feluri de mancare au la baza orezul, care este servit alaturi de diferite preparate din carne, verdeturi si legume. Sofranul si scortisoara dau savoare felurilor de mancare. Este o bucatarie sanatoasa, si prietenoasa cu vegetarienii, carnea fiind usor de indepartat din alimentatie.


In traditia persana, oaspetii sunt serviti cu ceai si fructe, de obicei inainte de masa. Acestea sunt servite pe farfurii mici, cu tacamuri speciale. Fructele servite sunt de cele mai multe ori: portocale, mere, castraveti mici iranieni (cunoscuti sub numele de khiyar), rodii, pere, banane, cirese, ine, struguri, piersici, mandarine si orice fel de fruct, in functie si de sezon.


Boluri de pepene galben, pepene verde, pepene iranian kharboozeh, bineinteles curatate de coaja si taiate cuburi mari, ajil, tokhmeh si alte gustari pot fi de asemenea servite.


Deserturile servite la petreceri (mehmooni) sunt variate: prajituri, krem karamel (crema de zahar ars), jeleuri (jelle) sau diferite dulciuri cu ceai.


Inedit despre bucataria iraniana:


- Caviarul reprezinta unul dintre cele mai exportate alimente derivate din peste exportate, insa iranienii nu sunt innebuniti dupa asa ceva.


- Daca ajungeti in Iran, incercati sa nu intrati decat o singura data intr-un restaurant, fiindca se servesc putine feluri, adica doar orez si carne; ca sa gustati festinul iranian, e bine sa faceti rost de o invitatie in casa unui localnic.


Cateva dintre etichetele unei mese traditionale:


1. trebuie sa nu stati langa un reprezentant al sexului opus;


2. cand vi se ofera indemnuri de a mai bea si de a mai manca, trebuie sa refuzati cel putin o data si de-abia dupa aceea sa acceptati;


3. daca nu sunt ustensile, folositi doar mana dreapta;


4. la finalul mesei lasati un pic de mancare in farfurie, semn de apreciere pentru gazda care si-a facut datoria de a oferi mancare indestulatoare.


 


Va prezint o reteta iraniana de salata de vinete pe baza de iaurt, care se foloseste ca acompaniament la gratare, dar care se poate manca si numai cu lipii.

 

INGREDIENTE

  • 2 vinete mijlocii
  • 3-4 linguri bune de iaurt natur
  • sare , piper
  • 1-2 catei de usturoi pisati
  • 40g nuci tocate
Portii: 3
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata de vinete cu iaurt - Borani Bademjan:

Cuptorul se preincalzeste la 200°C.

Vinetele se inteapa, de cateva ori cu furculita, inainte de a le introduce la cuptor.

Se pun vinetele pe o tava si se lasa sa se coaca cam 45-50 de minute.

Se intorc din cand in cand sa se rumeneasca pe toate fetele.

Se scot din cuptor,se curata de coaja si se lasa la scurs.

Se toaca marunt vinetele.

Se adauga usturoiul pisat, iaurtul, nucile tocate, sare si piper. Se amesteca.

Se decoreaza cu nuci si se da la rece.Este o salata usoara si racoritoare de vara.

Se serveste dupa dorinta, tartine, cu lipii, cu salata de rosii sau de ardei copti, ca garnitura de carne....

 

Pofta Buna!!!

 

 

 

TIPS-URI

1

a se toca cu un cutit din lemn sau in silicon

RETETA IN IMAGINI

Salata de vinete cu iaurt - Borani Bademjan-0
Salata de vinete cu iaurt - Borani Bademjan-1
Salata de vinete cu iaurt - Borani Bademjan-2
Salata de vinete cu iaurt - Borani Bademjan-3
Salata de vinete cu iaurt - Borani Bademjan-4
Salata de vinete cu iaurt - Borani Bademjan-5
Salata de vinete cu iaurt - Borani Bademjan-6
Salata de vinete cu iaurt - Borani Bademjan-7
Salata de vinete cu iaurt - Borani Bademjan-8

COMENTARII (13)

Panacris

Panacris 1

12.02.2016, 11:38

Stefania1964

Stefania1964 1

12.02.2016, 11:55

mirela0911

mirela0911 1

14.02.2016, 19:08

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Clatite cu branza telemea si malai
  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

  • 11

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

la 06:05

Cotlet de ton la grătar

de Bunica 6

Cotlet de ton la...

ieri la 20:05

Prăjitură frageda cu mere

de Bunica 6

Prăjitură...

ieri la 19:51

Gustare cu friptură de curcan

Gustare cu...

ieri la 19:24

Supă cremă cu fructe de mare

de Bunica 6

Supă cremă cu...

ieri la 19:12