Salata taraneasca de legume pentru iarna

de Andra_Constantinescu in Muraturi, 29 Sep 2015 | 2036 vizualizari

 

Pana acum bagam muraturii clasici, taranesti, dar de anul trecut am descoperit aceasta reteta foarte buna. Daca muraturii zaceau pana vara pe balcon, ei bine salata aproape ca nici n-a apucat iarna, atat de buna a fost, mai ales servita la fasole. A mai ramas un borcan, pe care nu ne-am indurat sa-l mai mancam si l-am servit abia toamna asta, fiind in stare perfecta.

 

INGREDIENTE

  • Amestec de legume:
  • 1 kg castraveti;
  • 1 kg morcovi;
  • 1 kg ardei rosii (gras, kapia, gogosar);
  • 4 kg gogonele;
  • 6 cepe (350 g);
  • o varza alba (850 g);
  • o varza rosie (1,9 kg);
  • doua conopide (1,5 kg);
  • sfecla rosie (650 g);
  • un buchet mare de frunze de telina (80 g);
  • sare grunjoasa.
  • Amestec lichid:
  • 1 l otet de Topoloveni;
  • 1 l apa;
  • 28 linguri zahar;
  • 6 linguri sare grunjoasa.
Portii: 18
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Salata taraneasca de legume pentru iarna:

Castravetii se spala, li se indeparteaza capetele, se taie in jumatati, apoi se feliaza.

Morcovii se curata de coaja, se spala si se taie rondele, partea groasa taindu-se si pe jumatate.

Ardeii se curata de seminte, se spala si se taie felii lunguiete si un pic late.

Gogonelele se spala, li se indeparteaza codita, se taie in jumatati, apoi fiecare jumatate se taie in 3-4 parti si se feliaza.

Ceapa se curata de foi, se spala si se taie julienne.

Varza se spala si se taie fideluta.

Conopidele se spala si buchetelele se rup in bucati cat mai mici.

Sfecla rosie se curata de coaja, se spala si se taie in bucati mici, la fel ca gogonelele.

Telina se spala si se taie marunt.

Toate aceste legume se pun intr-un vas mare, se presara cu putina sare si se amesteca, lasandu-se pana a doua zi.

Se pregateste amestecul lichid, fierband toate ingredientele si lasandu-se sa se raceasca.

Dupa aceea, legumele se scurg, se aseaza in borcane de 800 g cu putina zeama (circa un sfert din borcan) si se completeaza cu amestecul lichid. Se pun capacele la borcane si se mai fierb circa 30 de minute pe baie de abur. Se lasa borcanele sa se raceasca in apa respectiva.

Salata se poate servi dupa aproximativ o saptamana.

 

 

TIPS-URI

1

Legumele nu trebuie sa fie neaparat aceleasi sau in aceeasi cantitate ca cea descrisa in reteta, trebuie respectata doar reteta compozitiei lichide: 1/2 l otet, 1/2 l apa, 14 linguri zahar, 3 linguri sare grunjoasa. In cazul in care nu va ajunge compozitia lichida pentru legumele pe care le aveti, se mai prepara alta compozitie. Insa, precizez ca mie mi-au intrat fix cantitatile prezentate.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Salata taraneasca de legume pentru iarna 403520
retete culinare - Salata taraneasca de legume pentru iarna 403521
retete culinare - Salata taraneasca de legume pentru iarna 403522
retete culinare - Salata taraneasca de legume pentru iarna 403523
retete culinare - Salata taraneasca de legume pentru iarna 403524
retete culinare - Salata taraneasca de legume pentru iarna 403525
retete culinare - Salata taraneasca de legume pentru iarna 403526
retete culinare - Salata taraneasca de legume pentru iarna 403527
retete culinare - Salata taraneasca de legume pentru iarna 403528
retete culinare - Salata taraneasca de legume pentru iarna 403529
retete culinare - Salata taraneasca de legume pentru iarna 403530
retete culinare - Salata taraneasca de legume pentru iarna 403531

COMENTARII (16)

Andreea Caroline 1

30.09.2015, 15:08

Rocsi 1

30.09.2015, 19:57

mihaelar63 1

01.10.2015, 03:01

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!