Saramura de scrumbie si caras

de MVMih in Crap / Caras, 28 Mar 2011 | 13914 vizualizari

 

Parerea mea este ca orice masa cu peste reprezinta un deliciu, dar o saramura bine facuta e un concert de arome real.

 

INGREDIENTE

  • 2 scrumbii
  • 2 carasi
  • sare
  • piper macinat
  • o manuta de piper boabe
  • ulei de masline
  • 3 rosii
  • 1 ardei rosu
  • 1 ardei portocaliu
  • 1 ceapa rosie
  • jumatate de dovlecel 
  • hrean
  • usturoi verde
  • usturoi uscat
  • putin busuioc
  • 1 ardei iute
  • marar
  • patrunjel
  • lamaie
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Saramura de scrumbie si caras:

Se curata peste de solzi si de intestine, la scrumbie va fi mai usor dar nici carasul nu se curata foarte greu. In imagine sunt 5 carasi dar am folosit numai doi.

Se spala in apa rece, cu atentie a se curata in interior mai ales carasul pana i se disting carnea roz si coastele

Se cresteaza cat mai des din loc in loc atat carasul cat si scrumbia pentru a fi cat mai bine patruns in momentul in care il frigem. Am ales sa crestez inclusiv carasul deoarece voi folosi din pacate un gratar de aragaz (in mod sigur va iesi mult mai bun pe jar). Dupa ce l-am crestat eu am ales sa le tai capetele deoarece nu am loc pe gratar (era mult mai aspectuos sa-l fi pastrat intreg). Dar capatanile se pot folosi si la o ciorbita.

Se lasa sa se scurga, dupa care daca e nevoi in putem zvanta si cu un prosop de hartie absorbant. Se da cu sare si putin piper macinat, apoi ii facem un masaj pe la toate incheieturile cu ulei de masline si se da la rece jumatate de ora.

In acest timp, am luat la rost legumele sa scoatem tot ce e mai bun din ele. Intr-un vas de ena, am asezat cei doi ardei taiati in cate 4 bucati, apoi am intercalat rondele de dovlecel, rosiile deasupra si mi-a iesit o floare din partea de langa codita a ardeiului portocaliu si ceapa rosie. Peste am pus capatana de usturoi uscat fara a curata cateii de coaja, pur si simplu i-am taiat in doua. Apoi am dat cu putina sare si piper macinat si la cuptor pana ce incepe sa miroasa a ardei copt.

Scoatem pestele de la rece si il perpelim pe gratar, la caras am mai folosit putin ulei de masline sa nu se lipeasca, in schimb la scrumbie fiind destul de grasa nu a mai fost nevoie pentru ca oricum isi va lasa grasime (de accea era mai bine pe gratarul cu jar).

Cand eram aproape cu pestele de fript s-au facut si legumele la cuptor, pe care le-am decojit (rosiile si ardeii). Dovleceii i-am taiat feliute subtirele, ceapa am pastrat-o intreaga in timp ce usturoiul copt l-am decojit si l-am pisat.

Am luat o olcica medie (cat sa incapa 4-5 cani de apa si sa fie loc si pentru legume), in care am pus un strop de sare, pumnuletul de piper boabe, cateva rondele de hrean taiate foarte subtire, rosiile, ardeii, ceapa coapta intreaga, usturoiul copt pisat si cateva rondele de ustutoi verde, am presarat putin busuioc, am tocat cateva rondele de ardei iute si am stors un sfert de lamaie.

Se lasa la fiert pana da in 2-3 clocote si apoi toata zeama din care se scoate ceapa se toarna peste peste, dupa care se toaca amrunt verdeata, se pune peste peste si peste saramura. Eu am pus pestele si saramura intr-o oala pentru a ma ajuta de capac, astefel ca dupa ce am pus verdeata se acopera cu capacul si se lasa sa se odihneasca jumatate de ora timp in care va fi acolo un concert de arome deosebit.

Ce mi-a iesit arata un pic cam incarcat dar cel putin va spun ...cui ii place pestele e de lins pe degete. Se serveste cu mamaliga dar si cu paine calda pe vatra.

Pofta mare si o zi cat mai buna tuturor.

Daca ti-a placut reteta noastra "Saramura de scrumbie si caras" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

carla_26 1

15.05.2011, 14:32

mmm..n-am mai mancat de mult saramura de peste..e o reteta sooper...am sa o incerc..dar cand o sa cumpar peste..

MVMih 1

15.05.2011, 15:02

Carla multumesc. Sper sa va placa imperecherea asta dintre 2 soiuri de peste...carashelul e mai comun...dar scrumbia de Dunare...e mai "pretioasa"...isi arata coada mai mult primavara ...asa ca tre sa profitam de coada ei cand se gaseste in galantarele cu gheatza de la peshtiucarie

Panacris 1

18.04.2015, 13:34

Acum fierbe saramura, iar scrumbia e pe grătar Mulțumesc pentru inspirație

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Caras prajit cu mamaliguta si mujdei de usturoi