Sarmale cu carne de porc si afumatura

de Rocsi in Porc, 28 Dec 2014 | 1385 vizualizari

 

In ultimii ani destul de rar am facut sarmale de Craciun, pentru ca mereu optam pentru altceva. Anul acesta am zis sa fie totul asa mai traditional si sa facem niste sarmalute ca in copilarie, doar cu carne de porc, afumatura si invelite in varza murata...Fierte in oala de lut, aromate, fierbinti si cu putina smantana, sunt o adevarata nebunie!

 

INGREDIENTE

  • 750 gr carne de porc cu putina grasime
  • 450 gr orez
  • 6 cepe mari
  • 4 morcovi
  • 200 gr rosii decojite
  • 3 linguri pasta de tomate
  • 1/2 legatura patrunjel verde
  • 1/2 legatura marar verde
  • 1/2 cana ulei
  • 1 scarita afumata
  • 7-8 felii costita afumata
  • 2 capatani de varza murata
  • 4 linguri suc de rosii de casa
  • 1 ou
  • sare
  • piper
  • 2 lingurite boia de ardei dulce
  • 1 lingurita cimbru uscat
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale cu carne de porc si afumatura:

Daca folositi oala de lut, umpleti-o cu apa si lasati sa stea asa 2-3 ore. Varza o spalam si o lasam putin in apa rece. Carnea de porc o spalam, o taiem bucati si o trecem prin masina de tocat. Curatam ceapa, o tocam, morovul il decojim si il dam pe razatoarea cu ochiuri mici. Intr-o tigaie mai mare, incingem uleiul, punem ceapa la innabuit 5 minute, adaugam morcovul.

Le lasam pe foc vreo 5 minute, apoi punem rosiile decojite care le dam prin blender si pasta de tomate. Invartim si mai lasam pe foc 2-3 minute. Orezul il spalam in oua-trei ape. Intr-un bol punem carnea tocata, orezul, amestecul de ceapa cu morcov. Dam gust cu sare, piper, boiaua de ardei dulce, apoi adaugam oul, mararul si patrunjelul verde, tocate marunt. Desfacem frunzele de varza, le indepartam cotoarele si le taiem bucati potrivite. Impachetam sarmalutele. Eu procedez cam asa cu impachetatul: iau frunza de varza, pe laterala dreapta pun umplutura. Vin cu varza de jos peste, apoi cu laterala din dreapta si rulez.

Partea de sus o imping cu degetul spre interior. Este o procedura usoara.  Scarita o taiem bucatele. Scurgem apa din oala de lut, pe fund punem putina varza tocata, presaram cimbru uscat, punem bucati de scarita si costita. Asezam sarmale, iar costita si scarita, restul de sarmale, deasupra iarasi afumatura si putina varza tocata. Turnam sucul de rosii de casa, apoi apa, cat sa acopere sarmalele. Le bagam in cuptor, il aprindem si reglam o temperatura potrivita.

Capacul il punem usor inclinat pe oala si lasam sa fiarba sarmalele cam 3 ore si jumatate. Oricum, dupa vreo 3 ore scoatem o sarmaluta si gustam sa vedem cat sunt de fierte. Inchidem cuptorul cand sunt gata si le mai lasam sa stea acolo pana ce se raceste cuptorul.

Sa aveti pofta dragilor!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Sarmale cu carne de porc si afumatura 359767
retete culinare - Sarmale cu carne de porc si afumatura 359768
retete culinare - Sarmale cu carne de porc si afumatura 359769
retete culinare - Sarmale cu carne de porc si afumatura 359770
retete culinare - Sarmale cu carne de porc si afumatura 359771
retete culinare - Sarmale cu carne de porc si afumatura 359772

COMENTARII (30)

Rocsi 1

01.01.2015, 20:46

Asa imi place Mihaela

Rocsi 1

01.01.2015, 20:46

Le da un gust bun afumatura, Meri

Rocsi 1

01.01.2015, 20:46

Multumesc mult Claudia

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D