Sarmale in foi de varza

de Ina in Mancaruri cu carne, 11 Ian 2011 | 7671 vizualizari

 

Pentru ca de Craciun am mancat de la soacra-mea, de data asta mi-am facut eu : preparate la cuptor, in vas de lut acoperit si cu mult kaizer afumat ;)

 

INGREDIENTE

  • doua verze murate,  potrivit de mari
  • 900 g. carne tocata, amestec  porc  cu vita
  • 1 ceasca cu orez
  • 4 oua
  • 2-3 cepe
  • 1 morcov
  • bulion/ pasta tomate
  • patrunjel verde
  • cimbru
  • marar
  • piper
  • sare
  • kaizer sau costita afumata  ( 350 g )
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale in foi de varza:

Ceapa si morcovul tocate marunt se calesc in putin ulei pana devin aurii. Adaugam o ceasca cu apa , 3-4 linguri cu  pasta de tomate  si  amestecam  totul bine. Lasam sa mai dea 2 clocote si oprim focul.

Intr-un vas  mai mare punem carnea, adaugam  o parte din ceapa calita ( cealalta parte o vom imprastia printre sarmalute , cand le asezam in vasul de lut ), orezul spalat  si  scurs de apa,  sare, piper, cimbru, patrunjel si  4 oua. Mai putem adauga putina pasta de tomate. Amestecam  totul , iar din carnea astfel preparata formam sarmalutele.

Desfacem frunzele de varza ( sa fie varza de foi, nu cotoroasa ) si le stoarcem bine de zeama.  Luam cu mana putina carne pe care o plasam  in partea  cu nervuri mai mari , astfel incat cand rulam sa terminam cu partea cea mai fina a foii de varza.        Impaturim frunza ca in imaginile prezentate mai jos ( sau cum crede fiecare ca e mai bine….)

Tinem oala de lut in apa,  cca o ora inainte de a o folosi la gatit.  Cand sarmalele sunt formate, scurgem apa si ungem oala bine cu grasime .

Varza care ne ramane o tocam marunt si  cu ea presaram fundul vasului, pentru a nu se lipi la fiert sarmalele. Deasemeni, pe varza tocata mai punem si cateva linguri cu ceapa calita  si pasta de tomate.

Sarmalutele se aseaza in oala in mod concentric, in straturi successive,  strecurand printre straturi si bucati de kaizer afumat si prajit. Terminam cu un strat de varza tocata si kaizer peste care mai punem 2-3 linguri cu sos tomat.

Turnam o ceasca cu apa, acoperim vasul si dam la cuptor pentru cca 60 - 80 minute.

Servim fierbinte, cu smantana , ardei iute si mamaliguta.

TIPS-URI

1

daca varza e suficient de sarata, nu puneti in carne sare multa, intrucat e posibil sa va iasa prea sarate.

2

Cauta ca varza sa fie cu foaie fina, nu cotoroasa. Sarmalele vor fi mai aspectuoase si se vor fierbe mai repede.

3

Sarmalele sunt mai gustoase daca se foloseste carne mai grasa, sa aiba mai mult porc decat vita...

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmale in foi de varza" nu uita sa-i faci un review.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

TOP
utilizatori

Constelatialeu

4384 puncte

laura_n

2312 puncte

Rocsi

1691 puncte

bucatarasa

1554 puncte

Caty

1318 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Piept de pui cu ciuperci si sos de smantana