Sarmale in foi de varza

de Ina in Mancaruri cu carne, 11 Ian 2011 | 4544 vizualizari

 

Pentru ca de Craciun am mancat de la soacra-mea, de data asta mi-am facut eu : preparate la cuptor, in vas de lut acoperit si cu mult kaizer afumat ;)

 

INGREDIENTE

  • doua verze murate,  potrivit de mari
  • 900 g. carne tocata, amestec  porc  cu vita
  • 1 ceasca cu orez
  • 4 oua
  • 2-3 cepe
  • 1 morcov
  • bulion/ pasta tomate
  • patrunjel verde
  • cimbru
  • marar
  • piper
  • sare
  • kaizer sau costita afumata  ( 350 g )
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale in foi de varza:

Ceapa si morcovul tocate marunt se calesc in putin ulei pana devin aurii. Adaugam o ceasca cu apa , 3-4 linguri cu  pasta de tomate  si  amestecam  totul bine. Lasam sa mai dea 2 clocote si oprim focul.

Intr-un vas  mai mare punem carnea, adaugam  o parte din ceapa calita ( cealalta parte o vom imprastia printre sarmalute , cand le asezam in vasul de lut ), orezul spalat  si  scurs de apa,  sare, piper, cimbru, patrunjel si  4 oua. Mai putem adauga putina pasta de tomate. Amestecam  totul , iar din carnea astfel preparata formam sarmalutele.

Desfacem frunzele de varza ( sa fie varza de foi, nu cotoroasa ) si le stoarcem bine de zeama.  Luam cu mana putina carne pe care o plasam  in partea  cu nervuri mai mari , astfel incat cand rulam sa terminam cu partea cea mai fina a foii de varza.        Impaturim frunza ca in imaginile prezentate mai jos ( sau cum crede fiecare ca e mai bine….)

Tinem oala de lut in apa,  cca o ora inainte de a o folosi la gatit.  Cand sarmalele sunt formate, scurgem apa si ungem oala bine cu grasime .

Varza care ne ramane o tocam marunt si  cu ea presaram fundul vasului, pentru a nu se lipi la fiert sarmalele. Deasemeni, pe varza tocata mai punem si cateva linguri cu ceapa calita  si pasta de tomate.

Sarmalutele se aseaza in oala in mod concentric, in straturi successive,  strecurand printre straturi si bucati de kaizer afumat si prajit. Terminam cu un strat de varza tocata si kaizer peste care mai punem 2-3 linguri cu sos tomat.

Turnam o ceasca cu apa, acoperim vasul si dam la cuptor pentru cca 60 - 80 minute.

Servim fierbinte, cu smantana , ardei iute si mamaliguta.

 

TIPS-URI

1

daca varza e suficient de sarata, nu puneti in carne sare multa, intrucat e posibil sa va iasa prea sarate.

2

Cauta ca varza sa fie cu foaie fina, nu cotoroasa. Sarmalele vor fi mai aspectuoase si se vor fierbe mai repede.

3

Sarmalele sunt mai gustoase daca se foloseste carne mai grasa, sa aiba mai mult porc decat vita...

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Sarmale in foi de varza 76832
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76833
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76835
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76836
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76837
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76838
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76839
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76840
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76841
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76842
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76843
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76844
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76845
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76846
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76847
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76848
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76849
retete culinare - Sarmale in foi de varza 76850

COMENTARII (82)

Ina 1

16.01.2011, 11:26

Criss

onuta 1

16.01.2011, 22:27

ina draguta , ce bine merg acum

Krystyan Trendy 1

12.11.2013, 17:41

mmm...o bunatate

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Madlene

de Criss 6

Madlene

ieri la 18:07

Sarmalute din quinoa, la CrockPot

Sarmalute din...

ieri la 15:18