Sarmale in foi de vita

de Patricia Iordache in Mancaruri cu carne, 23 Iun 2013 | 5929 vizualizari

 

Mai ales in sezonul cald, imi place sa pregatesc aceste sarmalute si sa le servesc cu smantana rece sau usturoi. Sursa de inspiratie a fost blog-ul culinar "Barbat la cratita". Stiu ca uneori lenea-i cucoana mare - mai ales cand vine vorba de infasurat sarmale - dar va asigur ca merita sa le preparati. Iata despre ce este vorba...

 

INGREDIENTE

  • 500 gr. carne tocata (250 gr. carne de porc, 250 gr. carne de vita);
  • 50 foi de vita (eu am avut in saramura);
  • un morcov;
  • o ceapa;
  • 5 linguri cu orez;
  • 5 linguri cu pasta de tomate/ardei;
  • 2 oua;
  • putin marar;
  • o lingurita cu cimbru;
  • 4-5 foi de dafin;
  • sare;
  • piper;
  • cateva bete de marar uscat (pentru asezat pe fundul vasului);
  • putin ulei
Portii: 6
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmale in foi de vita:

Eu am folosit foi de vita in saramura si de aceea inainte de a le folosi le-am tinut aproximativ 1 ora intr-un vas cu apa rece, cat sa le acopere, ca sa nu fie foarte sarate.

Curatam morcovul si ceapa si le dam pe razatoarea mica sau le maruntim la robot, cum am facut eu. Punem intr-o craticioara cateva linguri de ulei la incins si apoi adaugam morcovul si ceapa. 

Cand incep sa se inmoaie putin adaugam o jumatate de cana cu apa si cele cinci linguri cu pasta de tomate/ardei. Amestecam si lasam sa fiarba cateva minute, dupa care adaugam  cimbrul, sarea si piperul.

Lasam sosul la racit.

Amestecam carnea tocata cu ouale, orezul, marar si omogenizam bine apoi adaugam sosul rece si vom obtine compozitia cu care umplem frunzele de vita.

Asezam fiecare foaie de vita cu nervurile in sus. Punem compozitia de sarmale in mijlocul fiecarei foi de vita si pliem partea de sus peste compozitie. Apoi pliem partile laterale si rulam foaia de vita pana la capat.  

Punem pe fundul cratitei cateva bete de marar uscat apoi asezam sarmalele in cercuri si imprastiem foile de dafin printre ele. Deasupra sarmalelor asezam la sfarsit un strat de foi de vita.

Punem apa cat sa le acopere, putina sare, piper si pentru ca sarmalele sa nu se ridice la suprafata in timpul fierberii, punem o farfurie - cu gura in jos - peste ele.

Lasam la foc mic aproximativ 1 ora din momentul in care apa a inceput sa fiarba. 

Spre finalul fierberii, putem adauga cateva linguri cu bulion, pentru ca sosul sa aiba o culoare frumoasa.


 

TIPS-URI

1

Din cantitatile mentionate am obtinut 46 sarmale;

2

Le servim cu smantana rece, ardei iute sau usturoi pisat.

RETETA IN IMAGINI

Sarmale in foi de vita-0
Sarmale in foi de vita-1
Sarmale in foi de vita-2
Sarmale in foi de vita-3
Sarmale in foi de vita-4
Sarmale in foi de vita-5
Sarmale in foi de vita-6
Sarmale in foi de vita-7
Sarmale in foi de vita-8
Sarmale in foi de vita-9
Sarmale in foi de vita-10
Sarmale in foi de vita-11

COMENTARII (28)

 Krystyan  Trendy

Krystyan Trendy 1

01.12.2013, 00:59

O bunatate !

babi5

babi5 1

22.12.2013, 14:41

Eleny

Eleny 1

02.03.2014, 14:06

mmmm si un pik de smîntina...

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!