Sarmalute dietetice, de post

de _Alina_ in Mancaruri de post, 26 Noi 2012 | 8447 vizualizari

 

Cum vine postul e musai sa fac sarmale. De ce dietetice?! Ei bine pentru ca nu ingreuneaza digestia si nu imi creeaza cosmaruri :)) cum mi se intampla de la cele care contin carne. In plus sunt sanatoase (exceptand soia... care este inca controversata) pentru ca nu au nici un ingredient prajit.

 

INGREDIENTE

  • 250 g soia (eu am avut cuburi, dar puteti pune granule)
  • 200 g orez
  • 250 g morcov curatat
  • 580 g ceapa curatata
  • 600 g varza
  • 150 g ardei capia copt
  • 6 lg cu varf gris din grau
  • 3 lg pasta de tomate
  • 1 lg mix natural de legume uscate
  • 1 lgt piper negru macinat
  • 1/2 legatura marar si patrunjel
  • 40 frunze murate de sfecla
  • 60 frunze murate de vita de vie
  • sare
  • apa
  • Sos:
  • 2 lg pasta de tomate
  • 150 ml apa fierbinte
  • +
  • 2 lg ulei
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute dietetice, de post:

1. Punem soia la inmuiat in apa clocotita vreo 20 minute.

2. Spalam orezul in cateva ape si il lasam deoparte.

3. Tocam varza la robot, o scoatem intr-un vas si o amestecam cu 1 lgt sare. O lasam deoparte.

4. Bagam in robot ceapa si morcovii si le punem intr-un vas mai mare. La fel procedam si cu soia dupa ce am stors excesul de apa (daca aveti granule de soia, nu mai e nevoie sa le tocati).

5. Punem in vasul mare si varza stoarsa, ardeiul copt tocat si restul ingredientelor. Amestecam bine.

6. Intindem frunza de sfecla/ de vita/ de varza pe palma, punem o lingura de compozitie in marginea dinspre interiorul palmei a frunzei, impaturim capetele astfel incat sa acoperim compozitia. Rulam apoi spre varful palmei formand un cilindru. La final apasam cu grija capetele.

7. Punem sarmalutele intr-un vas de lut, astfel incat sa nu exsite spatiu prea mare intre ele. Completam cu apa calduta cat sa le cuprinda, punem apoi o frunza si capacul deasupra si introducem in cuptorul preincalzit 1.30 - 2.30 min la 190°C.

8. Inainte cu 30 de minute de a le scoate din cuptor punem sosul peste ele. Verficati daca e fiarta compozitia. Dupa ce le scoatem din cuptor punem 1-2 lg de ulei.

Servim cu mamaliga fierbinte!

 Pofta Buna!

 ATENTIE!!!

 Puneti sarmalutele doar pana la 3/4 din inaltimea vasului, pentru ca ele vor creste in timpul fierberii.

 

 

 

 

 

TIPS-URI

1

Timpul de fierbere este mai scurt daca le puneti pe aragaz.

2

Daca le puneti direct pe flacara, puneti in fundul oalei (inainte de a pune sarmalele) o farfurie, sau cotoare de marar uscat si fierbeti-le la foc potrivit. Deasupra puneti frunze de varza, sau de vie si o farfurie cu fata in jos.

3

Puteti pune si 200-300 g varza murata in compozitie.

4

De asemenea puteti pune 1-2 lg malai.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute dietetice, de post" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (19)

_Alina_ 1

27.11.2012, 09:57

Va multumesc! &
Sunt foarte bune intr-adevar!

Sim0na 1

27.11.2012, 19:37

N-am facut niciodata sarmalute cu soia.. am eu o reticenta Dar tare-mi plac sarmalutele de post, si cred ca-s foarte bune si cu soia

_Alina_ 1

28.11.2012, 08:50

Sunt extraordinar de bune si cu si fara soia. Mama le face fara si sunt dementiale... Nu mi-au iesit niciodata ca ale ei

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Sarmale de post cu crupe (pasat) de porumb si ciuperci