Sarmalute in foi de vita cu carne de oaie

de Mihaela11_jo in Oaie, 25 Apr 2011 | 9008 vizualizari

 

Sarmalutele in foi de vita umplute cu carne de oaie macinata si orez sunt una din mancarurile nelipsite la restaurantele cu profil arab si una din delicatesele obligatorii la mesele pentru oaspeti.
Se pastreaza pentru iarna fie congelate in saculeti de plastic, in borcane vidate , in sticle de plastic sau murate.
Gospodinele arabe sunt atat de migaloase: daca li se par prea mari frunzele de vita le taie in jumatati; cu cat sunt mai mici sarmalutele , cu atat e socotita mai priceputa gospodina!

 

INGREDIENTE

  • 1/2kg foi de vita( de preferinta fruzele de la strugurii negrii sunt mai fragede)
  • 500 grame carne macinata de oaie( sau vita)
  • 1 pahar orez
  • 1 ceapa medie
  • 1 mana de fruze de patrunjel verde
  • 1 mana de frunze de menta verde
  • condimente mixte macinate( all spice, piper, cuisoare,scortisoara,ghimbir,cardamom)
  • 1 nucsoara
  • 3-4 rosii de marime medie
  • 1 lamaie
  • 2 lingurite sare
  • 3 linguri ulei de masline
  • 2 cuburi Maggi de pui
Portii: 4
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute in foi de vita cu carne de oaie:

Frunzele de vita se oparesc, apoi se scot pe un platou. Orezul se opareste , apoi se spala bine si se pune intr-un bol. Ceapa se taie marunt si se pune intr-o tigaie antiaderenta cu uleiul de masline si se prajeste putin pana ia culoare aurie. Se adauga orezul si se mai lasa 2-3 minute, doar sa fie patruns de aroma uleiului de masline. Rosia, frunzele de menta si de patrunjel se taie marunt si se adauga la orez.

Se adauga carnea macinata ,condimentele mixte, o lingurita de sare, o nucsoara rasa si un cub de Maggi ras pe  razatoarea mica. Intr-o cratita antiaderenta se aseaza cateva frunze de vita, apoi un strat de felii de rosii.Se rade un cub de Maggi pe razatoarea mica. Se pune putin din compozitia de orez cu carne pe fiecare frunza de vita si se ruleaza, apoi se aseaza in mod concentric pe stratul de rosii feliate.

Deasupra sarmalutelor se aseaza un strat de rosii feliate, cateva felii de lamaie si se sareaza. Se acopera cu un nou strat de frunze de vita si se toarna apa fierbinte , atat cat sa depaseasca sarmalutele cu 1 cm. Se pune peste sarmalute o farfurie intinsa intoarsa, pentru ca atunci cand incep sa fiarba sa nu se desfaca.

Cand incep sa fiarba sarmalutele se reduce focul si se fierb 50 de minute. Se rastoarna pe un platou si se servesc calde.

Pofta buna!

TIPS-URI

1

Se prefera frunzele de la strugurii negrii, deoarece sunt mai fragede si acrisoare.

2

Orezul folosit pentru umplutura la sarmalutele in foi de vita este cel cu bobul mai mic si mai rotund.

3

In tarile arabe se consuma cu putin iaurt.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sarmalute in foi de vita cu carne de oaie" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (26)

Mihaela11_jo 1

30.04.2011, 22:39

Ruxy

samira2 1

10.06.2013, 13:43

delicios,mereu fac si eu,si imi place ca pe fundul oalei sub sarmalute sa pun cite un rind de bucati de carne,ca atunci cind le rastorn sa arate ca un tort de sarmalute cu carne deasupra,felicitari,esti uimitoare

Mihaela11_jo 1

11.06.2013, 12:05

samira2

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Rețetă gustoasă de post: Sote de conopidă cu ciuperci

ieri la 19:36

Reteta de Muschiulet de porc in crusta aromata - un deliciu crocant si sanatos

de Miha 9

ieri la 18:53

Reteta Cremsnit, cum sa prepari rapid cel mai delicios desert cu crema de vanilie

de Miha 9

ieri la 18:32

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Mansaf(cea mai veche mincare beduina)