Sarmalute si ardei umpluti.

de gaby_duceag in Mancaruri cu carne, 31 Mai 2010 | 5112 vizualizari

 

Postarea aceasta o dedic unui amic drag (cât de drag..numa' io ştiu ;))))) care..chipurile.. s-a apucat de gătit :d. Ce dacă fii-sa cea mare a strâmbat din nas şi cea mică a zis că are gust a plăcintă veche :))) el ..bănuiesc că nu s-a descurajat..că zicea într-o zi că ,parcă l-ar interesa şi reţeta de sarmale :d. Urăsc să învelesc sarmale aşa că nu-l chinui pe el ci-i recomand varianta mai simplă, să umple ardei :d :))

 

INGREDIENTE

  • 1 kg. carne (am amestecat de viţel cu de porc dar! sincer! îmi plac mai mult doar cu carne de porc, cu carne de vită parcă-s la regim :))))
  • 300-400 gr. orez
  • 2-3 cepe
  • 2 morcovi
  • 4-5 linguri pastă de tomate
  • 200 gr. ulei
  • pătrunjel verde
  • mărar
  • sare
  • piper
  • cimbru uscat (eventual o crenguţa, două- cu totul)
  • o varză verde
  • 7-8 ardei
  • o lingură faină
  • o cană borş
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sarmalute si ardei umpluti.:

Carnea o tocăm (dacă o cumpăram gata tocata e şi mai bine:d).
Orezul îl spălăm bine şi punem apă peste el doar cât să-l acopere. Îl punem la foc amestecând să nu se prindă, până la evaporarea apei, apoi oprim focul. Adăugăm în el sare, piper şi cimbru (o linguriţă)
Ceapa şi morocovul le curăţăm ,spălăm, apoi ceapa o tocăm mărunt iar morcovul îl dăm pe răzătoarea cu ochiuri mari.
Într-un vas mare amestecăm : carnea, ceapa, morcovul, orezul ,pătrunjelul şi mărarul, pasta de tomate (3 linguri), uleiul.
Dacă e necesar mai adaugăm sare şi piper.
Într-o oală mare punem apa la fiert. Scoatem doar cotorul de la varză, o punem in apa care fierbe şi cu ajutorul a două furculiţe ( cu una ţinem varza, cu cealaltă facem lucrarea :))), desfacem uşor frunzele când observăm că s-au înmuiat .
Ardeilor le tăiem căpăcelul (nu-l aruncăm) îi spălam şi curătăm pe interior.

Luăm cu lingura din compoziţia de carne, punem pe câte-o frunză de varză, facem rulouri şi introducem capetele în interior. Nu-mi place să le fac aşa că nici la explicaţii nu-s as :))
Cu ardeii..e muuult mai simplu.: luăm cu linguriţa, umplem ardeii, dăm putin prin făina de grâu, punem uşor căpăcelul.
Într-o cratiţă mare, cu fund dublu, am aşezat întâi un rând de sarmale, apoi ardeii, pe care i-am înconjurat fără scăpare cu-n rând de sărmaluţe. Am plasat două crenguţe de cimbru (parcă erau la cununia civilă :))), am pus apă cât să-i cuprindă, deasupra am pus 2 linguri pastă tomate şi am pus la foc mic.
I-am lăsat cam o ora după care am scurs puţina apă, am pus borşul şi-am băgat cratiţa la cuptor. În ultimele 10 minute, am pus peste ei cam 200-300 gr. smântână amestecată cu două linguri de făină şi puţină sare.
Un miros îmbietor ne-a anunţat dupa aproximativ  încă o ora că -i gata mâncarea!
Îi servim neapărat cu smântână.

 

TIPS-URI

1

mie îmi place ca sarmaua să aibă o culoare uşor spre portocaliu şi să fie uleioasă aşa că "jonglez"cu cantitaţile în ce priveşte uleiul şi pasta de tomate

2

un gust bun sarmalelor îl va da ceapa şi morcovul călite în untură însă eu evit prăjelile de acest gen

RETETA IN IMAGINI

Sarmalute si ardei umpluti.-0
Sarmalute si ardei umpluti.-1
Sarmalute si ardei umpluti.-2
Sarmalute si ardei umpluti.-3
Sarmalute si ardei umpluti.-4

COMENTARII (56)

Cris2711

Cris2711 1

09.04.2011, 14:10

si mie cine imi face? ca nici eu nu am azi un chef nebun de curatenie

gaby_duceag

gaby_duceag 1

09.04.2011, 14:11

tre' sa ma duc...

Cris2711

Cris2711 1

09.04.2011, 14:13

si eu nu imi face nimeni

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!