Savarine

de AlexTeacher in Prajituri, 22 Iul 2015 | 7062 vizualizari

 

Un desert care nu necesita introducere, ci doar savurare maxima. Va invit sa le incercati ! Nu-s deloc dificile, iar cele 2 ore pe care le veti "pierde" pentru a le prepara, veti vedea ca vor da roade intr-un final ! Enjoy dragilor!

 

INGREDIENTE

  • Pentru aluat:
    • Faina – 480 g – 500 g
    • Oua – 4 buc (nu foarte mari)
    • Ulei de floarea soarelui – 50 ml
    • Lapte caldut – 300 ml
    • Zahar brun – 2 linguri
    • Sare – 1 varf de cutit
    • Drojdie – cca 10 g
    • Apa de trandafiri – 2 linguri
    Pentru jeleu:
    • Suc de cranberry la cutie (sau orice suc neacidulat, de culoare rosie) – 200 ml
    • Tort gelee rosu – 2 pliculete
    • Gellfix – ½ pliculet
    Pentru sirop:
    • Apa – 4 cani
    • Zahar brun – 1 cana si ½
    • Esenta de vanilie / esenta de flori de portocal – 2 lingurite
    Extra:
    • Smantana pentru frisca (evitati frisca vegetala) – cca 800 ml
    • Intaritor de frisca – 2 pliculete
    • Zahar pudra – 2-3 linguri
    • Coaja rasa de portocala – cca 1 lingurita
    • Faina pentru a evita lipirea aluatului de maini
    • Forme de tarta (mici) individuale, preferabil cu fund detasabil / forme de savarine
    • Extra faina + unt pentru tapetat formele de tarta
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Savarine:

  • Incepem cu siropul, ca sa aiba timp sa se raceasca;

  • Adaugati zaharul brun si cele 4 cani de apa intr-o craticioara, si lasati-o la redus pe foc;

  • Cand acesta a inceput sa scada si sa se ingroase, opriti focul si adaugati esenta de vanilie sau de flori de portocal (eu am folosit a doua varianta);

  • Incalziti putin laptele – trebuie sa fie cald si nu fierbinte;

  • Dizolvati drojdia si zaharul in acesta, adaugati apoi o lingura de ulei de floarea soarelui si lasati-l cca 10 min “sa lucreze”;

  • Cerneti faina intr-un bol;

  • Adaugati peste aceasta laptele cu drojdia si amestecati bine;

  • Bateti bine ouale cu sarea si incorporati-le si pe acestea peste;

  • La sfarsit adaugati uleiul si apa de trandafiri si amestecati bine, pana obtineti un aluat lipicios;

  • Acoperiti-l cu un prosop si lasati cca 30-45 min la dospit, la cald;

  • Tapetati formele de tarta cu unt si faina si lasati-le la frigider;

  • Puneti faina pe maini (ca sa evitati lipirea aluatului de maini), rupeti bucati din aluatul de savarina si puneti-le in formele de tarta, apasand usor pentru a lua forma acestora – daca nu vreti sa va murdariti pe maini, atunci puneti compozitia in formele de tarta folosindu-va de 2 linguri;

  • Lasati-le sa creasca in formele de tarta inca 20-30 min;

  • Incingeti cuptorul la 180 de grade si introduceti-le inauntru pentru cca 20-25 min, pana cand veti observa ca sunt rumen-aurii;

  • Odata gata, scoateti-le din cuptor si lasati-le sa se raceasca;

  • Taiati-le cca 3 sferturi (nu pana la capat) pe jumatate;

  • Inmuiati-le bine in sirop;

  • Amestecati sucul de cranberry cu tort gelee, intr-o craticioara;

  • Puneti-le la foc mic si cand a inceput sa se incalzeasca adaugati Gellfix-ul si amestecati inca putin;

  • Luati de pe foc;

  • Pe o hartie de copt puneti 2 forme de garnitura, rotunde (aici puteti sa si improvizati daca nu aveti forme de garnitura) si adaugati in interiorul acesteia 3-4 linguri din compozitia de pe foc;

  • Asteptati cca 2-3 min si ridicati – cerculetul de jeleu ar trebui sa fie inchegat;

  • Repetati procesul pana epuizati compozitia;

  • Bateti smantana dulce cu intaritorul, adaugand pe parcurs, putin cate putin zaharul pudra si coaja de portocala;

  • Puneti frisca intr-un poche si umpleti savarinele generos;

  • Luati cerculetele de jeleu cu o spatula si aplicati-le deasupra;

  • Lasati la frigider pentru cca 3-4 ore pentru a se inmuia bine si serviti cu placere;

    Pofta buna !

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Savarine" nu uita sa-i faci un review.
 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Desert prajitura dungata