Sosuri pentru carnea de miel

de Bucataras in Sosuri, 1 Mai 2009 | 13525 vizualizari

 

Bucataria pentru toti (nr pe aprilie, 2,9 ron), o carticica pe care o recomand calduros Bucatarasilor, da sfaturi pentru prepararea sosurilor care se potrivesc cu carnea de miel.

 

INGREDIENTE

  • Sos fin acrisor
  • 1 lamiie
  • 200gr peltea de portocale
  • coaja rasa de la o portocala
  • 2 lingurite de mustar
  • 2 lingurite otet de mere
  • 50 ml vin alb
Portii: 1
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sosuri pentru carnea de miel:

Preparare: Fierbeti timp de 5 minute, in 100 ml apa, lamiia curatat de coaja, taiata felii, impreuna cu coaja de portocala rasa. Separat, amestecati pelteaua cu vinul si otetul. Adaugati mustarul, apoi zeama strecurata in care a fiert lamiia. Amestecati bine. Acest sos trebuie turnat caldut peste feliile de friptura de miel.

Sos de hrean cu nuci sau migdale

Ingrediente:

500 ml lapte

2 linguri faina

50g nuci/migdale maruntita

1 lingura hrean

1 lingurita zahar

sare, piper

Preparare: Fierbeti laptele si turnati-l fierbinte peste faina. Amestecati pentru omogenitate. Puneti din nou vasul pe foc potrivit si adaugati nucile/migdalele, zaharul si lasati la fiert, amestecind incontinuu pentru a nu se forma cocoloase.

Cind sosul incepe sa se ingroase, adaugati hreanul, amestecati ingredientele si luati vasul de pe foc.

Acoperiti sosul pentru 5 minute si apoi puteti sa-l serviti cu carnea de miel

Tips: daca sosul e prea gros il puteti subtia cu putin lapte clad

Sos de ceapa cu vin

Ingrediente:

100 ml ulei

5 cepe date pe razatoarea mica

2 linguri faina

1 lingura otet

2 linguri apa

200-300 ml vin negru

1/2 lingurita zahar

3 galbenusuri fierte tari

sare/piper

Preparare: Caliti ceapa in ulei, presarati apoi deasupra ei faina, rumeniti-o 5 minute si turnati peste amestec otetul, apa si vinul negru. Adaugati zaharul, sarea si piperul si lasati sa fiarba la foc potrivit, pina obtineti un sos bine omogenizat. Radeti galbenusurile pe razatoarea cu ochiuri mici si adaugati-le treptat in sosul luat de pe foc, amestecind incontinuu. Cind sosul este omogen, se poate trece printr-o sita pentru a fi cit mai fin.

Sos de tarhon cu lamiie

Ingrediente:

500 ml supa de pui sau de zarzavat

zeama stoarsa de la o lamiie

3 linguri miere

1 leg tarhon verde

sare/piper

Preparare: Rupeti frunzele de pe tulpinile de tarhon si lasati le intregi. Taiati cit mai fin tulpinile de tarhon si puneti le in supa de pui. Adaugati zeama de lamiie, mierea, piperul si sare dupa gust. Fierbeti amestecul pina cind incepe sa se ingroase. Adaugati frunzele de tarhon, mai tineti vasul 5 minute pe foc, apoi opriti focul. Acoperiti si lasati la racit. Se poate servi rece sau cald la orice mincare de miel.

Sos de menta

Ingrediente:

200 g frunza verzi de menta

1 lingurita frunza de patrunjel verde

150 gr coniac

150 ml smintina

50 gr unt

sare/piper

Preparare: Amestecati toate ingredientele si cind amestecul este omogen puneti vasul la bain-marie, la foc potrivit si fierbeti timp de 5 minute

Sos chimichurri

A fost inventat in America de Sud

Ingrediente:

4 legaturi patrunjel verde

2 capatini de usturoi

150 ml ulei de masline

50 ml otet de vin rosu

sucul de la 1 lamiie

2 cepe rosii

1 lingura oregano verde

1 lingura de piper macinat, negru

1 lingurita sare

Preparare: maruntiti cit mai fin patrunjelul, apoi adaugati in blender celelalte ingrediente si maruntiti-le. Trebuie sa obtineti o pasta cit mai fina. Sosul este foarte potrivit si de a marina carnea inainte de prajire sau de punere pe gratar.

 

COMENTARII (1)

AnyCostescu

AnyCostescu 1

07.02.2013, 14:24

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!