STEAKUM

de sorin in Porc, 17 Dec 2009 | 2865 vizualizari

 

Postul Craciunului este aproape de sfarsit si, cerdeti-ma, veti fi foarte apreciat/a daca veti aparea pe "pe piata" cu o reteta noua, originala si bestial de gustoasa (vad sprancenele ridicandu-se - "originala?! - ce mai poate fi original in prepararea porcului?!". Si totusi...In plus, este extrem de simpla.
N.B. - in mod premeditat nu scriu cantitatile, fiecare sa faca "dupa cat il duce burta", dupa cata bagheta proaspata are, sau dupa cati oaspeti infometati asteapta "minunea"

 

INGREDIENTE

  • filet plat de purcel (din cel care are pe una din fete un strat subtire de grasime)
  • unt
  • smantana dulce (cea pentru frisca)
  • vin Marsala sau Porto (sau orice vine rosu dulce, greu, usor caramelizat - reteta originala este cu Marsala)
  • sare, piper
 
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA STEAKUM:

Filet-ul se taie in felii cat de subtiri cu putinta (uneori este bine sa-l bagati in congelator pentru 30 min., cand este semi-inghetat se taie mai usor). Untul, pus din suflet (nu mai putin de 125 g.), se topeste intr-o tigaie. Se prajesc feliile de filet cate un minut pe fiecare fata si se scot pe o farfurie. In locul lor se pune o jumatate de sticla de vin rosu dulce si o cutie de smantana. Cand "combinatia" unt prajit/smantana dulce/vin fierbe se pun inapoi in tigaie feliile de filet prajite in prealabil si se mai lasa 1-2 min. Se sareaza/pipereaza dupa gust, la servire.

Garnitura?! Pure de cartofi, orez.

Alaturi?! O salata de laptuci usoara (ceva trebuie sa fie usor}.

Vin?! Contrar asteptarilor, un vin alb sec (Aligote, Riesling) sau semi-sec (Feteasca Alba)

 

TIPS-URI

1

Desigur, lichidul in care a fiert carnea este un sos superb, in care multa paine proaspata se "va topi"

COMENTARII (20)

ionix

ionix 1

15.02.2010, 19:39

Ancaa, dap... l-am facut la soacra-mea... ideea e ca n-am folosit cantitatile alea... mi se pareau cam mari am folosit muschi de porc si orez simplu drept garnitura... eu si soacra am mancat destuuuuuuul mie mi-a placut... e un pic greut asa, de aia e bine sa mananci la pranz

ANCA

ANCA 1

15.02.2010, 19:51

eh, bun si asa, greutz, din cand in cand

gaby_gabytza

gaby_gabytza 1

14.09.2011, 12:55

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!