Sticky toffee pudding

de mentasirozmarin in Dulciuri, 22 Noi 2011 | 3977 vizualizari

 

Sticky toffee pudding este un desert clasic in bucataria britanica, constand intr-un blat lipicios, acoperit cu sos caramel si servit cu budinca sau inghetata de vanilie. Este un desert simplu de preparat, din categoria "comfort food" pe care cu siguranta il veti indragi, mai ales in serile lungi de iarna.

 

INGREDIENTE

pentru blat:  

  • 175 grame curmale fara samburi, taiate bucati
  • o lingurita de bicarbonat de sodiu
  • 300 mililitri apa clocotita
  • 50 grame unt nesarat
  • 80 grame zahar alb fin
  • 80 grame zahar brun tip Muscovado
  • doua oua
  • 175 grame faina
  • o lingurita de praf de copt
  • un praf de cuisoare (sau scortisoara)
  • 75 grame nuci prajite si taiate in bucatele
  • un praf de sare

  pentru sos:  

  • 115 grame unt nesarat
  • 75 grame zahar alb
  • 40 grame zahar brun tip Muscovado
  • 140 ml smantana dulce pentru gatit
  • un praf de sare

  pentru "garnitura": budinca de vanilie sau inghetata de vanilie

Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sticky toffee pudding:

 

 Incepem prin a preincalzi cuptorul la 180 de grade si pregatim sosul:

Se pun toate ingredientele pentru sos intr-o craticioara si se pun pe aragaz la foc mic, amestecand incet, pana cand untul incepe sa se topeasca. Dupa ce untul este topit in totalitate, se da focul mai mare si se lasa sa fiarba pentru aproximativ 4 minute, pana cand sosul se ingroasa, amestecand din cand in cand.

 

 Cand sosul este gata, il luam de pe foc, turnam aproximativ jumatate din cantitate pe fundul tavii de copt (eu am folosit un vas yena de marime medie), lasam sa se raceasca putin si introducem tava in frigider pana cand preparam compozitia pentru blat.

        Intre timp, punem curmalele intr-un vas, adaugam apa clocotita si bicarbonatul si acoperim cu un capac, pentru a lasa curmalele sa se inmoaie.

        Pentru a prepara blatul:

        Intr-un castron ametecam untul cu zaharul pana cand se omogenizeaza si rezulta o compozitie cremoasa. 

        Adaugam ouale batute, treptat, putin cate putin, amestecand cu grija pana se incorporeaza in totalitate. Este important sa nu punem intreaga cantitate de oua deodata, pentru ca riscam sa se taie compozitia. 

         Dupa ce s-au incorporat ouale, se adauga faina, praful de copt, praful de cuisoare si un praf de sare,  amestecand in continuare cu o lingura de lemn. 

        La final, adaugam nucile si curmalele impreuna cu apa in care au stat si amestecam compzitia pentru a se omogeniza. Compozitia finala va fi destul de lichida, insa tocmai din acest motiv blatul va iesi lipicios, de unde si numele acestui minunat desert. Turnam compozitia in vasul de copt si dam la cuptor pentru 40 de minute.

        Pentru servire, incalzim sosul de caramel, turnam din belsug peste o bucata generoasa de blat si asezam alaturi o cupa cu inghetata de vanilie. Este delicios!!!!

 

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

Sticky toffee pudding-0
Sticky toffee pudding-1
Sticky toffee pudding-2
Sticky toffee pudding-3

COMENTARII (15)

danakarin

danakarin 1

23.11.2011, 22:41

ma bucur ca ai revenit cu o reteta ! mi se par interesante aceste contributii britanice !!!

MIUTA

MIUTA 1

24.11.2011, 23:25

Foarte bun imi placeeeee

CostinC

CostinC 1

06.12.2016, 18:12

Excelenta reteta! Am testat-o, urmand toti pasii si cantitatile si a iesit perfecta! Multumesc!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!