Stollen cu branza de vaci si parfum de scortisoara

de Daciana - Bucataria_cu_Mirodenii in Prajituri, 27 Dec 2013 | 1883 vizualizari

 

Facusem demult o pasiune declarata pentru Stollen, imi plac combinatiile de fructe confiate cu aluatul dulce si aromat al cozonacului nemtesc, m-a vrajit din prima clipa. Incredibil de gustos este cu branza de vaci, prune uscate si stafide, presarata la final cu zahar pudra cu aroma de vanilie si scortisoara. De ceva vreme, Lidl ne ademeneste cu variate arome de Stollen si pentru ca nu sunt adepta dulciurilor industrializate, mi-am luat inima in dinti si am copt propriul meu Stollen, aromat asa cum imi place mie, condimentat putin cu scortisoara, partial din faina integrala si imi place nespus de mult ca nu trebuie dospita neaparat ci se poate coace si cu praf de copt, sau cel putin cozonacul meu nemtesc de asta a avut parte si nu s-a plans nimeni de el, din contra.

 

INGREDIENTE

  • Ingrediente:
  • - 500 grame branza de vaci;
  • - 100 grame faina integrala;
  • - 250 grame faina alba + pentru presarat;
  • - 1 plic praf de copt;
  • - 100 grame stafide;
  • - 100 grame prune uscate;
  • - 50 grame unt + 30 grame topit pentru uns;
  • - un praf de sare de mare;
  • - coaja rasa de la o portocala;
  • - 100 grame zahar brun;
  • - 1/2 lingurita scortisoara;
  • - 1/2 lingurita extract de vanilie + pentru presarat;
  • - 40 grame zahar pudra pentru presarat deasupra.
Portii: 1
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Stollen cu branza de vaci si parfum de scortisoara:

1. Faina se cerne si se amesteca cu praf de copt si sare.

2. Se adauga scortisoara si se amesteca.

3. Branza de vaci se scurge de surplusul de lichid si se amesteca cu stafidele si prunele uscate.

4. Se adauga coaja de portocale, untul la temperatura camerei si zaharul brun, vanilia si se amesteca pana se incorporeaza ingredientele.

5. Se omogenizeaza amestecul de branza de vaci cu faina si se framanta pana se obtine un aluat.

6. Se formeaza un aluat de aproximativ 5 cm grosime de forma ovala sau cat permite lungimea tavii si ingusta de 10 cm. 

7. Se modeleaza prin apasare din fata inspre inapoi, dupa care se aduc partile laterale peste aluat si se apasa in jos, usor.

8. O parte a aluatului se apasa mai jos, cealalata jumatate ramanand usor mai sus, astfel va capata dupa coacere acea forma specifica stollenului. 

9. Se introduce la cuptorul preincalzit la 150 de grade pentru 60-70 de minute pana se rumeneste.

10. Se scoate din cuptor si imediat se unge cu unt topit dupa care se presara cu mult zahar pudra aromat cu vanilie si scortisoare.

 

TIPS-URI

1

Pentru a intelege mai corect mecanismul de framantare, vizualizati videoclip-ul alaturat care pe mine m-a ajutat foarte mult: http://www.youtube.com/watch?v=T93FWFDIseU (cam de la minutul 1:30).

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Stollen cu branza de vaci si parfum de scortisoara 286941
retete culinare - Stollen cu branza de vaci si parfum de scortisoara 286942
retete culinare - Stollen cu branza de vaci si parfum de scortisoara 286943
retete culinare - Stollen cu branza de vaci si parfum de scortisoara 286944
retete culinare - Stollen cu branza de vaci si parfum de scortisoara 286945

COMENTARII (22)

Criss 1

28.12.2013, 07:27

Arata foarte bine.

Valclaudia 1

28.12.2013, 08:37

favorit!

Geanina87 1

28.12.2013, 08:56

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Pogacele cu cascaval

de Rocsi 9

Pogacele cu...

ieri la 22:28

Fursecuri umplute cu nuca de cocos

de nadea68 5

Fursecuri umplute...

ieri la 21:55

Ciuperci umplute cu praz si mozzarella

de GeorgiG 4

Ciuperci umplute...

ieri la 20:59