Stridii cu unt şi tarhon

de csillag1993 in Fructe de mare, 26 Mar 2011 | 2583 vizualizari

 

Stridia concentrează în interiorul carapacei ei neregulate gustul întregii mări. Dincolo de învelişul pietros, cu aspect de stâncă de calcar, se ascunde carnea moale şi sucul care înglobează gustul salin, mineral şi totodată vegetal al mării. Consumată de regulă crudă, sorbită împreună cu sucul ei şi un adaos de zeamă de lămâie, stridia se găteşte puţin şi precaut pentru a exploata la maxim calităţile ei. O adevărată trufanda pentru cunoscători.

 

INGREDIENTE

  • 8 stridii
  • 100 grame de unt gras
  • 80 ml vin alb sec
  • 1 lingură haşmă sau şalotă (o puteţi înlocui cu ceapă roşie tocată fin)
  • 1 lingură de tarhon prospăt, tocat fin
Portii: 2
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Stridii cu unt şi tarhon:

 

  1. Încingeţi cuptorul la 180 de grade.
  2. Tocaţi ceapa şi tarhonul mărunt.
  3. Puneţi stridiile într-o tavă, cu partea aplatizată în sus pentru a putea păstra sucul stridiei în cupă. Dacă nu stau corespunzător în tavă puteţi să le fixaţi pe mici grămăjoare de sare amestecată cu puţină apă. Faceţi cuiburi din apă amestecată cu sare şi fixaţi stridiile în ele.
  4. Introduceţi tava la cuptor pentru 5-6 minute până când stridiile se întredeschid. Scoateţi tava de la cuptor.
  5. În paralel, topiţi untul într-o crăticioară.
  6. Adăugaţi ceapa şi, după ce a devenit sticloasă, tarhonul şi vinul.
  7. Fierbeţi sosul până când scade la aproximativ 60-70% din volumul iniţial.
  8. Desfaceţi stridiile ţinându-le cu o mână într-un prospop şi folosind cuţitul cu cealaltă. Desfaceţi-le desprinzând partea plată (şi scoica de pe ea cu cuţitul), cu grijă pentru a păstra sucul în scoică.
  9. Aşezaţi stridiile pe un platou pe cuiburi de sare (ca mai sus) sau pe frunze de salată. Turnaţi sos în fiecare scoică.

--->Se servesc ca atare calde, eventual cu felii de pâine prăjită şi unse cu unt. Un vin alb (Traminer sau Pinot Gris) încheie de minune acest festin culinar. Reţeta a fost probată de mine si doamna maistră la scoală!

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Stridii cu unt şi tarhon 94948
retete culinare - Stridii cu unt şi tarhon 94949
retete culinare - Stridii cu unt şi tarhon 94951
retete culinare - Stridii cu unt şi tarhon 94952
retete culinare - Stridii cu unt şi tarhon 94953
retete culinare - Stridii cu unt şi tarhon 94954

COMENTARII (17)

mamaieelena 1

15.04.2011, 07:13

vero_closca 1

11.05.2011, 23:57

minunate!

adry88 1

22.05.2011, 18:27

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S