Sufleu de mere

de adasev12 in Dulciuri, 20 Feb 2012 | 7336 vizualizari

 

reteta o am de pe net, am tot cautat ceva sa-mi convina, si pana la urma asta para cea mai ok...insa era f vag descris modul de preparare , nici cum se coace, nici cum se serveste...nu avea nici autor, deci nu am ce nume sa specific....am facut reteta cam dupa cum m-a taiat capul...pana la urma a iesit ceva bun, am servit dimineata cu cafeluta...daca va place, serviti si voi, va rog!

 

INGREDIENTE

  • 5 mere medii
  • 2+ 4 lg zahar
  • 400 ml lapte
  • 4 lg faina
  • 3 oua
  • 2 l-ite rom
  • 50 g+ 1 l-ita unt
  • dulceata de piersici
  • un plic gelatina transparenta
  • coaja de la o lamaie rasa
  • 2 l-ite de coaja de portocala confiata
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sufleu de mere:

Mai intai alegeti tava in care vreti sa faceti sufleul. Curatati merele si apoi le taiati in doua, curatati casuta de seminte. Asezati merele cu scobitura in sus in tava. Daca va intra 5 mere asa, mai curatati unul, fiindca la fiert se vor inmuia si devin mai mici. Eu am folosit vas cu diametrul de 25 cm si am avut nevoie de 5 mere medii. Se pot folosi orice tip de mere, eu am avut golden acum.

Bucatile de mar se pun intr-un vas mai mare apoi si se acopera cu apa, se pune coaja de lamaie rasa si 2 lg de zahar, se lasa  la fiert  nu mai mult de 7-10 minute. Se scurg apoi intr-o sita. Apa in care au fiert merele nu o aruncati, o treceti printr-o sita ca sa eliminati coaja de lamaie si pastrati-o.

Cat timp fierb merele faceti sosul astfel: 50 g unt se pun la foc mic sa se topeasca, apoi se adauga faina, se amesteca bine si se subtiaza cu laptele, amestecati bine sa nu faca cocoloase. La mine a facut cateva, dar le-am desfacut usor in timpul fierberii. Sosul o sa se ingroase. Daca vi se pare mult prea gros, mai adaugati putin lapte. Lasati sa fiarba cam 5 minute. Adaugati 4 lg de zahar si coaja confiata de portocala. Luati de pe foc si lasati la racit.

Tava in care se face sufleul se unge cu o lingurita de unt topit. Se asaza merele cu scobitura in sus, cat mai stranse, in fiecare scobitura se pune o lingurita de dulceata de piersici.

In sosul racit se adauga pe rand galbenusurile, se freaca bine dupa fiecare. Se pune si esenta de rom si la sfarsit albusurile batute spuma tare. Se amesteca cu lingura (nu aveti nevoie de mixer  la aceasta preparare) pana se omogenizeaza bine. Se toarna usor peste mere, pe toata suprafata lor. Daca e nevoie deasupra neteziti usor cu o lingura sau o spatula de lemn. 

Se incinge cuptorul la 200 grade, apoi se pune sufleul si se lasa temperatura la 190 grade cam 30 minute, apoi se lasa la 180 grade inca 20 minute. Daca observati ca suprafata devine maronie, ca sa nu se arda cumva, acoperiti cu o folie de aluminiu. In reteta nu era specificata nici temperatura de coacere, asa ca am copt cam cum am crezut eu.

Scoateti sufleul pe un gratar .

Reteta se cam termina aici...dar mie nu prea imi placea asa...nici nu specifica cum se serveste, daca se scoate sau nu din tava,...asa ca eu m-am gandit sa o rastorn pe un platou, dupa ce s-a racit, astfel ca merele sa fie deasupra. Pe ici pe colo s-a prins putin de tava, acum ma gandesc ca trebuia sa presar o mana de gris...dar am remediat problema. Aici cred ca mergea foarte bine si varianta cu putina frisca peste...dar cum in ultima vreme am cam servit multa frisca, am zis sa o acopar cu o gelatina, ca tot e destul de molcuta. Asa ca am facut o gelatina transparenta cu 200 ml  din apa in care au fiert merele si 2 lg de zahar( se face la cald, pe foc, dar asta stiti, nu mai insist). Am acoperit sufleul, deci cu gelatina si am dat la rece. Trebuie lasat zic eu macar 2 ore...nici asta nu se specifica...eu am lasat peste noapte, ca l-am facut aseara tarziu.

Este prima reteta de acest gen, asa ca nu am mari pretentii...buna este oricum...cred ca data viitoare o sa incerc un sufleu cu mar ras. 

TIPS-URI

1

apa in care au fiert merele e pacat sa o  aruncati...se poate folosi ca baza  la ceai , in loc de apa, sau in combinatie cu alte sucuri naturale, si ca sa  nu se piarda vitaminele pretioase din coaja, se pot adauga si ele la fiert, apoi se arunca.

Daca ti-a placut reteta noastra "Sufleu de mere" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (21)

mirela0911 1

20.02.2012, 21:05

mere mere vreau si eu

adasev12 1

22.02.2012, 12:45

fetelor, ma bucur ca v-a placut...mai fac promit!

oana_pisicutza16 1

27.02.2012, 17:13

aratta foarte bine

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Bomboane Raffaello