Sunca fiarta in moare (zeama de varza acra)

de mihaelar63 in Mezel de casa, 15 Mar 2014 | 4168 vizualizari

 

Eu stiu una si buna ca slanina e grasimea de porc cu soric tinuta in saramura si afumata , deci nu e sunca .Cine nu ma crede sa-l consulte si pe domnul Dex Sunca este piciorul , pulpa, coapsa de porc tinuta in saramura si apoi afumata . Eu am preparat de aceasta data cum am invatat in adolescenta de la matusa si nasa mea mea Irina care locuia in Horoatul-Crasnei , judetul Salaj . Eu in varful blocului nu pot afuma sunca , slanina si carnati de asta are grija Kati-neni Mama prietenilor nostrii .Sunca ce o s-o vedeti dupa preparare a fost pusa intr-un cos cu stergar [cos amarat si vechi de a trebuit sa-l repar instant ].Am plimbat cosharca la iarba verde si sunca a fost mai apetisianta servita in tovarasia prietenilor dragi . Dedic aceasta reteta cu drag tuturor iubitorilor de asemenea porcarii si in special vivacei C. se stie cine este si celui ce are grija nu numai de hrana cea de toate zilele P. V - si aici se stie :D

 

INGREDIENTE

  • O sunca afumata 2-3 kg
  • Zeama acra de varza (moare)
  • O crenguta cimbru
  • O foaie dafin
  • O maciulie usturoi
  • O lingura boabe piper negru
  • Optional o lingurita de boia rosie de ardei
  • Jinars de prune
Portii: 6
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sunca fiarta in moare (zeama de varza acra):

Se fierbe 2 ore sunca in moarea  in care ati pus cimbru , piper , foaie de dafin si usturoiul curatat .

Daca moarea este prea sarata o diluati cu apa .La mine nu a fost necesar pentru ca nu fac moarea sarata in exces .

Am avut o moare rozosina de mai mare dragul .

Daca sunca este prea sarata o desarati prin tinerea cateva ore in apa rece .

Dupa fierbere se pune la cuptor 30 minute sa se ,, zvante ''. Acest procedeu se foloseste in cazuri de urgenta , altfel se lasa o zi- doua atarnata la un loc  umbros  si aerisit .

Serviti sunca fiarta in moare cu legume proaspete si pita de casa .

Inainte de mancare serviti  un paharel de jinars  - bineinteles de prune .

 

TIPS-URI

1

Dictionar ardelenesc :

2

Moare-zeama de varza acra

3

Rozosin -roz . Se mai zice si de fete sau femei ca sunt rozosin de faine :D.

4

Katy-neni - tanti Katy

5

Pita- paine

6

Fain - frumos

7

Sunca-Picior de porc afumat

8

Cosharca - cos de nuiele

9

Jinars -tuica

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Sunca fiarta in moare (zeama de varza acra) 303665
retete culinare - Sunca fiarta in moare (zeama de varza acra) 303666
retete culinare - Sunca fiarta in moare (zeama de varza acra) 303667
retete culinare - Sunca fiarta in moare (zeama de varza acra) 303668
retete culinare - Sunca fiarta in moare (zeama de varza acra) 303669
retete culinare - Sunca fiarta in moare (zeama de varza acra) 303670
retete culinare - Sunca fiarta in moare (zeama de varza acra) 303671
retete culinare - Sunca fiarta in moare (zeama de varza acra) 303672
retete culinare - Sunca fiarta in moare (zeama de varza acra) 303673
retete culinare - Sunca fiarta in moare (zeama de varza acra) 303675
retete culinare - Sunca fiarta in moare (zeama de varza acra) 303676

COMENTARII (23)

MOKUSKA 1

30.04.2014, 10:15

doamna cu patrunjelul e Kati néni? E simpatica foc

Panacris 1

22.12.2014, 11:51

Retete cu Margareta Cismasiu 1

03.04.2015, 17:17

Minunata sunca,reteta la fel

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!