Sushi

de Sylvia in Aperitive / Garnituri, 8 Mai 2010 | 13494 vizualizari

 

Sushi este emblematic pentru bucataria japoneza, nici nu se stie exact cand a aparut, se presupune ca in secolul V inainte de Hristos, odata cu instalarea culturilor de orez in Japonia. Se face in sute de forme si combinatii, ideea de baza este ca are in compozitie orez ( uneori lasat la macerat ) , peste crud, legume, fructe de mare, omleta…si alga uscata neagra numita Nori. Are diverse denumiri in functie de forma si de compozitie, o sa fac un articol despre sushi si denumirile lui separat ca sa nu ma lungesc aici eu am facut ieri nigirizushi care este facut din orez presat care are desupra o bucata de peste crud, fructe de mare sau omleta ; temarizushi care este cel mai intalnit in bucatria familiala in japonia, este o bila de orez care are in compozitie bucati mici de peste crud, legume, fructe de mare si makizushi cel mai cunoscut care este facut dintr-un strat de orez care are in mijloc peste sau legume, omleta su fructe de mare si este rulat apoi in foaia de alga uscata Nori si taiat cilindri mici de 1,5 cm. Se serveste asezonat cu so de soya, cu wasabi, pasta picanta japoneza si cu ghimbir macerat ( preparat cu miere si otet de orez )

 

INGREDIENTE

  • orez pentru sushi ( eu am folosit ieri o canita de cafea plina cu orez daca nu gasiti luati un orez la care se lipesc boabele) ,
  • otet de orez,
  • 2 linguri de zahar,
  • o foaie de alga uscata Nori,
  • o feie mare de somon,
  • o bucata de peste crud afumat ( macrou am avut eu ) ,
  • o bucata de castravete curatat,
  •  wasabi,
  • sos de soya
  • din pacate ghimbir macerat nu am avut ieri o sa pun o reteta separata cu el
Portii: -
Timp de preparare: sub 30 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Sushi:

  Preparare: am pus orezul la fiert, exact ca in instructiunile de pe pachet. Spalat bine prealabil, pus un volum de orez ( o canita am pus eu ) si 1,5 volume de apa rece, putina sare. Am lasat sa clocoteasca tare 2 minute apoi am dat focul incet si am mai lasat 13 minute pana la absorbtia completa a apei , amestecand incet din cand in cand. Apoi am lasat orezul la racit 10 minute. Separat am facut intr-un bol un sfert de canita de otet de orez, 2 linguri de zahar ( de trestie am pus eu ) si putina sare. Am turnat amestecul peste orez si am amestecat bine. Orezul este foarte lipicios dar bobul ramane totusi intreg .

   Am trecut la modelare , pe o foaie de alga  Nori  am pus un strat de orez, poi in mijloc catravete si somon afumat taiat fasii mici .

   Am rulat cu grija ( este un covoras de bambus special pentru asta dar eu nu ma descurc asa bine cu el asa ca am folosit o folie de aluminiu , imi permite sa controlez mai bine situatia deocamdata) si am presat incet ca sa obtinem un rulou consistent. Separat am modelat mici ovale de orez si bilute de orez cu bucatele mici de peste afumat in ele.

 Peste ovalele de orez nigirizushi  am asezat apoi o bucata de somon si o fasie mica de alga transversala, am mai facut niste bilute  temarizushi  cu bucatele de castravete si somon afumat prin ele.

  Au iesit excelente, le-am servit asortate pe un platou alaturi de wasabi ( am un tub mic dar cred ca imi ajunge ani de zile la cat de iuete este )) ) si sosde soya.

  O parte le-am asezat chiar pe platoul de sushi si aratat exact la fel cu cele pe care le cumparam eu ….scump as zice la 7 euro un platou ca cel din imagine .

  Au fost execelente, cu o aroma aprate m-am indragostit de sushi de cand am mancat prima data terbuie sa le testati macar o data . Sunt foarte bogata in omega 3 si oligoelemente benefice. Daca le faceti cu alt fel de peste crud decat cel care este preparat pentru a fi mancat asa, sfatul specilistilor este sa il congelati 24 de ore la -20 de grade inainte  sa folositi la sushi. Promit sa va bombardez cu retete de sushi si sa va vorbesc mai mult despre acest fel de mancare japonez pentru ca merita din plin.

 

 

Daca ti-a placut reteta noastra "Sushi" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (24)

iulianatanase 1

29.10.2010, 15:32

Felicitari,ma bucur sa vad o gramada de romani interesati de sushi.Cei mai multi sunt reticenti,dar trebuie incercat,eu iubesc sushi,si am facut si in casa ,e foarte simplu daca ai materie prima de buna calitate.Am facut chiar si ghimbir aromatizat(murat) care se serveste intre feluri,o bunatate...inca o data...complimente Silvia!!

Sylvia 1

03.11.2010, 11:28

Multumesc de laude uite chiar ghimbir marinat nu am mai incercat sa fac .

adry88 1

09.05.2011, 20:38

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Tort aperitiv cu mazare si crema de branza

de Rocsi 9

ieri la 21:00

Biscuiti fragezi cu branza sarata si seminte: Reteta simpla si gustoasa

de laura_n 7

ieri la 17:20

Pate de pui si dulceata de zmeura - O combinatie inedita si gustoasa pentru micul dejun

ieri la 13:15

Rețetă de vedetă. Marele tenor Luciano Pavarotti pregatea  Spaghetti aglio ca nimeni altul!

ieri la 11:14

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Peste marinat