Tarta cu leurda

de alice_ciobanu in Aperitive / Garnituri, 6 Apr 2012 | 2194 vizualizari

 

Iata ca a venit vremea sa postez si eu o reteta cu leurda, sezonul asta. Dupa ce m-am desfatat cu vreo cateva salate cu leurda, gasiti retele aici si aici, iertati-ma ca-s poze vechi si necloncludente. Stiu R. ai avut dreptate: "poze noi! poze noi!", but sometimes lenea e cucoana mare :P
Doamnelor si domnilor va prezit in toata splendoarea ei pe Maria Sa Tarta cu leurda. O combinatie de leurda (un fel de wild garlic autohton) legume de care ma lasa inima si ceva piept de pui, numa' ca musai vegetariana nu am putut a o procesa. Diverse motive, doar de mine stiute :P
Dar sa va mai spun ca minunata si draga de leurda, dupa care sunt iremediabil inlove, am primit-o cu drag de la vecina mea. So, thanx Gabi, my friend!

 

INGREDIENTE

  • pentru aluat:
  • 140 gr unt
  • 260 gr faina
  • 1 ou
  • un varf de cutit de sare
  • 4 linguri lapte
  • un ou pentru uns
  • pentru umplutura:
  • 300 gr piept de pui
  • 1 dovlecel
  • 1 ardei gras rosu
  • leurda, cam cat va tine inima, eu am folosit cam vreo 4-5 legaturi....cred?!
  • o ceapa
  • sare si piper proaspat macinat
  • 300 ml lapte
  • 1 lingurita amidon
  • ulei
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tarta cu leurda:

Am facut aluatul de tarta amestecand faina cu sarea, oul, laptele si untul rece,... l-am framantat bine si am obtinut o coca pe care am dat-o la rece cam 30 de minute. Dupa ce a expirat timpul de stat la rece...am luat aluatul si am intins o foaie cam de 1 cm grosime....aici am gresit tare pentru ca ar fi trebuit sa il intind doar de 1,5-2 cm grosime...dar e timp si data viitoare.

Dupa aceea am intins aluatul in tava tapetata cu unt si faina, am nivelat frumos si am taiat excesul de aluat de pe margini. Din acesta am intins iar si am taiat niste fasii cu care am incropit un fel de grilaj deasupra umpluturii.

Aluatul de tarta pus in tava, intepat cu furculita, l-am dat la cuptor pentru vreo 15 minute.

Ceapa am taiat-o si am calit-o in ceva ulei. Leurda curatata, spalata am pus-o la fiert citeva minute intr-o cratota cu apa cu sare. Apoi o scurgi si o tai marunt. Pieptul de pui l-am taiat bucatele mititele, l-am calit in ulei pentru cateva minute, pe ambele parti pana s-a rumenit cat de cat. L-am scos pe o farfurie calda si in tigaia respectiva am pus ardeiul gras taiat suvite si dovlecelul curata si taiat rondele. Le-am tras putin pe foc si pe o parte si pe alta... doar asa de  complezenta si cat sa se patrunda nitel.

Intr-o craticioara am pus laptele al foc, cu putina sare, piper macinat si cu o lingurita de aidon alimentar,a mestecand din cand in cand pentru a nu se lipi de fundul craticioarei. cand s-a ingrosat putin, l-am tras deoparte si l-am lasat la racorit. In crema de lapte am adaugat ceapa calita si scursa de excesul de ulei, leurda tocata si am amestecat. 

Scoti tava din cutor si pui peste aluatul semi-copt un strat de carne peste care intinzi tot amestecul de lapte-leurda si la final adaugi pe ici-colea fasiile de ardei si rondelele de dovlecel, one by one. Din restul de aluat taiat de pe marginile tavii am facut un grilaj pe care l-am intins deasupra... dar nu e  musai necesar... il poti folosi ca floricele, frunze sau alte  minuni daca ai chef, timp, spor sau mana. Peste tot am pensonat apoi cu un ou eco batut zdravan si am dat la cuptor vreo... 35-40 minute la foc ultra-moderat. 

Dementiala tarta mea cu leurda. Pe bune! Si a mers de minune pe langa un pahar de bere Carlsberg (probably the best beer in the world) my favorite!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tarta cu leurda 156328
retete culinare - Tarta cu leurda 156329
retete culinare - Tarta cu leurda 156330
retete culinare - Tarta cu leurda 156331

COMENTARII (22)

Zamfira 1

09.04.2012, 09:03

foarte buna

BuburuzaBubu 1

09.04.2012, 19:49

yuumy

adry88 1

13.04.2012, 16:43

foarte reusita

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21