Tarta de pere cu fistic

de Dulceatadetrandafiri in Dulciuri, 11 Apr 2011 | 1918 vizualizari

 

Ieri, m-am trezit cu noaptea-n cap, plina de energie si-am facut o tarta cu pere, dulce-acrisoara, savurata pe-ndelete cu cafeluta de dimineata. Apoi s-a pus pe o rapaiala de vara, ploaie cu bulbuci, scurta si-mbufnata si fix cand credeam ca planurile mele de duminica s-au naruit, a dat iarasi soarele. Asa ca mi-am luat jumatatea la brat, ne-am spus "tu" - vorba cantecului - si am pornit la plimbare prin parc. Am lenevit pe o bancuta citind si razand, am pus tara la cale si cu aparatul atarnat de gat am fotografiat tot ce misca, fiecare boboc, un bunic plimbandu-si nepotelul sau nepotica, orice floare, mugur, gaza microscopica, ca-n poezia lui Topirceanu. Dupa minutiosul recensamant floral, zau ca-mi venea sa-mi las balta toate interesele si sa mai stau asa, cu fundu-n iarba si ochii-n cer inca vreo jumatate de zi :).

De ajuns cu vorbaria, iata si reteta!

 

INGREDIENTE

  • Aluat (pentru o forma de tarta cu diametrul de 24 cm):
  • 100 gr unt
  • 200 gr faina si inca 1-2 linguri pentru blatul de lucru
  • 40 gr zahar
  • 1 galbenus
  • o lingurita esenta de rom dizolvata in 2 linguri de apa
  • Compozitie:
  • 7 pere medii
  • 2 mere
  • 5-6 linguri nectar de pere
  • un varf de cutit de scortisoara
  • sucul de la o lamaie
  • 3-4 linguri de fistic tocat mai mare
Portii: 8
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tarta de pere cu fistic:

Pentru aluat pui intr-un vas toate ingredientele (reci) si le framanti pana cand aluatul devine lucios si omogen. Invelesti in folie de plastic si pui la frigider pentru 30 min. Intre timp cureti fructele. Merele si doua dintre pere le tai mai marunt si le pui intr-o craticioara, impreuna cu nectarul, sucul de lamaie si scortisoara. Pui sa fiarba, cu capac deasupra, la foc mic, cam 10 min. Apoi dai capacul la o parte si mai lasi inca 15 min, pana obtii un piure. Din cand in cand mai amesteci ca sa nu se lipeasca iar la final pasezi bucatile ramase intregi cu o furculita. Lasi sa se raceasca putin.

Dai drumul la cuptor sa se incalzeasca la 200 de grade.

Scoti aluatul din frigider, il intinzi pe blatul de lucru pudrat cu faina, il rulezi pe facalet si il derulezi peste forma de tarta. Adaugi piureul,  restul de 5 pere le tai felii si le asezi deasupra. Pui tarta la cuptor 30-35 min. iar cand o scoti, presari si fisticul tocat. Servesti rece, eventual cu inghetata alaturi. Pofta buna!

 

RETETA IN IMAGINI

Tarta de pere cu fistic-0
Tarta de pere cu fistic-1
Tarta de pere cu fistic-2

COMENTARII (19)

elena1988

elena1988 1

12.04.2011, 09:08

jolygina

jolygina 1

14.04.2011, 13:31

vreau si eu

adry88

adry88 1

31.05.2011, 21:39

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!