Tocan a la Gorj

de epurasha2bb in Oaie, 17 Aug 2010 | 15218 vizualizari

 

intrucat m-am plimbat pe la nasii mei care sunt din Gorj, Alimpesti si aproape este si Polovragi care mi-e tare drag, am cules cateva retete ale locului.Tocanul e una dintre ele.

 

INGREDIENTE

  • carne de la 1 miel (se poate face si cu carne de oaie )
  • 2 cepe
  • 200 g untura de porc/sunca de porc
  • sare mare dupa gust
  • apa
  • verdeata
  • 1 cana sau 2 de vin alb
  • 1 capatana de usturoi
Portii: 15
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tocan a la Gorj:

Pentru a face Tocan iti trebuie o dispozitie buna, aer curat sa-l tragi in plamani si iarba verde sa-ti limpezesti ochii, apoi un ceaun din mosi strabuni si ingredientele delicioase, mielul sa fie proaspat taiat si vinul rece scos in ulcea de pamant.

Iata cum se pegateste acesta reteta:

- se transeaza mielul si se face bucati mici

-se face focul sub ceaun si se pun intai cateva linguri de untura sa sfaraie si se da drumul la carne inauntru.

- se adauga apa pana deasupra carnii si se lasa sa fiarba inabusit.Peste un timp se amesteca si se mai adauga iar apa si tot asa vreme de 2 ore.

-Cam acum ar fi timpul sa adaugam ceapa tocata. sarea si sa lasam sa sfaraie fara a mai adauga apa in ceaun.

De data asta stingem sfaraiala cu vinul rece de butoi si apoi lasam iar impreuna sa se amestece aromele si ultima data cand a cazut carnea de pe oase si s-a format un sos bun pe fundul ceaunului atunci e gata .

Luam de pe foc, punem in farfurii si servim cu usturoi strosit si cu verdeata deasupra.(merge patrunjel, frunze de telina sau de leustean)

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tocan a la Gorj 46687
retete culinare - Tocan a la Gorj 46688
retete culinare - Tocan a la Gorj 46689
retete culinare - Tocan a la Gorj 46690
retete culinare - Tocan a la Gorj 46691
retete culinare - Tocan a la Gorj 46692
retete culinare - Tocan a la Gorj 46693
retete culinare - Tocan a la Gorj 46694
retete culinare - Tocan a la Gorj 46695
retete culinare - Tocan a la Gorj 46753
retete culinare - Tocan a la Gorj 46754

COMENTARII (25)

epurasha2bb 1

17.08.2010, 23:55

va recomand Polovragiul in special, e un aer tare curat si peisaje mioritice si chiar e curat acolo, nu am vazut gunoaie. este si o manastire frumoasa si o pestera si Cheile Oltetului , o frumusete!

adina_connie 1

12.04.2011, 17:27

Buna Epurasha. Si eu am bunici tot in aceea zona, mai exact in Baia de Fier. Pana acum am mancat de zeci de ori tocan de miel/ oaie, dar niciodata nu am avut ideea sa postez reteta undeva....asa ca felicitari pentru idee. Nu stiu daca ai mancat vreodata castane de la Manastire de la Polovragi, sau miere.....sunt o bunatate. O sa-i cer si eu bunicii mele cateva retete a la Gorj, poate asa vom reusi sa convingem mai multa lume sa viziteze zona respectiva.

epurasha2bb 1

13.04.2011, 14:23

Multumesc Adina, te astept cu retetele cu mare drag si eu sper sa fie aprceiata zona si eu nu renunt la ideea de a afce o pensiune acolo, macar cand voi avea 60 de ani dar tot o fac!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S