Tocana de dovlecei si fasole verde pentru iarnă

de Merisor in Conserve, 19 Iul 2016 | 22092 vizualizari

 

Chiar dacă este cald afară, eu încep să-mi prepar conservele pentru iarna, atunci când am ocazia să-mi procur legumele proaspete sau când este sezonul lor.
Și mai ales dacă se întâmplă să le primesc de la țară, mă pun pe treabă și le conserv, pentru că sunt tare bune în anotimpurile reci.
Le țin în cămară unde e mai rece, sau le duc la țară, iar când se răcorește, le trec în balcon.
Iar această tocană de dovlecei și fasole verde pentru iarnă, este una din conservele mele favorite, pentru că mi se pare ușoară, ieftină și gustoasă.
 

 

INGREDIENTE

  • Pentru un vas de 8 litri:
  • 2 kg fasole verde
  • 2 kg dovlecei
  • 500 g ceapă
  • 1 kg rădăcinoase(morcov, păstârnac, pătrunjel, țelină)
  • 250 ml ulei
  • apă
  • sare
  • piper
  • cimbru
  • oregano sau măghiran
  • 2-3 foi de dafin
  • 500 g pastă de roșii sau bulion
Portii: 11
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tocana de dovlecei si fasole verde pentru iarnă:

Mai întâi curățăm și spălăm legumele și le tocăm ca pentru o tocană obișnuită.

Punem uleiul la încins și călim ușor ceapa, dar nu de tot, doar o idee, nu atât cât să obținem acel gust de ceapă prăjită, că nu-i prea sănătos.

Adăugăm și rădăcinoasele și picurăm din cănd în când câte puțină apă fiartă și le amestecăm să se prepare uniform.

Când încep să se pătrundă bine toate ingredientele, adăugăm fasolea verde și dovleceii și completăm cu apă fiartă până umplem vasul.

Lăsăm tocana de dovlecei și fasole verde să fiarbă la foc mediu, până cănd se pătrund bine toate ingredientele, apoi adăugăm pasta de roșii, iar după 5-6 minute, începem să-i potrivim gustul de sare și condimente.

Foile de dafin nu le lăsăm să fiarbă mai mult de 15 minute, pentru că vor lăsa un gust ușor amărui.

Sterilizăm apoi borcanele spălate și scurse, pentru 5-6 minute în cuptor, cu focul aprins, apoi le umplem cât sunt fierbinți, cu tocana fierbinte, le înfiletăm capacele și le mai dăm la cuptor pentru 5-6 minute, cu focul aprins.

După stingerea focului, lăsăm borcanele în cuptor până se răcesc definitiv, apoi le etichetăm și le trecem în cămară.

Este foarte utilă această  tocană, mai ales în zilele de post, sau atunci când nu ai timp să gătești.

Sper să vă placă și să vă fie de folos!

 

 

TIPS-URI

1

Iarna, când desfacem borcanele, încâlzim tocana și adăugăm verdeață.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tocana de dovlecei si fasole verde pentru iarnă" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (27)

miki_a 1

26.07.2016, 10:19

Ce minunatie Meri!!!! Spor la umplut camara!

Anavaler 1

06.08.2016, 14:41

Daca sterilizez borcanele la cuptor, se ard capacele si se innegresc. Cum sa procedez?

Merisor 1

06.08.2016, 22:51

Sterilizezi borcanele, goale, fara capace.

COMENTEAZA

 
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită

 Am preparat o delicioasă rețetă de Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită.

citeste mai mult
Paste cu sos Gorgonzola și mușchi de vită
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
Povestea brânzei Gorgonzola este împletită cu o legendă plină de romantism, întâmplări neașteptate și, desigur,... citeste mai mult
Legenda romantică a brânzei Gorgonzola
RETETA RECOMANDATA
Visine pentru prajituri