Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii

de merisor in Pui, 16 Iul 2015 | 13604 vizualizari

 

Imi amintesc(emoticon care saliveaza, yummmmm :))), de doua mancaruri pe care le prepara mama cu carne de pui fraged, de curte si anume: ostropelul preparat cu usturoi verde, din abundenta si tocana aceasta cu multa ceapa, amandoua servite cu mamaliguta calda.
Nu voi reusi sa redau in veci acel gust al copilariei, in primul rand pentru ca ingredientele erau naturale, bio si in al doilea rand pentru ca erau preparate in vase de lut, la foc de lemne...
Reteta este simpla, fara prea multe condimente, am incercat sa o prepar exact asa cum o preparau gospodinele la acea vreme, doar ca nu am prajit ceapa asa cum prevedea reteta, din motive de sanatate ci am inabusit-o.
Gustul nu e acelasi, dar este mai sanatos asa, insa pentru cei care nu au probleme cu stomacul sau ficatul, le recomand sa incerce prajirea cepei, va avea un gust aparte.

 

INGREDIENTE

  • 1 pui fraged de curte
  • 500 gr ceapa(rosie + galbena)
  • 500 gr rosii proaspete
  • 1 capatana usturoi
  • 3 linguri grasime(animala sau ulei)
  • sare dupa gust
  • 1 lingurita zahar(optional)
  • un praf cimbru
  • un praf piper
  • doua foi dafin
  • 1/2 legatura patrunjel
  • 1/2 legatura marar
  • Pentru servit:
  • mamaliguta calda
  • branza telemea, veche
Portii: 4
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii:

Puiul meu a fost impanat cu multa grasime, asa ca am separat-o si am topit-o, apoi am folosit-o in loc de ulei.

Se transeaza puiul in bucati, de preferinta destul de mici, dar eu le-am lasat mai mari, asa cum le prefera baietii mei, trebuie sa tin cont si de preferintele lor, nu? Ca doar pentru ei gatesc. :)))

Presaram peste bucatile de pui, sare si piper si le frecam bine sa patrunda condimentele in carne.

Intr-un vas incapator, o tigaie, sau tuciulet, punem grasimea la incins si prajim carnea in ea, la foc iute, intorcand-o de pe o parte pe alta sa se rumenesca uniform.

O prajim bine, apoi o trecem in alt vas.

Strecuram grasimea din tigaie, intr-un alt vas, pentru a inlatura eventualele resturi arse. Se intampla sa se mai arda si sa se lipesca grasimea, asa ca ne asiguram ca va fi curata cea pe care o folosim la mancare.

Ceapa curatata, spalata si scursa bine, o taiem fasii mai mari si o adaugam in grasimea din vas.

Amestecam in ea de cateva ori, la foc incet, apoi adaugam cativa stropi de apa, acoperim vasul si o lasam sa se inabuse pana cand devine sticloasa.

Avem grija sa mai picuram din cand in cand apa peste ea sa nu se arda.

Intre timp pregatim restul ingredientelor.

Rosiile le oparim in apa fiarta ca sa le decojim usor, apoi le indepartam cotoarele si le trecem prin robot impreuna cu usturoiul curatat.

Peste ceapa inabusita, adaugam rosiile si usturoiul si presaram putina sare.

Acoperim vasul si il lasam la foc mediu pana cand mancarea incepe sa fiarba intens.

Presaram condimentele, amestecam usor sa nu strivim ceapa, apoi adaugam carnea de pui, acoperim vasul si il mai lasam pe foc maxim 15 minute.

Gustam mancarea, o mai asezonam cu condimente si sare, adaugam si zaharul, mai amestecam de doua-trei ori si stingem focul.

Tocam mararul si patrunjelul si le adaugam peste mancare.

Servim mancarea calda cu mamaliguta si branza, de fapt asa se servea la noi in Oltenia. :D

 

 

TIPS-URI

1

Zaharul este optional, se adauga la mancare in functie de gustul rosiilor.

2

Ceapa nu trebuie preparata prea mult, sa nu devina prea moale, trebuie sa o simtim rontaind usor, asta era o povata de-a bunicii mele.

RETETA IN IMAGINI

Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii-0
Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii-1
Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii-2
Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii-3
Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii-4
Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii-5
Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii-6
Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii-7
Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii-8
Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii-9
Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii-10
Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii-11
Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii-12
Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii-13
Tocana taraneasca de pui, cu ceapa si rosii-14

COMENTARII (21)

DIANA B

DIANA B 1

17.07.2015, 08:46

mirela0911

mirela0911 1

17.07.2015, 12:38

Ce bunatate, mai ales cu mamaliga!

noiinbucatarie

noiinbucatarie 1

21.08.2016, 14:21

o bunatate!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!