Tort 3 Mai

de ancutsa in Torturi, 7 Iul 2016 | 309 vizualizari

 

Tort cu blat de nuca, crema de unt, capsuni, invelit in frisca si decorat cu flori de martipan. Folosesc mai rar coloranti, insa pentru aceste flori de martipan si pentru aceasta ocazie, am considerat ca merita.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 5 oua;
  • 5 linguri de zahar;
  • 2 linguri de faina;
  • 7 linguri cu nuca tocata marunt, nu macinata;
  • un praf de copt;
  • un virf lingurita sare
  • Crema:
  • 1 pachet de unt 82% grasime (200 gr.);
  • 3 linguri de zahar;
  • 2 linguri de cacao neagra;
  • 1 lingura zahar vanilat bourbon;
  • 1 lingurita de cafea.
  • Sirop:
  • apa 500 ml;
  • esenta rom dupa gust;
  • 4-5 linguri zahar;
  • Coaja de portocala (tinuta in zahar la borcan)
  • Florile de martipan:
  • 1 pachet martipan (la temperatura camerei);
  • Coloranti alimentari;
  • Decor:
  • cateva capsuni;
  • frisca lichida 200 ml;
  • florile de martipan
Portii: 15
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort 3 Mai:

Blatul:

Se separa ouale. Se bat cu mixerul albusurile cu un praf de sare pana se fac spuma, se adauga zaharul si se bat in continuare pana se mai intareste spuma. Se adauga treptat galbenusurile. Acum se adauga praful de copt, faina si nuca si amestecam cu o lingura. Compozitia se asaza intr-o cratita rotunda, pe foaie de copt, si se da la cuptor 30 de minute. Nuca tocata marunt se va duce spre fundul vasului, creand o baza cu mieji deliciosi. Gustul lor va fi mai pronuntat decat daca am folosi nuca macinata. Incercati si veti vedea :)

Siropul:

Se pun la fiert apa cu zaharul, se lasa sa dea in clocot, se ia de pe foc si se adauga esenta de rom.

Se lasa la racit blatul si siropul pentru 30 de minute.

Intre timp, scoatem untul din frigider pentru a ajunge la temperatura camerei si ne vom ocupa de florile de martipan.

Florile de martipan:

Se taie bucati mici de martipan, se amesteca bine cu 1-2 picaturi de colorant alimentar si se framanta in maini. Acesta va deveni un pic lipicios, asa ca spalati-va mainile cu apa rece inainte de a continua.

Intrucat nu am avut ustensile speciale pentru creat florile, eu m-am ajutat de ce am avut in bucatarie: cutit, forma de inox, o stampila pentru prajituri, o punga si varful de la posul de ornat.

Mai intai am facut cativa fluturi, apoi margelute colorate.

Pentru flori am procedat astfel:

Pasul 1: Formati in mana o margeluta mai mare. Pentru a o turti uniform, asezati margeluta pe un fund din plastic, puneti peste ea o punga si turtiti cu stampila. (Daca o turtiti direct cu mana, o veti topi si caldura mainii si se va turti si neuniform.) Veti obtine o petala rotunda.

Pasul 2: decupati petala rezultata cu forma de inox, puneti peste petala motul acela de la posul de ornat, strangeti usor cu degetele petala in jurul motului si apoi puneti-o inapoi in forma de inox. Va sta asa cateva secunde, pana vom face si alte petale si astfel i se va pastra forma pe care i-am imprimat-o.

Pasul 3: mai facem o petala, mai micuta, procedam la fel ca mai sus si o asezam si pe aceasta in forma peste petala mare. Vom pune o margeluta mica, galbena in mijloc. Daca este nevoie, o mai aranjam un pic cu degetele.

Eu am obtinut multe floricele, asa ca nu le-am folosit pe toate.

In continuare, se taie blatul in doua parti si se insiropeaza.

Crema de unt:

Batem cu mixerul untul taiat cubulete cu zaharul pana obtinem o crema. Adaugam si zaharul vanilat bourbon, cacaoa si cafeaua si se amesteca bine. Acum se poate asambla tortul, adaugand crema de unt. Peste crema putem aseza cateva feliute de capsuni.

Decorul:

Frisca lichida se bate cu mixerul pana se intareste. Se imbraca tortul in frisca.

Se orneaza cu flori de martipan si inimioare decupate din capsuni si se da la frigider.

Daca nu va impacati cu florile de martipan sau colorantii, puteti orna tortul cu flori de frisca.

Pofta Buna!

Reteta se gaseste si pe blogul meu: http://ancutsa-cuisine.blogspot.ro/2015/05/tort-3-mai.html

 

 

 

TIPS-URI

1

Blatul pentru tort pregatit cu nuca tocata marunt in loc de nuca macinata are un gust mai intens si mai pronuntat.

RETETA IN IMAGINI

Tort 3 Mai-0
Tort 3 Mai-1
Tort 3 Mai-2
Tort 3 Mai-3
Tort 3 Mai-4
Tort 3 Mai-5
Tort 3 Mai-6
Tort 3 Mai-7
Tort 3 Mai-8
Tort 3 Mai-9
Tort 3 Mai-10
Tort 3 Mai-11
Tort 3 Mai-12

COMENTARII (7)

Rocsi

Rocsi 1

07.07.2016, 20:57

Gherca Daniela

Gherca Daniela 1

08.07.2016, 08:58

ce frumos este!

ancutsa

ancutsa 1

11.07.2016, 17:51

Multumesc frumos!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Alivenci moldovenesti
  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

  • 09

    V

  • 10

    S

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!