Tort aniversar

de Brindusa in Torturi, 31 Mai 2011 | 3598 vizualizari

 

Am facut acest tort pentru sotul meu, care acum cateva zile si-a serbat ziua. Nu este foarte complicat, dar cremele necesita ceva timp ca sa se intareasca. De aceea se intinde pe 3 zile, din care majoritatea timpului e asteptare :)))

 

INGREDIENTE

  • Pentru ornamentele de pe blat:
  • 2 albusuri
  • 40 g zahar pudra (cam 2 linguri)
  • 30 g unt
  • 40 g faina (cam 2 linguri nu foarte pline)
  • 10 g cacao (1 lingura)
  • Pentru  un blat (se fac doua blaturi) 40 cm x 40 cm
  • 2 oua, separate + 1 galbenus ramas de la ornamente
  • 1 lingura zahar tos
  • 4 linguri zahar pudra cu aroma de vanilie (sau adauga 2 pliculete cu zahar vanilinat)
  • 4 linguri cu faina
  • Pentru crema bavareza de ciocolata
  • 2 oua, separate
  • 30 g zahar
  • 1 baton de vanilie, taiat pe lungime cu semintele scoase
  • 300 ml lapte
  • 100 g ciocolata amaruie, taiata marunt
  • 300 g smantana, facuta frisca (sau lasata asa daca e foarte grasa si sta teapana)
  • 10 g gelatina (un pliculet), inmuiata in 5 linguri lapte
  • Pentru mousse de capsuni
  • 400 g capsuni
  • 5 linguri zahar pudra
  • 400 g smanatana facuta frisca (sau lasata asa daca e foarte grasa si sta teapana)
  • 10 g gelatina (un pliculet), inmuiata in 5 linguri lapte
  • Pentru glazura de capsuni:
  • 10 piscoturi de sampanie
  • 100 ml vermut cu aroma de capsuni (sau orice bautura alcoolica cu aroma de capsuni)
  • 300 g capsuni
  • 1 lingura zahar pudra
  • 1 lingurita gelatina
  • Decor din ciocolata (din 90 g ciocolata amaruie)
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort aniversar:

PRIMA ZI 

Crema bavareza de ciocolata:

  • Bate galbenusurile cu zaharul, pana se fac ca o spuma
  • Incalzeste laptele bine cu batonul de vanilie. Lasa-l sa se racoreasca putin, scoate batonul, amesteca in el semintele de vanilie si toarna-l in fir subtire in amestecul de galbenusuri, amestecand incontinuu cu un tel sau cu mixerul.
  • Da focul foarte mic si, amestecand mereu, lasa pana ce amestecul se ingroasa putin. Ai grija sa nu se branzeasca. {ce se vede maroniu in crema sunt semintele de vanilie, nu mi s-a prins crema de fundul cratitei :))) }
  • Ia crema de pe foc si pune ciocolata inauntru. Lasa putin, apoi amesteca sa omogenizezi amestecul.
  • Dizolva gelatina in lapte. Pune-o in crema de ciocolata calduta si amesteca bine. 
  • Lasa crema pana ajunge la temperatura corpului.
  • Bate bine albusurile. 
  • Cu ajutorul unei spatule amesteca in crema de ciocolata frisca, apoi albusurile batute, cu grija sa nu se lase crema.
  • Pune crema la rece pana ce se intareste putin.

 

Blaturile:

  • Inainte de a face ornamentele pentru blat, trebuie sa le desenezi pe foaia de copt pe care o pui in tava de aragaz. Mare atentie! Daca vrei sa apara cuvinte pe blat, le scrii pe foaie, apoi intorci foaia si umpli cu crema conturul  pe invers. Eu prima oara nu am facut asa si, bineinteles, cuvintele au aparut scrise ca in oglinda :D
  • Crema pentru ornamente: Amesteca untul cu zaharul, pana se obtine o crema. 
  • Adauga albusurile unul cate unul, apoi faina si cacaoa. Amesteca bine dupa fiecare.
  • Umple cu aceasta crema un cornet de ornat si  fa pe hartia de copt ce ornamente vrei. Pune tava in congelator cam 20 minute, pana ce ornamentele se ingheata bine

  • In acest moment incepem sa facem blatul (nu inainte, pentru ca se lasa). Incalzeste cuptorul la 180 C. Bate bine albusurile cu 1 lingura zahar tos. Lasa deoparte. Intr-un castron cerne faina si zaharul pudra. Amesteca cu cele 3 galbenusuri, adaugate unul cate unul. Adauga spuma de albus, in doua transe, amestecand circular, de jos in sus, ca sa nu se lase. Toarna amestecul in tava, peste ornamentele inghetate. Niveleaza usor cu o spatula, ca sa aibe aceeasi inaltime peste tot. 
  • Coace cam 10 minute. Ai grija, pentru ca se poate arde usor fiindca e foarte subtire. Cand e gata, scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca. Presara-l cu zahar pudra si intoarce tava pe masa. Scoate cu grija foaia de copt. Fa si al doilea blat, in acelasi fel. Acesta poate fi simplu sau cu ornamente in forma de inima.
  •  Din primul blat taie fasii inalte cat forma fara fund (a mea are 8 cm). Din al doilea taie un cerc care sa fie fundul tortului. 
  •  Pe o farfurie frumoasa pune cercul de patiserie. Pune fundul tortului si fasiile de blat ornamentate de jur imprejur.
  •  Toarna crema de bavareza, care trebuie sa fie putin intarita, nu sa curga.
  • Acopera tortul cu o folie de plastic si pune-l in frigider pana a doua zi.

A DOUA ZI 

Mousse-ul de capsuni

  • Mixeaza capsunile cu un blender vertical. Da pasta printr-o sita groasa, ca sa nu mai fie seminte. Incalzeste putin sucul de capsuni cu zaharul, pentru ca acesta sa se topeasca. In timpul acesta amesteca gelatina cu laptele. Ia de pe foc, adauga gelatina si incorporeaz-o. Lasa la racit si adauga frisca. Pune la frigider pana se intareste putin. In acest moment toarn-o peste crema bavareza, in tort. Acopera si pune la frigider cateva ore bune, pana se intareste.
  •  Scoate tortul din frigider si pune peste mousse-ul de capsuni piscoturile de sampanie trecute 2-3 secunde prin vermut.

 

Gelatina de capsuni:

  • Mixeaza capsunile cu un blender vertical. Da pasta printr-o sita groasa, ca sa nu mai fie seminte. 
  • Amesteca 2 linguri de suc de capsuni cu gelatina. Lasa 5 minute. Restul de suc incalzeste-l putin (nu-l fierbe!). Pune gelatina inauntru si amesteca pana se dizolva complet. Raceste gelatina , apoi toarn-o peste piscoturi. Pune tortul in frigider pana a doua zi.

A TREIA ZI

  • In ultima zi scoate cercul de patiserie si orneaza tortul cu ornamente de ciocolata.
  • Pentru ornamente, topeste o tableta de ciocolata neagra la baia de aburi, apoi las-o sa se raceasca (intareasca) putin. In timpul asta  intinde foaie de copt intr-o tava. Pune cicolata intr-un cornet de ornat cu varf subtire si fa pe hartia de copt ce ornamente vrei (mie imi plac cele in forma de evantai). Cand ai terminat pune tava in congelator cam 20 minute. Scoate ornamentele cu grija de pe hartie, pentru ca sunt destul de fragile.
  • Serveste fiecarui invitat cate o felie, sau doua ... sau trei
 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort aniversar 108265
retete culinare - Tort aniversar 108266
retete culinare - Tort aniversar 108267
retete culinare - Tort aniversar 108268
retete culinare - Tort aniversar 108269
retete culinare - Tort aniversar 108270
retete culinare - Tort aniversar 108271
retete culinare - Tort aniversar 108272
retete culinare - Tort aniversar 108273
retete culinare - Tort aniversar 108274
retete culinare - Tort aniversar 108275
retete culinare - Tort aniversar 108276

COMENTARII (27)

ionela2682 1

01.06.2011, 17:52

La multi ani sotului tau!

Brindusa 1

01.06.2011, 18:36

Multumescxpentru urai!

Mihaela11_jo 1

01.06.2011, 21:49

Tentatie absoluta
La Multi Ani sotului tau

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D