Tort aniversar

de Miha in Torturi, 2 Noi 2009 | 6379 vizualizari

 

Cand altii sarbatoresc Halloween-ul noi sarbatorim inca un an de cand suntem impreuna. Anul trecut am sarbatorit nunta de tinichea :)), anul asta deja am avansat in grad suntem otelari. :))

Si cum acest eveniment nu se putea sarbatori decat cu multa multa ciocolata...am facut acest tort, ciocolatos pana la ultima firimitura. Am facut o combinatie de mai multe retete, crema fiind cea de la tortul aniversar al Laurei Sava. Cum altfel? :))

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat avem nevoie de:
  • 6 oua
  • 150 g zahar
  • 3 linguri apa minerala
  • 1 plic budinca de caramel
  • 20 g cacao
  • 100 g faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • Pentru crema avem nevoie de:
  • 200 g ciocolata alba
  • 200 g unt
  • 6 linguri frisca lichida
  • 50 ml coniac
  • Pentru glazura avem nevoie de:
  • 150 g zahar
  • 50 g cacao
  • 100 ml frisca lichida
  • 100 ml apa
  • 1 lingurita gelatina
  • Pentru sirop avem nevoie de:
  • 100 g zahar
  • 100 ml apa
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort aniversar:

Blat:


Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se bate in continuare pana albusurile devin tari si lucioase,ca la bezea.
Galbenusurile se amesteca cu apa minerala si se toarna peste albusul batut. Urmeaza apoi cacaoa si praful de budinca, ce se poate inlocui cu amidon, daca nu va place. La sfarsit incorporam si faina amestecata cu praful de copt, usor cu miscari de sus in jos.


Crema:


Topim ciocolata impreuna cu frisca. Dam deoparte si adaugam coniacul. Lasam la racit.

Untul moale, la temperatura camerei, il frecam spuma, dupa care vom incorpora in el ciocolata topita si racita. Dam la frigider cateva minute.


Glazura:


Cacaoa o amestecam cu zahar, dupa care o "desfacem" cu frisca lichida si apa. Se pune vasul pe foc si se fierbe, in jur de 10 minute, pana se ingroasa putin. Se strecoara de eventualele cocoloase si se lasa la racit. Cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget,adaugam gelatina hidratata in 2 linguri de apa rece si omogenizam.


Sirop:


Zaharul il caramelizam dupa care il "stingem" cu 100 ml apa rece.Lasam la racit,pana se dizolva complet.



Asamblare:


Taiem blatul in 2 parti pe care le insiropam. Repartizam crema pe unul din blaturi si uniformizam.


Cand glazura a ajuns la consistenta unei smantani o turnam peste tort si dam la frigider pana se intareste complet.

Se orneaza dupa preferinta.

Eu eram in criza de timp asa ca n-am facut decat sa "stampilez" niste inimoare deasupra.


Din acelasi motiv, al lipsei de timp, n-am nici poze din timpul prepararii, dar va asigur ca e un tort cat se poate de usor de facut.

Chiar daca crema de unt se intareste destul de tare si initial n-am fost prea incantata de cum a iesit, daca lasati tortul putin la temperatura camerei si daca ajunge pana a doua zi :)) e chiar bun.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort aniversar 10084
retete culinare - Tort aniversar 10085
retete culinare - Tort aniversar 10086
retete culinare - Tort aniversar 10087
retete culinare - Tort aniversar 10088

COMENTARII (13)

ala_oancea 1

03.11.2009, 17:26

La multi ani ! Sa fiti sanatosi si sa va iubiti mereu

Mihaela 1

03.11.2009, 19:35

la multi ani fericiti! sa va iubiti mereu!
tortul e delicios!

Miha 1

03.11.2009, 20:02

Multumesc! Multumesc mult tuturor!

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Cascaval de casa

de stefy_a 2

Cascaval de casa

ieri la 13:01

Parjoale de legume si branza

de Rux 9

Parjoale de...

pe 29.09 la 23:40

Cornulete a la `Adinuta San

Cornulete a la...

pe 29.09 la 18:19