Tort aniversar

de Miha in Torturi, 24 Feb 2012 | 5629 vizualizari

 

Pentru cei 3 ani de blog impliniti pe 16 ianuarie... Nu sunt o maestra a cuvintelor, nu stiu cum as putea descrie mai bine acesti ani in care am impartasit cu voi experiente noi in bucatarie, retete fel de fel... si daaa... dulciuri fel de fel... :)) Multumesc tuturor de cuvintele frumoase, de incurajari si sustinere, multumesc ca ma vizitati si mai ales ca reveniti...

Pentru voi, cu drag... un tort cu ciocolata, in combinatie cu o crema ganache de ciocolata alba si crema de branza cu scortisoara.

 

INGREDIENTE

  •  Pentru blat:
  • 150 g ciocolata cu lapte
  • 100 g unt
  • 100 g zahar
  • 4 oua
  • 1 praf de copt
  • 140 g faina
  • 2 linguri cacao
  • pudra de portocale
  • Pentru crema ganache de ciocolata alba:
  • 200 g ciocolata alba
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • Pentru caramel:
  • 100 g zahar
  • 40 g unt
  • 75 ml frisca lichida
  • Pentru crema de branza:
  • 200 g crema de branza
  • 50 g unt moale
  • 100 g zahar pudra
  • 1 zahar vanilat
  • 1/2 lingurita scortisoara
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 50 g ciocolata amaruie
  • 30 ml smantana pentru frisca
  • 1 lingura unt
  • Pentru ornat:
  • 150 ml smantana pentru frisca
  • 2 pliculete zahar vanilat
  • 150 g ciocolata amaruie (rece, tinuta cateva minute la congelator)
  • bilute de ciocolata alba si neagra
Portii: -
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort aniversar:

Blat:

Ciocolata rupta bucatele se topeste impreuna cu untul la foc mic. Se mixeaza apoi pana compozitia devine cremoasa. Se adauga zaharul si se mixeaza pana se incorporeaza bine si se topeste. Urmeaza apoi ouale unul cate unul, mixand bine dupa fiecare. La sfarsit incorporam faina amestecata cu cacaoa, praful de copt si pudra de portocale.

Compozitia obtinuta o turnam in tava (20 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pentru cca 40 de minute. Blatul copt se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Pentru crema ganache de ciocolata alba:

Ciocolata rupta bucatele se amesteca cu smantana pentru frisca si se pune la foc mic. Se aduce compozitia la punctul de fierbere, se da deoparte si se omogenizeaza. Se lasa sa se raceasca, apoi se da la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte.

Caramel:

Zaharul se caramelizeaza intr-o craticioara. Cand a devenit auriu si lichid, se da deoparte si turnam frisca lichida (atentie la aburi!) Punem din nou pe foc si amestecam continuu pana se topeste caramelul si compozitia incepe sa se ingroase, moment in care punem si untul. Mai fierbem cateva minute pana caramelul ajunge la consistenta smantanii. Se da deoparte de pe foc si se lasa la racit.

Crema de branza:

Se bate cu mixerul crema de branza cu untul moale, pana cand crema devine pufoasa. Se adauga zaharul pudra, zaharul vanilat si scortisoara si se mai bate putin, pana se omogenizeaza. Se da la rece pana se intareste.

Crema de ciocolata:

Se topeste ciocolata, untul si smantana pentru frisca, amestecand continuu, pana cand compozitia devine omogena. Se lasa la racit.

Blatul copt si racit se taie in 3 parti.

Punem primul blat pe platou. Turnam jumatate din crema de ciocolata alba, apoi punem caramelul si acoperim cu cealalta jumatate de crema. Punem al 2-lea blat, jumatate din cantitatea de crema de branza, crema de ciocolata neagra si restul de crema de branza. Acoperim cu ultima parte de blat.

Batem smantana pentru frsica impreuna cu cele 2 pliculete de zahar vanilat pana devine pufoasa. Daca e nevoie se adauga un intaritor de frisca.

Imbracam tortul intr-un strat subtire de frisca si dam la frigider pana pregatim ciocolata.

Ciocolata se rade cu un cutit zimtat, apoi se amesteca cu bilutele de ciocolata.Imbracam tortul cu ciocolata rasa si dam la frigider pana in momentul servirii.

 

RETETA IN IMAGINI

Tort aniversar-0
Tort aniversar-1
Tort aniversar-2
Tort aniversar-3

COMENTARII (69)

simo_brkic

simo_brkic 1

28.02.2012, 16:33

mmmm ce bunatateeee si eu vreau

Alinutza80

Alinutza80 1

29.02.2012, 18:35

La muti ani si la cat mai multe retete delicioase!

Miha

Miha 1

01.03.2012, 09:36

Multumesc frumos!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!