Tort aniversare

de Miha in Torturi, 19 Noi 2009 | 6127 vizualizari

 

Am cinci ani!!!/
De dimineata, mamei o surpriza-i fac./
M-am spalat pe maini, pe fata/
Si tot singur ma imbrac./
Cu fereastra-n laturi data/
Fac gimnastica voios./
Vrabiuta-i incantata:/
-Foarte bine, Fat-Frumos!/
"-Ia te uite, ce vad oare?”/
Spune mama. „N-am stiut./
Baietelul nostru-i mare!/
Si ce vrednic s-a facut!”




Asta e cea mai noua poezie invatata de Robert la gradinita. Si pentru ca ieri chiar a implinit 5 ani, a fost foarte mandru sa mi-o recite iar si iar. Iar eu am fost foarte emotionata cand am constientizat ca "baietelul nostru-i mare!" Chiar e mare! Si timpul chiar trece! Al naibii de repede! :)

Am sarbatorit in familie si alaturi de cativa prieteni. Fara prea mult tam-tam, doar cu ceva cam multa harmalaie, cu rasete, chiote si tipete de copii fericiti.

Tortul n-a iesit asa cum as fi vrut, aveam o cu totul alta schita in plan, dar vorba aia...nu e cum se pregateste, ci cum se nimereste. :))

 

INGREDIENTE

  • Pentru blat:
  • 9 oua
  • 300 g zahar
  • 5 linguri ulei
  • 3 linguri amidon
  • 6 linguri faina
  • vanilie
  • 1 praf de copt
  • Pentru crema:
  • 200 g ciocolata alba
  • 350 ml frisca lichida
  • 5 g gelatina
  • Pentru crema 2:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 100 ml frisca lichida
  • Pentru glazura:
  • 200 g ciocolata amaruie
  • 100 ml  frisca lichida
  • 50 g unt
  • Pentru sirop:
  • 100 g zahar
  • 100 ml apa
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort aniversare:

Blat:

Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma tare cu zaharul si un praf de sare,ca la bezea.


Galbenusurile se amesteca cu uleiul si vanilia. Se toarna totul peste albusul batut si se omogenizeaza.Se adauga amidonul si faina amestecata cu praful de copt si se amesteca usor.

Se imparte compozitia in 3. Se coc 2 blaturi patrate, intr-o tava (20/20 cm) tapetata cu hartie de copt si un blat mic rotund.

Crema:

Gelatina o punem la inmuiat in 2 linguri de apa rece.

Ciocolata rupta bucatele o punem la topit impreuna cu 200 ml frisca. Aducem la punctul de fierbere, apoi dam deoparte si amestecam pana se topeste ciocolata. Lasam la racit.

Incalzim putin 50 ml de frisca pe care o punem apoi peste gelatina. Omogenizam si lasam la racit. Restul de frisca il batem bine, apoi turnam peste amestecul cu gelatina.

Frisca cu gelatina o incorporam in amestecul cu ciocolata. Dam la frigider pana incepe sa se intareasca.

Sirop:

Zaharul il caramelizam apoi il stingem cu apa. lasam la racit, pana se dizolva tot zaharul.

In tava in care am copt blatul, tapetata cu folie alimentara punem primul blat bine insiropat, crema de ciocolata si acoperim cu celalalt blat insiropat. Acoperim cu folia si dam la rece pentru cateva ore, pana se intareste crema.

Glazura:

Ciocolata se topeste impreuna cu frisca si untul, se omogenizeaza si se lasa la racit.

Dam deoparte folia de pe tort,punem platoul peste tava si rasturnam tortul cu o miscare ferma.

Acoperim cu glazura de ciocolata.

Eu tare as vrea sa stiu secretul unei glazuri frumoase, care sa stea frumos pe tort si cu care sa nu ungi jumate de bucatarie si jumate din hainele de pe tine atunci cand o pui pe tort. :)))

Crema ganache de cioco amaruie:

Ciocolata rupta bucatele o topim impreuna cu frisca lichida. Dam la frigider pana se raceste bine si incepe sa se intareasca, apoi o mixam pana obtinem o frisca ciocolatoasa si delicioasa.

Cifra 5 am decupat-o din blatul mic rotund, pe care l-am umplut si ornat cu crema ganache de cioco amaruie.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort aniversare 10816
retete culinare - Tort aniversare 10817
retete culinare - Tort aniversare 10829

COMENTARII (19)

liana_geicu 1

22.11.2009, 12:00

mama mea imi facea torturi cu peisaje de primavara cand eram mica; eram fascinata, am dus unul si la scoala o data! poate o conving sa mai faca unul si sa il posteze aici

elena1988 1

06.03.2011, 14:48

Cris2711 1

18.04.2011, 16:21

o mamica pe cinste

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D