Tort aromat cu capsuni

de alba_zori in Torturi, 28 Apr 2012 | 2489 vizualizari

 

Din cand in cand mai fac si eu cate un tort,am vrut sa fie mai aromat ca de obicei,am imbunatatit gustul pandispanului cred,si e senzational intr-adevar,merita incercata suta la mie.Va indemn sa faceti reteta mea,e superlativ de buna,nici nu pot explica in cuvinte,e un pandispan cu aroma de lamaie si portocala,o crema patisera cu aroma la fel,si baia de lichior de capsuni,capsuni felii,gelatina cu lichior de capsuni,si frisca,mai mult de atat nu se poate!O adevarata placere!pofta mare!

 

INGREDIENTE

  • Pentru pandispan:
  • 5 galbenusuri.
  • 100 gr zahar pudra.
  • 230 gr unt topit sau ulei.
  • coaja de la o lamaie mare rasa.
  • coaja de la o portocala mare rasa.
  • o lingura de pireu de lamaie.
  • o lingura de pireu de portocala.
  • vanilie in esenta sau pastaie.
  • 5 albusuri.
  • 100 gr zahar.
  • putina sare.
  • 200 gr faina.
  • 50 gr amidon.
  • un plic praf de copt.
  • 150 ml lapte.
  • Pentru baia pandispanului.
  • 200 ml lichior de capsuni.
  • aproximativ 400 ml apa.
  • zahar dupa gust.
  • Pentru crema patisera aromata:
  • 500 ml lapte.
  • 3 galbenusuri.
  • 100 gr zahar.
  • 70 gr amidon.
  • putina coaja de la o lamaie rasa.
  • putina coaja de la o portocala rasa.
  • cate o lingurita de pireu de lamaie si portocala.
  • vanilie in esenta sau pastaie.
  • 300 gr frisca.
  • Pentru decor:
  • capsuni.
  • gelatina cu lichior de capsuni.
  • 500 gr frisca cu zahar praf.
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort aromat cu capsuni:

De explicat poate e simplu,e de lucrat si trebuie dragoste,placere de a face si placere de a gusta fiecare bucatica,e o explozie de arome in palat si nu altceva,deci am inceput cu pregatirea pandispanului:

-am batut galbenusurile cu zaharul pudra,am topit untul si l-am adaugat fir si mixand mereu,a devenit o crema,apoi am adaugat si coaja de la lamaie si de la portocala

-am facut pireul de lamaie si portocala astfel:am ras coaja si am stors zeama,am pus intr-o craticioara cu zahar cateva linguri si am fiert cateva minute,apoi am facut pireu cu blenderul,a iesit un pireu foarte aromat.

Am adaugat la compozitia mea cate o lingura,apoi am batut albusurile cu un pic de sare si 100 gr de zahar pana a devenit spuma,apoi am adaugat compozitia de galbenusuri incet, incet si amestecand de jos in sus,apoi am dat prin sita faina cu amidonul si praful de copt.am adaugat la oua invartind cu o paleta de plastic de jos in sus si cu grija ca sa nu stric compozitia

-e delicat in orice mod pandispanul,trebuie tratat cu delicatete

Deci am diluat cu lapte si am pus in forma tapetata cu unt si faina,la cuptorul preincalzit 170 grade,temperatura mai joasa si pt mai mult timp,50 de minute si fara sa ma preocup daca se arde,se face o crusta rosioara deasupra la urma,facem testul cu scobitoarea si lasam la racit.

Prepararea cremei patisere:am inceput cu mixarea galbenusurilor cu zahar,apoi am adaugat amidonul amestecand bine,apoi coaja de lamaie,de portocala,vanilia,

-am pus laptele la fiert cu o coaja de lamaie si una de portocala si cand a inceput sa fiarba am adaugat cu polonicul cate putin la compozitia mea de galbenusuri pana am terminat laptele,

-bineinteles coaja de lamaie si de portocala am indepartat-o,apoi toata compozitia am turnat-o inapoi in cratita si am fiert pana s-a ingrosat crema invartind bine si mixand la urma.

Am adaugat bineinteles si cate o ligurita din pireul de lamaie si portocala la urma.Am turnat intr-un bol mare si am acoperit cu folie transparenta pana s-a racit,apoi am batut bine 800 ml frisca proaspata cu 100 gr zahar pudra pana a devenit spuma tare,apoi 300 am luat si am adaugat la crema mea din bol mixand bine,a devenit o crema foarte buna.

Frisca ce a ramas am folosit-o la urma pentru decor.

Apoi am preparat si baia din lichior de capsuni,apa si zahar amestecand cu lingura bine pana s-a topit zaharul,(nu e nevoie sa o incalziti pentru ca lichiorul isi poate pierde taria la urma.)

Deci pregatim si capsunii felii cat mai egale posibil,si putem asambla.

Asamblarea:Se taie capacul la tort si se indeparteaza daca vrem sa fie drept,apoi taiem tortul in doua orizontal cu un cutit mare si de latimea tortului,

-asezam intr-un platou rotund care va fi baza tortului apoi asezam si partea detasabila de la forma si asezam prima felie de pandispan apoi udam cu cateva linguri bune din baia de lichior de capsuni,apoi punem jumate din crema,suprapunem si a doua felie de pandispan si il udam si pe acesta bine,(poate sa mai ramana ceva din baia de capsuni dar nu-i nimic se poate folosi la gelatina)si crema ce a ramas.

-aranjam si feliile de capsuni in rand asezate fiecare una peste cealalta egal,apoi facem si gelatina cu lichior de capsuni si putina apa si zahar dupa instructiunile de pe plic,apoi o turnam calda si peste tot tortul,lasam sa se raceasca putin gelatina si luam jos partea detasabila de la tort,apoi aranjam si frisca in parti si facem stelute stelute in jur si deasupra dupa placere,si ce placere!

Pofta mare,da mare mare!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort aromat cu capsuni 160368
retete culinare - Tort aromat cu capsuni 160369
retete culinare - Tort aromat cu capsuni 160402

COMENTARII (20)

Maria68 1

30.04.2012, 11:18

Minunat

alba_zori 1

01.05.2012, 09:41

multumesc foarte mult pentru aprecieri ma bucur tare

Toamna07 1

04.05.2012, 23:35

Unde sunt capsuni...apar si eu !Delicios.

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D