Tort Avion

de _Alina_ in Torturi, 21 Sep 2013 | 2505 vizualizari

 

Piticotul meu a comandat de ziua lui "un tort de avion". Asa ca m-am executat imediat. Bondarasul a fost implicat 100% in realizarea lui si e foarte mandru de "tortul de avion". :))

 

INGREDIENTE

  • Blat 1:
  • 90 g unt nesarat
  • 8 oua (6 oua mari (L) + 2 oua medii)
  • 140 g zahar tos
  • 160 g faina
  • 85 g cacao
  • 10 g praf de copt
  • un praf de sare
  • Blat 2
  • 3 oua (L)
  • 100 g zahar
  • 25 ml ulei50 ml lapte
  • 65 g faina
  • 30 g cacao
  • 5 g praf de copt
  • un praf de sare
  • Crema de mascarpone si ciocolata neagra
  • 200 g ciocolata amaruie (50% cacao)
  • 200 g smantana pentru frisca
  • 3 galbenusuri (2 galbenusuri mari si 1 mediu)
  • 250 g mascarpone
  • Crema de ciocolata alba
  • 800 g smantana pentru frisca
  • 600 g ciocolata alba
  • 250 g mascarpone
  • Sirop
  • 50 ml sirop concentrat de salcam amestecat cu 200 ml apa plata
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Avion:

Blat 1:

1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.

2. Topim untul si-l lasam sa se racoreasca.

3. Separam albusurile de galbenusuri.

4. Mixam galbenusurile cu 60 g zahar pana cand se deshid la culoare si isi tripleaza volumul. Adaugam untul topit, cacaua si 100 g faina amestecata cu praf de copt, mixam pana la incorporarea ingredientelor.

5. Albusurile le mixam spuma cu praful de sare, apoi incorporam zaharul si batem pana a dizolvarea completa a acestuia.

6. Luam 2-3 lg din albusurile spuma si punem peste compozitia cu galbenusuri si cacao si invartim usor.  

7. Turnam toate albusurile in compozitie si amestecam cu spatula. Punem si restul de faina in compozitie si omogenizam usor cu ajutorul spatulei/lingurii.

8. Punem compozitia intr-o tava tapetata (35 x 25 cm) cu hartie de copt si introducem la cuptor pentru 40-50 min. Faceti testul scobitorii pentru a vedea daca e copt.

9. Dupa ce s-a copt il scoatem pe un gratar la racit.

   Blat 2:

1. Separam albusurile de galbenusuri.

2. Mixam galbenusurile cu 40 g zahar pana cand se deshid la culoare si isi tripleaza volumul. Adaugam uleiul, laptele, cacaua, faina amestecata cu praful de copt si omogenizam totul cu ajutorul mixerului.

3. Albusurile le mixam spuma cu praful de sare, apoi incorporam zaharul si batem pana a dizolvarea completa a acestuia. 

4. Luam 2-3 lg din albusurile spuma si punem peste compozitia cu galbenusuri, amestecam usor. Punem apoi toata compozitia cu albusuri peste cea cu galbenusuri si amestecam cu spatula, usor, cu miscari circulare de sus in jos.

5. Punem compozitia intr-o tava tapetata (30 x 12 cm) cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30 min. Dupa ce s-a scurs timpul, scoatem tava si introducem o scobitoare in blat. Daca iese curata = copt, daca nu il mai lasati 5-10 min.

6. Lasam sa se racoreasca complet inainte de a-l prelucra.

   Crema de mascarpone si ciocolata neagra se prepara ca aici.
  

   Crema de ciocolata alba
1. Punem frisca lichida intr-un vas non-aderent pe foc mediu si lasam pana cand se infierbanta, fara insa a da in clocot.
2. Punem ciocolata rupta in bucati, lasam 2 minute apoi invartim cu simt de raspundere pana cand ciocolata s-a topit complet. :)
3. Lasam sa se raceasca apoi introducem in frigider pentru cel putin 4-5 ore (eu am lasat-o pana a doua zi), apoi mixam pentru 5 minute. Adaugam apoi mascarponele si mixam pentru 2-3 min.

     Asamblare:
1. Pe o foaie A4 desenam un sablon.

2. Taiem marginile blatului 1, apoi decupam dupa sablon.

3.  Pregatim intai blaturile, razuind partea de jos si decupand aripile.

4. Insiropam baza, punem jumatate din crema de mascarpone si ciocolata (oprim 2-3 lg de crema de mascarpone pentru ornat), punem bucatile rezultate din blatul 1, insiropam din nou, punem restul de crema si blatul 2, pe care il vom insiropa. Fixam codita cu un pai. Introducem in frigider macar 1 ora.  

5. Scoatem blatul, rotunjim colturile si il invelim intr-un strat fin de crema de ciocolata alba, dam la frigider pentru inca o ora apoi punem restul de crema si finisam. Introducem din nou in frigider pentru inca o ora, sau cel mai bine pana a doua zi.

Enjoy!

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort Avion 262075
retete culinare - Tort Avion 262077
retete culinare - Tort Avion 262078
retete culinare - Tort Avion 262079
retete culinare - Tort Avion 262080
retete culinare - Tort Avion 262085
retete culinare - Tort Avion 262086
retete culinare - Tort Avion 262087

COMENTARII (19)

Dea_Dea 1

21.09.2013, 17:45

CE frumos

Rocsi 1

21.09.2013, 20:03

La multi ani micutului . Frumos tort ai facut mami

Panacris 1

22.09.2013, 10:12

La mulți ani, Tavi! Super tort!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L