Tort Bienenstich - Intepatura de albina

de Corinuta in Torturi, 16 Noi 2014 | 12840 vizualizari

 

V-am adus (din nou) un dulce nemtesc cu o poveste...Bienenstich este un desert traditional german care se gaseste aproape in orice brutarie sau cofetarie locala. Legenda spune ca prajitura dateaza din 1474 cand regele a pierdut orasul Linz am Rhein pentru ca doi ucenici de brutari au aruncat cu bucati de prajitura in soldati, iar albinele, atrase de miere, s-au napustit asupra soldatilor intepandu-i. Soldatii au fugit mancand pamantul, iar prajiturii i-a ramas numele bienenstich = muscatura de albine.

 

INGREDIENTE

Ptr aluat:
  • 300 g faina
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la 1/2 lamaie
  • 50 g zahar
  • 20 g drojdie proaspata sau 1 plic drojdie uscata
  • 1 ou la temperatura camerei
  • 50 g unt moale
  • 100 ml lapte caldut
Ptr topping de migdale:
  • 100 g migdale feliate
  • 75 g unt
  • 75 g zahar
  • 2 linguri lapte
Ptr crema:
  • 400 ml lapte
  • 1 plic budinca de vanilie
  • 100 g zahar
  • 100 g unt
  • 200 ml frisca lichida
  • 1 plic intaritor frisca(optional)
Portii: 1
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Bienenstich - Intepatura de albina:

Pregatim intai budinca pentru crema: se pune laptele la fiert, se amesteca praful de budinca cu zaharul si putin lapte, se omogenizeaza, apoi se adauga restul de lapte si se fierbe pana da in clocot. Se ia de pe foc si se acopera cu o folie alimentara ca sa nu se formeze pielita deasupra. Se lasa la racit.

Pregatim aluatul: se amesteca drojdia cu o lingurita de zahar si putin lapte caldut, se adauga 1 lingura faina si se lasa la dospit 15 minute. In laptele caldut dizolvam zaharul ramas si untul moale. Faina ramasa se amesteca intr-un bol cu sarea si coaja de lamaie, se face in mijloc o adincitura in care turnam amestecul cu drojdia, oul batut si laptele caldut cu zaharul si untul. Se mixeaza toate ingredientele cu paletele ptr aluat 2-3 minute pana acesta se desprinde usor de peretii bolului. Se lasa sa dospeasca la loc caldut, acoperit cu un prosop pana isi dubleaza volumul.

Pregatim o forma de tort cu diametrul de 26 cm tapetand-o cu hartie de copt sau unsa cu unt si presarata cu faina. Preincalzim cuptorul la 180 de grade.

Intre timp pregatim toppingul de migdale: untul cu zaharul si laptele se pun intr-o cratita ceramica sau tigaie antiaderenta la foc mic pana se dizolva zaharul. Atunci se ia de pe foc si se adauga migdalele.

Cu mainile infainate, luam aluatul din bol si il intindem bine in forma de tort, turnam deasupra toppingul de migdale intr-un strat uniform si dam aluatul la cuptor pentru 35 de minute.

Dupa ce il scoatem din cuptor, il lasam 5-10 minute pe un gratar la racit, apoi scoatem cu grija margina detasabila si il feliem in doua pe orizontala. Partea de jos a tortului o asezam pe un platou iar partea de sus cu topingul de migdale se pune pe un blat de lemn si cu un cutit bine ascutit se imparte in 12 felii, pana nu se intaresc migdalele caramelizate.

Budinca de vanile se mixeaza impreuna cu untul moale, pana devine un amestec omogen. Frisca se bate spuma tare, apoi se adauga la budinca, amestecand usor cu o paleta. Intaritorul de frisca este optional, il puteti folosi sau nu, in functie de cat de bine se bate frisca.

Peste blatul racit puteti pune marginea detasabila a formei de tort, apoi intindeti crema uniform si deasupra puneti "capacul" cu migdale care este deja feliat. Se poate da la frigider pentru 1-2 ore, apoi se scoate marginea detasabila si se serveste.

Pofta buna!

 

TIPS-URI

1

de data aceasta am preferat varianta rapida de crema facuta din budinca, dar daca va place mai mult puteti sa faceti o crema pasticera din 4 galbenusuri de ou, la fel ca aici http://www.bucataras.ro/retete/torta-della-nonna-tortul-bunicii-23956.html

2

daca nu va plac aluaturile dospite sau nu aveti drojdie acasa o puteti inlocui cu praf de copt

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Bienenstich - Intepatura de albina" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (30)

anca_rm 1

19.11.2014, 12:50

ce reteta minunata ne-ai adus , la favorite cu ea

Sylvia 1

19.11.2014, 14:23

suuuuuuuuuuuuper

Ela68 1

21.11.2014, 20:03

imi place

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

 Chupe de camarones- supa peruana de creveti.Reteta nr.46  din  Best soups in the World

de Ksenya 5

ieri la 13:30

Prajitura de post cu foi si crema de budinca cu suc Fanta

de Caty 2

pe 26.03 la 19:44

Reteta de pui cu sos de parmezan si usturoi

pe 26.03 la 18:04

Reteta de salata de fasole rosie cu porumb si ardei gras

de oanapl 7

pe 25.03 la 19:25

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

cristeena20

3400 puncte

Ksenya

2173 puncte

RODIMUR

2032 puncte

Catalina L

1627 puncte

oanapl

1573 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

RETETA RECOMANDATA
Tort nemtesc