Tort "Buturuga de Craciun"

de Dana_Retetegg in Torturi, 20 Dec 2012 | 3956 vizualizari

 

La multi ani, Bucataras.ro! La multi ani dragi bucatarasi veseli si frumosi!
Va invit sa servim o felie de tort in cinstea celor 4 ani!

 

INGREDIENTE

  • Pentru blatul de rulada:
  • 8 oua,
  • 8 linguri de zahar,
  • 8 linguri de faina,
  • 1/2 lingurita esenta de lamaie,
  • un praf de sare;
  • Pentru crema de ciocolata:
  • 300 ml lapte,
  • 8 linguri zahar,
  • 1 zahar vanilat,
  • 1 esenta de rom,
  • 4 linguri de faina,
  • 2 linguri de cacao,
  • 1 ciocolata cu crema caramel (100 g),
  • 100 g unt;
  • Pentru decor + umplutura:
  • fructe de padure,
  • zahar pudra.
Portii: 6
Timp de preparare: sub 60 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort "Buturuga de Craciun":

Este mai bine sa pregatim crema inainte de a ne apuca sa preparam blatul, fiindca asa are timp suficient sa se raceasca si sa se intareasca.  

Intr-o cratita se pun laptele, zaharul, esenta si zaharul vanilat. Se amesteca cu o lingura de cateva ori, apoi se pune cratita pe foc.  

Cand laptele incepe sa fiarba sa adauga cacaua si faina, amestecand energic cu un tel. Se lasa pe foc cateva minute, amestecand in permanenta.

Cand a capatat consistenta de budinca, se adauga ciocolata si se mai tine pe foc 2 minute.  

Se pune apoi intr-un loc racoros si se lasa pana se raceste.  

Cand e complet rece, se adauga untul taiat in bucati si se omogenizeaza bine cu mixerul pana devine o crema fina.  

Pentru blat - o rulada mare, eu folosesc de obicei 8 oua si pastrez proportia la numarul de linguri de zahar si faina.  

Tava mea are: 32 x 35 cm  

Ouale trebuie sa fie la temperatura camerei.  

Separam albusurile de galbenusuri.  

Batem spuma albusurile cu un praf de sare. Cu cat sunt mai bine batute albusurile cu atat este mai pufoasa rulada.  

Galbenusurile le amestecam cu cele 8 linguri de zahar si le frecam pana devin crema.  

Amestecam apoi albusurile cu galbenusurile crema si treptat cu faina si esenta de lamaie.  

Omogenizam bine cu mixerul cateva minute.  

Punem in tava hartie de copt, apoi aluatul.  

Tava o introducem la cuptorul preincalzit, foc mic.  

Nu deschidem usa cuptorului decat dupa primele 10 minute.  

Verificam ca blatul sa fie doar usor rumen pe fund, nu trebuie sa devina crocant.  

In general dupa 15 minute blatul este la consistenta perfecta si il putem scoate din cuptor.  

Il desprindem usor de hartia de copt, apoi il asezam pe un prosop curat, usor umed, din bumbac.  

Rulam blatul cu grija sa nu se rupa la margini si lasam in prosop cateva minute.  

Tot cu ajutorul prosopului, readucem blatul la forma initiala, asezam uniform crema (aprox. 3/4 din cantitate) si fructele de padure si rulam din nou, presand usor rulada cu mainile.  

Daca ati respectat reteta, rulada este foarte pufoasa si usor de taiat cu un cutit umed, ca sa nu se lipeasca de el crema.   

Am incercat sa o tai in diagonala, asa cum am vazut modele pe net :) Cu marginile ramase am facut pe 'buturuga' si 2 'scorburi'.  

Am imbracat rulada (buturuga) in crema. Am acoperit complet scorburile si am lasat capatul "buturugii" neacoperit fiindca mi se parea ca arata mai bine asa :)  

Am decorat cu zmeura si putin zahar pudra (un fel de ninsoare pe buturuga).  

Am vazut pe net torturi buturuga decorate foarte frumos, eu n-am avut rabdare si energie pt asa ceva, dar merita sa incercati daca va place sa decorati cat mai frumos :D  

Despre gust n-are rost sa vorbim, e prea delicioasa ca sa te opresti la o felie sau doua... asa ca aveti grija cu silueta :))

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort "Buturuga de Craciun" 194554
retete culinare - Tort "Buturuga de Craciun" 194555
retete culinare - Tort "Buturuga de Craciun" 194556

COMENTARII (47)

Dana_Retetegg 1

23.12.2012, 22:33

Satisfyyourcravings 1

14.01.2013, 10:41

Dulce, dulce!

Dana_Retetegg 1

14.01.2013, 15:26

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Briose cu ciocolata
  • 27

    D

  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S