Tort cadou cu capsuni

de alba_zori in Torturi, 14 Feb 2012 | 2502 vizualizari

 

Am facut si eu un tortulet micut,este foarte bun,tare gustos si apetitos,gustul moussului de capsuni este predominant si deci foarte foarte bun.va las reteta ,sper sa va placa.am scris multe explicatii dar e bun de stiut oricum procedura.Pofta mare!

 

INGREDIENTE

  • pt pandispan:
  • -250 gr oua intregi si proaspete(4 oua mai marisoare sant). 
  • -150 gr faina 00. 
  • -50 gr amidon. 
  • -175 gr zahar. 
  • -o coaja de la o lamaie mai marisoara rasa bine.sau chiar doua daca vreti. 
  • -o jumate de pulpa de vanilie.
  •  -pt udatul foilor de pansispan: 
  • -50 ml limoncello. 
  • -300ml apa.(sau cata apa doriti dupa gust)
  • -100 gr zahar. 
  • -pt mousse de capsuni: 
  • -500 gr caspuni 
  • -250 gr mascarpone. 
  • -500 frisca batuta. 
  • -150 gr zahar. 
  • -un plic de gelatina sau un plic de foi de peste.
  •  pt copertura: 
  • -ciocolata plastica 500 gr(500 gr ciocolata alba,2 sau 3 linguri de miere de albine,4 linguri de sirop(sau apa sau lichior de care vreti)eu am pus limoncello,sau daca vreti colorant alimentar pt o culoare mai aprinsa,zahar praf pt lucrat.
Portii: 8
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cadou cu capsuni:

Cu un pic de rabdarica facem si o buna prajiturica, deci incepem cu pregatirea pandispanului. Punem cele 4 oua mari intr-o craticioara impreuna cu zaharul 175 gr si aprindem focul dedesupt si invartim repede cu un facalet ca sa nu se prinda oul si invartim mult pana se incalzeste un pic, nu fierbinte ca facem papara. Bagati degetul in ou si vedeti cand e cald, caldut cat sa suportati la deget fara sa va ardeti deja luati de pe foc. Asa ouale se umfla mai tare si sunt sterilizatate, fara bacterii. Dupa aceea mixati cu mixerul muuult si bine, cam 10 minute pana devine o crema care scrie si adaugam coaja de lamaie rasa si vanilia. Intr-un alt bol dam prin sita faina si amidonul si adaugam incet incet la oul batut bine, devine astfel o coca pt o tava cu partile detasabile de 20 cm sau chiar 24 cm diametru care o ungeti cu unt (sau margarina sau ulei) si cu un praf de faina. Bagati la cuptorul preincalzit la 180 grade, 20 sau 25 minute si dupa cele 25 de minute puteti deschide usa de la cuptor ca sa faceti testul cu scobitoarea. Lasam la racit pandispanul.

Pregatim baia de limoncello intr-un bol care il lasam deoparte si ne ocupam de mousse. Pregatim mixerul iarasi si batem bine frisca cu zaharul, apoi punem frisca la frigider ca sa se raceasca mai bine. Punem foile de peste la inmuiat intr-o farfurie cu apa 10 minute, timp in care noi spalam si curatam capsunile bine si le facem pireu. Lasam si bucatele de capsuni pt ornatul moussului. Deci odata facuta treaba asta luam 100 ml din zeama sau pireul de capsuni si adaugam foile de peste intr-un bol mai micut pe care il incalzim un minut ca sa se prinda foaia de peste, dar n-o lasam sa fiarba avem grija. Putem folosi si un plic de gelatina tot aceeasi procedura are, si gelatina calda obtinuta adaugam la pireul de capsuni rece care ne-a ramas in mare. Amestecam bine ca sa se prinda si de restul capsunilor.

Desfacem cutia de mascarpone si il punem intr-un bol mare mare la care adaugam incet incet caspunile cu gelatina si tot amestecam intr-una ca sa iasa omogen. Cand am obtinut o crema o punem la o parte si luam frisca batuta cu zaharul din frigider si adaugam incet incet la compozitia de mascarpone cate un pic de frisca, si tot asa pana terminam toata frisca. La urma gustam daca mai vrem un pic de zahar in plus. Este cam lung explicat, dar daca ma gandesc mai bine asa trebuie procedat. Punem moussul obtinut la frigider pana taiem feliile de pandispan drepte si pregatite tot in forma in care le-am copt.

Asamblarea tortuletului: o felie de pandispan udat cu baia de limoncello si un strat de mousse cu felii de capsuni ornament in mijloc,o felie de pandispan udat si iar mousse,si asa procedam pana terminam feliile de pandispan. Punem astfel tortul la congelator 2 ore ca sa se intareasca si sa ne fie mai usor la ornat.

Intre timp pregatim ciocolata plastica sau orice fel de glazura.

Pt ciocolata plastica:incalzim ciocolata la baie de aburi si apoi amestecam cu 2 linguri de miere si limoncello 4 linguri si lasam jumate din compozitie la o parte si la cealalta punem si un pic de colorant alimentar si astfel lasam la racit un pic la frigider in folie alimentara. Lucram apoi cu un pic de zahar praf ca sa nu se lipeasca de maini sau de masa ,mai bine e sa lucrati pe un fund de lemn. Facem fasii si facem funditele care le lasam la racit si intarit. Le ungem cu un pic de sirop sau apa, daca nu se lipesc bine extremitatile. Facem si fasiile lungi. Intindem ciocolata plastica ramasa si o asezam cu grija peste tortulet, taiem retusurile si facem mingiute pentru bord, asezam si fasiile lungi si funditele racite bine la frigider. Mi-a mai ramas ciocolata si pentru 3 trandafirasi. O distractie nu?!

 

TIPS-URI

1

puteti folosi orice alt fel de glazura ca sa nu fie asa de dulce ciocolata,dar la cine place ciocolata la nebunie e buna si asa.

2

puteti uda pandispanul si cu sucul de capsuni daca va mai ramane in plus ceva,sau orice alt fel de lichior care va place.

3

puteti folosi si hartie de copt pt coacerea pandispanului pt mai multa siguranta daca vreti.

RETETA IN IMAGINI

Tort cadou cu capsuni-0
Tort cadou cu capsuni-1
Tort cadou cu capsuni-2
Tort cadou cu capsuni-3

COMENTARII (18)

miremirc

miremirc 1

15.02.2012, 17:36

Foarte frumos tortul !

Bya Ralu

Bya Ralu 1

13.02.2013, 15:29

ce super e

alba_zori

alba_zori 1

13.02.2013, 15:42

Multumesc asa e,foarte bun a fost,recomand tuturor!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

 merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!