Tort caramel

de Miha in Torturi, 1 Feb 2010 | 8220 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 5 oua
  • 100 g zahar
  • 2 linguri ulei
  • 30 g amidon
  • 100 g faina
  • 1 praf de copt
  • 3 linguri bilute de ciocolata
  • Pentru crema:
  • 3 galbenusuri
  • 200 g zahar
  • 220 ml lapte
  • 250 ml frisca
  • 1 lingura amidon
  • 10 g gelatina
  • Pentru glazura:
  • 100 g ciocolata amaruie
  • 50 g unt
  • 50 ml frisca lichida
  • 1 lingura lichior de ciocolata
  • Pentru turturii de caramel:
  • 50 g zahar
  • Pentru sirop:
  • 50 g zahar
  • 100 ml apa
  • 2 linguri lichior de ciocolata
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort caramel:

Blat:


Albusurile se separa de galbenusuri si se bat spuma tare, cu un praf de sare. Cand s-a intarit bine se adauga zaharul si se mixeaza in continuare pana obtinem o bezea lucioasa.


Galbenusurile le amestecam cu uleiul, dupa care incet incet le incorporam in bezea.


Faina o amestecam cu praful de copt si amidonul si o incorporam si pe ea in amestecul de mai sus. La sfarsit, bilutele de ciocolata.


Aluatul obtinut il turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam la cuptor la foc mediu pana se rumeneste deasupra. Se face proba cu scobitoarea. ;)


Crema:


Galbenusurile le amestecam cu amidonul. Omogenizam.


Gelatina o punem la inmuiat in cateva linguri de apa rece.


Zaharul il caramelizam si cand a devenit auriu su adauga laptele fierbinte. atentie la aburi si la faptul ca se umfla si poate da pe alaturi. Punem din nou pe foc si tinem pana se topeste tot caramelul, amestecand continuu.


Turnam caramelul fierbinte peste galbenusuri, incet sa nu rezulte cocoloase. Punem din nou pe foc si amestecand continuu fierbem pana incepe sa se ingroase. Consistenta trebuie sa fie ca aceea a unei smantani. lasam la racit si cand a ajuns la o temperatura suportabila la deget adaugam gelatina si dam la rece pana incepe sa se intareasca.


Frisca lichida o mixam pana devine pufoasa si o incorporam in budinca de caramel.


Blatul copt si racit il taiem in 3.


Crema o impartim in 2 si o repartizam intre cele 3 blaturi, pe care le insiropam.


Glazura:


Ciocolata o topim impreuna cu untul si frisca lichida. Dupa ce s-a racorit adaugam si lichiorul. Lasam la racit si cand a ajuns la consistenta unei smantani mai groase o turnam peste tort.


Turturii de caramel:


Zaharul il caramelizam, apoi cu o furculita trasam linii (abstracte :)) ) pe hartie de copt, unsa cu putin ulei.


Ornam cu frisca si turturii de caramel.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort caramel 15744
retete culinare - Tort caramel 15745
retete culinare - Tort caramel 15746
retete culinare - Tort caramel 15747
retete culinare - Tort caramel 15748
retete culinare - Tort caramel 15749
retete culinare - Tort caramel 15750
retete culinare - Tort caramel 15751

COMENTARII (23)

Miha 1

02.02.2010, 20:34

Auch...ma'c sa ma ascund.

Brindusa 1

02.02.2010, 20:50

Eee, cum n-am vazut eu frumusetea asta pana acum? Ca ati venit voi si ati mnacat tot! Mama ce-mi place cum le ornezi, Miha. Eu n-am rabdare.

ala_oancea 1

03.02.2010, 10:55

Bucataras, mai am timp M-am gandit deja la cateva retete ...

COMENTEAZA

Portia de lumina

Flamand si satul

Am fost şi azi la oraş, mai bine zis în orăşelul în care merg deseori cu problemele administrative inerente, locul în care, de voie, de nevoie, pentru că nu poţi pleca mai departe oricând, îţi faci şi cumpărăturile mai...

Cand soarele saruta marea

Vară, soare, nisip, valuri, umbrele şi şezlonguri, soarele sărută marea, toate sub un cer senin, brăzdat uneori doar de aeroplanul ce face reclamă la seminţe, un cadru arhicunoscut multora dintre cititori, un cadru care, aparent, n-ar...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Va rugam verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

TOP
utilizatori

11360 puncte

10740 puncte

Ina 7

7980 puncte

6390 puncte

5750 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Parjoale de legume si branza

de Rux 9

Parjoale de...

pe 29.09 la 23:40

Cornulete a la `Adinuta San

Cornulete a la...

pe 29.09 la 18:19

Chiftele de legume

de Ksenya 4

Chiftele de legume

pe 29.09 la 15:20

Tortellini cu carne si ardei

Tortellini cu...

pe 28.09 la 22:27