Tort Caramel - Luic

de DinDragostePentruGatit in Torturi, 17 Dec 2012 | 1645 vizualizari

 

INGREDIENTE

Blat
  • 4 ouă;
  • 3 /4 cană făină (proaspăt cernută);
  • 3 /4 cană zahăr;
  • 1 pachet pudding cu aromă de caramel Dr. Oetker;
  • 4 lg ulei de floarea soarelui;
  • 1 praf de copt Dr. Oetker;
  • sucul de la 1 /2 portocală;
  • 1 fiolă esență de rom;
  • un praf sare.
Cremă
  • 200 g ciocolată cu cremă de caramel;
  • 200 mL smântână pentru frișcă LaDorna;
  • 3 foi de gelatină Dr. Oetker.
Sirop
  • 200 mL apă;
  • 3 -4 lg zahăr;
  • 1 fiolă esență de rom.
Decor
  • 200 mL smântână pentru frișcă LaDorna;
  • 3-4 lg zahăr pudră vanilat Dr. Oetker.
  • 100 g ciocolată cu lapte;
  • 1 lg cacao.
Portii: 8
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort Caramel - Luic:

Blatul 

Se cerne făina și se amestecă cu pudding, praf de copt și un praf de sare. Se lasă de-o parte.

Se separă albușurile de gălbenușuri. 

Albușurile se bat spumă împreună cu zahărul până la dizolvarea totală a acestuia.

Într-un vas încăpător, gălbenușurile se  amestecă împreună cu uleiul, se adaugă esența de rom și sucul de portocală. Peste acestea se adaugă amestecul de făină, se omogenizează totul.

La final se adaugă albușurile bătute. 

Compoziția se toarnă într-o formă unsă cu unt și tapetată cu făină. 

Se coace la temperatură scăzută (circa 150-160 grade C) timp de aproximativ 30-40 minute. 

Se verifică cu metoda scobitorii. 

După ce s-a răcit, se taie blatul în două părți.

Crema 

Foile de gelatină se pun într-un bol cu apă rece pentru a se hidrata.

Se rupe ciocolata în bucăți egale și se încălzește la bain-marie sau la cuptorul cu microunde (circa 1 minut, depinde de puterea cuptorului). 

Se adaugă în ciocolata topită gelatina. 

Se bate frișca și se amestecă împreună cu ciocolata. 

Crema obținută se ține la rece.

Siropul

Se caramelizează puțin zahărul, se adaugă apa caldă, se ține pe foc până se omogenizează siropul. 

După ce s-a răcit, se adaugă esența de rom.   

Asamblarea

Prima jumătate de blat se pune pe un platou, se insiropează, se pune crema de caramel după care cea de-a doua jumătate de blat însiropat. 

Tortul astfel asamblat l-am lăsat peste noapte în frigider. 

A 2-a zi l-am decorat cu frișcă, pe lateral cu ciocolată rasă iar urarea am scris-o cu ciocolată de lapte topită + 1 lg cacao.

Poftă bună!

 

 

TIPS-URI

1

Am folosit o tavă cu diametrul de 24 cm cu pereți detașabili.

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort Caramel - Luic 194047
retete culinare - Tort Caramel - Luic 194048

COMENTARII (24)

Rocsi 1

17.12.2012, 23:07

DinDragostePentruGatit 1

18.12.2012, 00:16

Multumesc mult, fetelor!

Lau 1

18.12.2012, 14:58

place

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L