Tort cu bezea si capsuni

de simona72 in Torturi, 1 Iun 2016 | 1265 vizualizari

 

In viziunea mea un tort/desert bun atat pentru copii cat si pentru cei mari trebuie sa contina doua elemente esentiale: fructe si ciocolata. Cred ca tuturor ne plac atat fructele cat si ciocolata. Iar pentru ca este sezonul capsunilor dulci si parfumate zic sa facem un desert/tort cu capsuni. Nu vreau sa folosesc foarte multa ciocolata, stim cu totii ca trebuie folosita in cantitate moderata atunci cand facem un desert pentru copii. Pentru blaturi am folosit pudra de roscove( in loc de cacao), iar pentru a intensifica culoare si gustul am adaugat si putina cacao neagra. In rest ciocolata am folosit-o la décor…Pentru ca am dedicat copiilor acest desert am folosit ceva magic, mie asa mi se par bulgarasii aceia dulci, moi, usor gumati de marshmallow, mai pe romaneste bezele. Va las sa deslusiti singuri reteta in continuare…


"Dragi copii, sa păstraţi întotdeauna copilăria în suflet, ca o raza de lumina, si viaţa voastră va fi mult mai frumoasa. La mulţi ani de 1 Iunie!"

 

INGREDIENTE

Pentru 1 blat x2:

  • 2 oua
  • 2 linguri zahar brut
  • 1 praf mic de sare
  • 2 linguri unt topit
  • 2 linguri faina
  • 1 lingurita cacao neagra
  • 1 lingura pudra de roscove
  • 1 lingura crunchy musli cu ciocolata si alune de padure(optional)
  • Pentru mereng:
  • 3 albusuri
  • 1 praf mic de sare
  • 6 linguri zahar alb fin
  • 3 linguri rase amidon alimentar
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 2 linguri zeama de lamiae
  • Pentru crema de capsuni
  • 10+4 bucati marshmallow
  • 500 gr capsuni
  • 50 ml apa
  • 2 linguri gelatin granule
  • Pentru crema de vanilie:
  • 3 galbenusuri(cele ramase de la mereng)
  • 3 linguri zahar brut
  • 1 pastaie vanilie
  • 3 linguri amidon alimentar
  • 50 gr unt gras
  • 350 ml lapte
  • Pentru décor:
  • Capsuni taiate felii, affine, frunzulite de lamaita
  • Ciocolata, lapte
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu bezea si capsuni:

Pentru blat: se separa albusurile de galbenusuri. Se pun albusurile in vasul robotului se adauga un praf mic de sare, se mixeaza 2-3 minute. Se adauga zaharul si se continua mixarea pana obtinem o bezea ferma. Galbenusurile se amesteca cu untul topit, cacaoa si pudra de roscove. Amestecul de galbenusuri se adauga la bezea. Se adauga faina si se amesteca usor pentru a scoate cat mai putin aer din albusuri. La final se adauga cerealele, este optional, eu am vrut in blat si o consistenta crocanta. Se pune aluatul intr-o tava din silicon tapetat fundul cu hartie de copt. Se distribuie uniform si se bate usor forma din silicon de masa, sa se aseze aluatul. Dam la cuptorul incins la 170 grade pentru 20-25 minute. Se scoate, se pune pe un glilaj, se lasa sa se raceasca si se indeparteaza hartia de copt. Se face inca un blat indentic din aceleasi cantitati…

Pentru mereng: se pun albusurile in vasul robotului de bucatarie, se adauga un praf mic de sare si se mizeaxa 2-3 minute. Se adauga zaharul treptat si se continua mixarea 10 minute pana obtinem o bezea ferma. Se adauga zeama de lamiae si vanilia si se mixeaza inca 2 minute. La final se adauga amidonul si se mixeaza usor pana la incorporare. Se pune bezeaua in aceeasi forma de silicon tapetat fundul cu hartie de copt. Se da la cuptorul incins la 100 grade pentru 45 minute. Se mareste flacara la 110 grade si se mai lasa inca 15-20 minute. Se lasa sa se raceasca in forma, se scoate pe un gratar, se indeparteaza hartia de copt si se lasa sa se raceasca alte 2 ore.

Pentru crema de capsuni: 400 gr capsuni spalate si taie in jumatati si/sau sferturi se pun intr-o craticioara cu fund dublu. Se adauga 3 linguri apa si 10 bucati marshmallow. Se lasa pe foc, se amesteca pana bezelele incep sa se topeasca si capsunile aproape ca dau in clocot. Nu trebuie sa lasam bucatile de bezea sa se topeasca de tot. Eu am vrut sa se simta bulgarasii dulci si moi atunci cand mancam din tort…Intre timp am pus gelatina la hidratat in 3-4 linguri apa rece. Am pus gelatina peste capsuni si am amestecat pana gelatina s-a dizolvat. Cad amestecul a fost doar cald am adaugat alte 4 bucati de marshmallow taiate cu o foarfeca de bucatarie in sferturi. Am amestecat si am dat compozitia la frigider pana amestecul s-a racit de tot. Atentie sa nu se intareasca…

Pentru asamblare: in forma din silicon in care am copt blaturile am pus folie alimentara. Am pus primul blat, am adaugat jumatate din crema de capsuni, la mijloc am pus merengul, peste mereng restul de crema de capsuni, apoi al doilea blat. Am invelit cu folie alimentara si l-am dat la frigider pentru 3-4 ore. De preferat se lasa peste noapte la frigider.

Pentru crema de vanilie: intr-o cratita cu fund dublu se pune laptele, zaharul si pastaia de vanilie pe foc. Cand laptele aproape da in clocot se da craticioara deoparte si se scoate pastaia de vanilie. Separat, intr-un castron, se amesteca galbenusurile, amidonul si 50 ml lapte rece. Peste acest amestec se pune treptat din laptele fierbinte in timp ce amestecam cu un tel.  Se transfera compozitia inapoi in craticioara in care am fiert laptele, se amesteca cu telul si se lasa pe foc pana crema se ingroasa si seamana cu o budinca. La final se adauga untul si se amesteca. Se pune folie alimentara peste crema ca sa nu prinda pojghita si se da la frigider pana crema se raceste complet. Cu aceasta crema se imbraca tortul, se decoreaza cu feliute de capsuni, afine, frunzulite de lamaita. Se topeste pe baie de aburi 50 gr ciocolata si 3-4 linguri lapte, se decoreaza tortul cu ciocolata. Se da la rece pentru inca 1-2 ore.

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445587
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445588
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445589
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445590
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445591
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445592
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445593
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445594
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445595
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445596
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445597
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445598
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445599
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445600
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445601
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445602
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445603
retete culinare - Tort cu bezea si capsuni 445604

RETETE RECOMANDATE

COMENTARII (24)

mirela0911 1

03.06.2016, 09:38

Un tort deosebit!

Andreea Caroline 1

07.06.2016, 17:01

laura_n 1

10.06.2016, 16:38

M-ai topit, Simo! :

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21