Tort cu ciocolată,mentă şi vişine

de diaconta in Torturi, 12 Iun 2014 | 5119 vizualizari

 

Este un tort pregătit pentru aniversarea a 30 de ani de căsnicie a unor prieteni.Pentru că au preferat să fie cu ciocolată,m-am gândit ca cel mai bine s-ar combina cu menta şi nişte vişine din acelea foarte bune.
Nu am secţiune dar voi pune poze cu etapele de preparare.
Pentru că a fost o zi tare mohorâtă,pozele au ieşit destul de întunecate.
Sper însă ca reţeta mea să vă inspire.

 

INGREDIENTE

Pentru blatul de tort(tava cu diametrul de 26 cm):

  • 8 oua
  • 240 g zahar
  • 200 g faina
  • 40 g cacao
  • ½ plic praf de copt(5g)
  • Vanilie
  • Sare

Pentru crema de ciocolata:

  • 300 g ciocolata 72% cacao
  • 150 ml frisca lichida (Hulala am avut eu)
  • 300 g unt 82% grasime
  • 4 linguri zahar pudra
  • Vişine pentru prajituri

Pentru crema de mentă :

  • 250 g crema Mascarpone
  • 200 g ciocolata alba
  • 100 ml frisca lichida
  • 3 linguri zahar pudra
  • 50 ml sirop concentrat de menta
  • Ciocolata maruntita

Pentru glazura de ciocolata:

  • 100 g ciocolata 72% cacao
  • Frisca lichida
  • Lapte
  • Rom

Pentru coala(dantela) de ciocolata:

  • 150 g ciocolata 81% cacao

Pentru decor:

  • Tablete de ciocolata cu menta
  • Bilute argintii
Portii: 20
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu ciocolată,mentă şi vişine:

Am pregatit mai întâi blatul pentru tort.Un blat foarte simplu,o reteta pe care v-o recomand si o folosesc mereu la torturi.

De data aceasta l-am facut cu cacao,ca sa se potriveasca mai bine cu crema de ciocolata si menta.

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Am tapetat tava cu hârtie de copt.

Ouale le-am mixat cu zaharul 15-20 de minute pâna si-au triplat volumul si paletele mixerului lasa urme în compozitie.

Compozitia trebuie sa încorporeze suficient aer pentru a obtine un blat pufos.

Am adaugat si vanilie.

Faina am amestecat-o cu sarea,praful de copt si cacaoa,apoi am încorporat-o cu ajutorul unui tel în trei reprize.

Va trebui amestecat cu multa grija cu miscari de rasturnare,pentru a nu pierde aerul din compozitie.

Am preîncalzit cuptorul la 180 de grade.

Am pus compozitia în tava si am lasat la cuptor pentru 35 de minute.

In primele 20-25 de minute nu se va deschide usa cuptorului,ideal ar fi de verificat doar la 30 de minute.

Am oprit cuptorul si am lasat blatul sa se raceasca în cuptor,apoi l-am scos pe un gratar.

L-am taiat a doua zi.

Pnetru crema ce mascarpone cu menta,am  topit ciocolata împreuna cu frisca pe baie de aburi,apoi am adaugar siropul de menta câte putin ca sa n-o subtiem prea tare.

Am lasat sa se raceasca compozitia.

Crema Mascarpone am mixat-o cu zaharul pudra,apoi am pus treptat ciocolata racita.

Am maruntit ciocolata si am pus-o peste crema.

Am lasat crema la frigider pâna la asamblare.

Am pregatit apoi crema de ciocolata.

Ciocolata am topit-o cu frisca pe baie de aburi,am adaugat romul si am lasat sa se raceasca.

Untul l-am mixat cu zaharul pudra,apoi am adaugat ciocolata racita.

Blatul l-am taiat în doua locuri,pe orizontala,peste primul blat am pus crema de menta,peste al doilea blat am pus crema de ciocolata si visinele,apoi am pus cel de-al treilea blat.

In exteriorul tortului am pus crema de ciocolata.

L-am lasat la frigider pâna am  prtegatit glazura si coala(care ar fi trebuit sa fie o dantela) de ciocolata.

Pentru coala de ciocolata,am topit ciocolata pe baie de aburi si dupa ce s-a întarit putin,am  facut diferite forme pe fâsiile de hârtie pregatite.

Hârtia trebuie sa fie suficient de lunga pentru a îmbraca circumferinta tortului.

Eu am taiat doua fâsii pentru a lucra mai usor cu ea.

Când ciocolata s-a întarit atât cât sa nu curga,am luat cu grija hârtia si am „lipit-o” pe marginea tortului.

Am pus la frigider pâna s-a întarit,apoi am desprins usor hârtia.

Pentru glazura am topit ciocolata si am adaugat frisca si lapte pâna la consistenta dorita.

Laptele îi va da un luciu mai frumos decât frisca.

Am pus deasupra glazura si dupa ce s-a întarit,am ornat cu crema de menta,tablete de ciocolata cu menta si bilute argintii.

 

Poftă bună !!!!

 

 

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326021
retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326022
retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326023
retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326024
retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326025
retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326026
retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326027
retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326028
retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326029
retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326030
retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326031
retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326032
retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326033
retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326034
retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326035
retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326036
retete culinare - Tort cu ciocolată,mentă şi vişine 326037

COMENTARII (25)

merisor 1

14.06.2014, 14:16

Cred ca-i deosebit tortul acesta cu menta!

laura_n 1

16.06.2014, 15:45

si eu am in plan un cremos cu menta

diaconta 1

16.06.2014, 16:16

Nu-l lasa numai "in plan" Laura ))

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE: