Tort cu crema caramel

de simona72 in Torturi, 17 Noi 2015 | 8339 vizualizari

 

De ziua lui Bogdan, am vrut ceva altfel. Cum nu incercasem nimic cu caramel, am gasit momentul potrivit pentru acest tort. Nu este unul sofisticat si cu multe pretentii, dar este unul delicios datorita caramelului.

 

INGREDIENTE

Pentru blat:

  • 6 oua
  • 6 linguri zahar brut
  • 1 praf mic de sare
  • 3 linguri faina
  • 3 linguri praf de budinca de ciocolata de la Dr. Oetker
  • 1 lingurita esenta vanilie
  • 3 linguri ulei de floarea soarelui
  • Pentru caramel:
  • 150 ml apa
  • 150 gr zahar alb
  • 70 gr unt
  • 100 ml smantana pentru frisca
  • Pentru crema:
  • 500 ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 3 linguri amidon alimentar
  • 1 plic gelatina
  • 50 ml apa rece
  • 200 ml smantana pentru frisca
  • 3 linguri zahar pudra
  • Pentru ornat: diferite bombonele
Portii: 12
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema caramel:

Pentru blat: separam albusurile de galbenusuri. Mixam albusurile cu putina sare pentru cateva secunde, adaugam zaharul si mixam pana obtinem o bezea. Galbenusurile le amestecam cu uleiul si le adaugam la bezea. Mixam pana la incorporarea completa a galbenusurilor. Separat, amestecam faina cu praful de budinca, le trecem printr-o sita fina si le adaugam la ingredientele umede. Amestecam usor cu un tel tip para, de jos in sus, pentru a scoate cat mai putin aer din albusuri. Punem compozitia de blat intr-o forma tapetata cu unt si faina sau o forma de silicon unsa cu putin ulei. Batem putin tava de masa pentru a scoate eventualele bule de aer. Dam tava la cuptorul incins la 160 grade pentru 30-35 minute, pana trece testul cu scobitoarea.

Pentru caramel: punem zaharul si apa intr-un ibric mai mare sau craticioara. Punem pe foc, pe flacara mare la inceput, apoi cand apa a inceput sa scada, reducem flacara la minim si lasam pana zaharul incepe sa se caramelizeze. Amestecam usor pentru o caramelizare uniforma. Cand zaharul capata culoarea chihlimbarului, adaugam untul, amestecam, dupa topirea untului adaugam smantana amestecam si lasam pe foc inca  2-3 minute pana caramelul capata consistenta dorita. Lasam sa se raceasca complet, eu l-am dat la frigider pentru 30 minute.

Pentru crema: punem pe foc 400 ml lapte intr-o craticioara cu fund dublu. Cand laptele da semne ca ar vrea sa fiarba il dam deoparte. Laptele ramas, rece, il amestecam cu galbenusurile si amidonul. Amestecam bine ingredientele pana se incorporeaza si amidonul se dizolva. Peste ele adaugam laptele fierbinte in timp ce amestecam cu telul. Transferam toata compozitia inapoi in craticioara cu fund dublu, punem pe foc pana incepe sa fiarba si crema capata consistenta unei budinci. Punem o punga curata peste crema, pentru a nu capata crusta, o lasam sa se raceasca complet, eventual o dam la frigider pentru 30 minute. Intre timp, punem gelatina in apa rece, o lasam 10 minute la hidratat apoi o dizolvam pe flacara foarte mica. Cand este rece o adaugam la crema.

Dupa racirea celor doua, adaugam jumatate din caramel peste budinca, mixam, adaugam si restul de caramel si mixam bine pana la incorporare. Blatul il taiem in doua, punem prima felie de blat pe un platou, punem jumatate din crema caramel, iar restul de crema o amestecam cu smantana batuta cu cele 3 linguri de zahar. Cu crema ramasa imbracam tortul si-l decoram dupa pricepere. Sa va fie de folos!!

TIPS-URI

1

Daca va plac torturile mai insiropate atunci puteti sa faceti un sirop din: zahar caramelizat si apa. Blatul a iesit foarte pufos, motiv pentru care eu nu l-am mai insiropat…

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema caramel" nu uita sa-i faci un review.

RETETA IN IMAGINI

COMENTARII (17)

Constelatialeu 1

17.11.2015, 21:06

Mama ce carameloasa avem aici...

Panacris 1

18.11.2015, 20:52

Valclaudia 1

19.11.2015, 20:46

super tortul! Sa va traiasca flacaul!

COMENTEAZA

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Reteta gustoasa de pasca fara aluat, cu fistic si fulgi de ciocolata

ieri la 12:38

Prajitura cu banane si mere - Un desert rapid si aromat

de oanapl 7

pe 14.04 la 21:13

Reteta de desert rapid cu mandarine si ciocolata

pe 14.04 la 14:24

Reteta de bruschete savuroase cu carnea ramasa

pe 14.04 la 11:37

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tort cu crema caramel