Tort cu crema de capsuni

de Dana_Retetegg in Torturi, 25 Mai 2013 | 2719 vizualizari

 

Pentru ca maine este ziua mea am venit deja cu tortul :) Era prea frumos si n-am avut rabdare sa-l tin doar pentru mine, asa ca va servesc cu mareee drag :)

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 4 oua;
  • 50 g unt;
  • 200 ml lapte;
  • 300 g melasa (in loc de zahar);
  • 3 linguri cacao;
  • 1 zahar vanilat;
  • 1 esenta vanilie;
  • 300 g faina;
  • 1 praf de copt
  • Crema:
  • 300 g capsuni;
  • 200 ml frisca lichida;
  • 1 plic gelatina;
  • 5 linguri zahar pudra;
  • 1 esenta de lamaie;
  • Decor:
  • 300 ml frisca lichida;
  • 100 g arahide nesarate crude;
  • jeleuri fructate.
Portii: 10
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de capsuni:

Blatul este cel de la prajitura negresa. Mie imi place foarte mult asa ca nu am vrut sa ma complic cu altul :)

Am pus intr-un vas laptele, melasa, untul, esenta, zaharul vanilat si cele 3 linguri de cacao. Am pus pe foc si am amestecat de cateva ori pana a inceput sa fiarba. Am lasat 5 minute pana a dat un clocot.

Pentru ca era in graba mare, am pus vasul la racit intr-un alt vas mai mare cu apa rece :) De obicei, se lasa intr-un loc mai racoros pana ajunge amestecul la temperatura camerei.

Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare.

Peste amestecul racit am pus galbenusurile, apoi treptat faina si praful de copt.

Cand s-au omogenizat bine, am pus si albusurile si am mixat de cateva ori.

Am pus aluatul intr-o tava tapetata cu hartie de copt si am bagat-o in cuptorul preincalzit, la foc mic, 30 de minute.

Am scos blatul si l-am lasat deoparte sa se raceasca.

Crema:

Am ales capsuni mari si dulci pe care le-am taiat in jumatati si apoi le-am pasat putin cu blenderul. Nu trebuie sa devina chiar piure, se pot pastra si bucatele mai mari.

Le-am amestecat cu zaharul pudra, esenta si am pus pe foc sa fiarba, 5-6 minute. Am dat deoparte si am lasat 10 minute sa se raceasca putin.

Intr-un bol mic am hidratat gelatina timp de 2 minute, apoi am pus-o peste sosul de capsuni.

Am lasat sosul deoparte pana s-a racit complet apoi l-am amestecat cu frisca batuta foarte bine.

Am pus la frigider timp de 1 ora. Nu e musai dar eu am avut treaba si am lasat crema sa se raceasca bine si sa se inchege.

Asamblare:

Blatul l-am copt in tava mare de la aragaz si pentru tort l-am taiat in 2 pe mijloc, astfel obtinand 2 dreptunghiuri :) Nu a fost nevoie sa-l tai pe orizontala fiindca nu e un blat prea inalt.

Nu e necesar sa insiropam blatul, dar eu asa il prefer. Merge insiropat cu orice fel de suc de fructe, sirop de zahar sau suc de compot.

Am pus crema intre cele 2 felii de blat insiropat, apoi am imbracat tortul in frisca, obtinuta din frisca lichida batuta foarte bine.

Am macinat cateva arahide si le-am pus pe marginile tortului.

Deasupra am mai decorat cu putina frisca si cu jeleuri "felii de citrice".


Nu l-am gustat inca, insa la cat de bine arata va asigur ca e delicios!

 

TIPS-URI

1

In loc de zahar am folosit pentru blat melasa, m-am gandit ca merge bine la blatul negresa.

2

La blat se poate pune si margarina in loc de unt.

COMENTARII (24)

danakarin 1

26.05.2013, 22:48

Bravo! Frumos! Si La multi ani!

Dana_Retetegg 1

26.05.2013, 23:07

Multumesc mult!

Dana_Retetegg 1

26.05.2013, 23:08

A fost foarte vesel, pe placul copilasilor care au vrut jeleurile

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D