Tort cu crema de ciocolata si capsuni

de Merisor in Torturi, 28 Mai 2015 | 23467 vizualizari

 

Nu am serbat nimic, poate niste kg in plus, muuuulte la numar, dar nu va spun cate.
E o vorba din batrani in care se zice ca femeile nu trebuie sa-si recunoasca varsta si kilogramele :))))
Am facut tort pentru ca e sezonul capsunilor si am zis sa nu ratez momentul.
Este un tort cu trei creme: ciocolata alba, ciocolata amaruie si capsuni, toate in combinatie cu frisca.
Bun a iesit, tare bun! Asa au zis baietii mei, toti trei. :)

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri apa rece
  • 10 linguri zahar
  • 10 linguri faina
  • 2 linguri cacao
  • 1 varf cutit sare
  • 1 lingurita zeama de lamaie
  • 2 lingurite esenta de rom
  • Crema de ciocolata alba:
  • 250 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata alba
  • 1 varf cutit sare
  • 5 gr gelatina
  • 2 linguri apa
  • Crema de ciocolata amaruie:
  • 250 ml frisca lichida
  • 200 gr ciocolata amaruie(75%)
  • 1 varf cutit sare
  • 5 gr gelatina
  • 2 linguri apa
  • Crema de capsuni:
  • 300 gr capsuni
  • 250 ml frisca lichida
  • 1 varf cutit sare
  • 2 linguri zahar
  • 10 gr gelatina
  • 2 linguri apa
  • Sirop:
  • 400 ml apa
  • 2 linguri zahar
  • 2 lingurite esenta de rom
  • In plus:
  • 500 gr capsuni
  • putin ulei pentru uns forma de tort
Portii: 12
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de ciocolata si capsuni:

Pentru blat, separam albusurile de galbenusuri si presaram cate putina sare peste ambele.

Mixam albusurile spuma, apoi adaugam treptat zaharul, pe care l-am rasnit mai intai.

Adaugam pe parcurs si zeama de lamaie, ajuta la intarirea bezelei si mai taie din dulceata zaharului.

Dupa ce obtinem o bezea ferma, care nu va curge daca intoarcem bolul invers, scoatem mixerul si introducem o paleta, de lemn sau silicon.

Adaugam galbenusurile si amestecam usor cu paleta, de jos in sus, pentru a nu se lasa bezeaua.

Adaugam apoi apa si la fel amestecam usor si la final faina pe care o cernem treptat deasupra compozitiei,  impreuna cu cacaua.

Ungem o forma de tort detasabila cu putin ulei sau unt si punem compozitia pentru blat in ea.

O nivelam cu dosul unei linguri, apoi dam forma la cuptorul preincalzit, la 180 de grade, pentru 35 de minute.

Eu am folosit o forma cu diametrul de 24 cm.

Dupa stingerea focului, mai lasam blatul in cuptor 5 minute, apoi il soatem si il mai lasam inca 5 minute in forma, dupa care il rasturnam pe un grilaj si il lasam acolo pana se raceste complet.

Pentru crema de ciocolata alba, punem frisca intr-un vas, pe foc mic si adaugam peste ea, ciocolata rupta in bucati plus un varf cutit sare.

Sarea ajuta la accentuarea gustului, nu va speriati, ca nu iese crema sarata.

Amestecam continuu cu o spatula pana cand se topeste ciocolata si se omogenizeaza cu frisca.

Dam vasul deoparte de pe foc si il lasam sa se raceasca, apoi il dam la frigider pentru cel putin o ora.

Dupa ce se raceste bine, introducem mixerul  si mixam energic pana cand crema devine spumoasa.

Pentru crema de ciocolata amaruie procedam la fel ca si la ciocolata alba.

Pentru crema de capsuni, curatam capsunile de codite si le clatim bine sub jet de apa rece, apoi le scurgem bine si le trecem prin blender pana obtinem o pasta omogena.

Mixam si frisca pana se intareste, apoi o amestecam cu pasta de capsuni.

Pentru sirop, punem apa si zaharul pe foc si le amestecam continuu pana cand se topeste zaharul, apoi stingem focul si adaugam esenta.

Blatul de tort il taiem in doua parti.

Imbracam peretii interiori ai formei de tort cu folie de plastic, apoi asezam prima parte de tort si o insiropam bine.

Pe marginile formei asezam jumatati de capsuni, cu partea interioara spre peretii formei.

Hidratam gelatina(separat pentru fiecare crema in parte) in apa si o topim pe foc, amestecand continuu, apoi o amestecam in crema, mixand energic sa se omogenizeze bine.

Incepem intai cu crema alba.

Dupa ce am mixat-o cu gelatina, dam deoparte ¼ din ea, iar restul o intindem peste blatul din forma de tort.

Asezam din loc in loc restul de capsuni bine scurse de apa, apoi intindem 2/3 din crema maro(adica cea de ciocolata amaruie), iar deasupra intindem ¾ din crema de capsuni si acoperim cu partea a doua de blat, pe care l-am insiropat mai intai.

Dam tortul la frigider pentru cel putin o jumatate de zi sau chiar de pe o zi pe alta.

Dam la frigider si restul din cremele oprite, cu care vom orna la final tortul.

Dupa ce ne asiguram ca s-au intarit cremele bine,  scoatem tortul , indepartam peretii detasabili ai formei, precum si folia si il ornam.

Cu crema de ciocolata amaruie imbracam tortul si pe laterale, pana la randul de capsuni, dar si deasupra, iar din celelalte creme formam niste trandafiri, cu ajutorul duiului pentru ornat trandafiri.

Asezam si cateva capsuni intr-o parte si gata-i tortul, frumos si delicios

 

TIPS-URI

1

Cremele, le mixam impreuna cu gelatina topita, exact in momentul in care le vom intinde pe tort.

2

Gelatina se amesteca fierbinte in crema, nu se intampla nimic, dar vom avea grija sa mixam energic pentru a o imprastia uniform in toata crema.

3

Cantitatea de gelatina se va pune in functie de consistenta cremei, daca ni se pare mai cursiva, mai moale, vom pune mai multa gelatina, aproximativ 10 gr, depinde si de calitatea ingredientelor folosite.

4

Eu am folosit de data aceasta ciocolata de la LIDL „Fin Carre”si frisca lichida „Meggle”.

5

La crema de capsuni a necesitat mai multa gelatina, dar si aici depinde si de frisca si de cat de coapte sunt capsunile.

6

Inainte de a orna tortul, mai mixam cremele pana devin usor spumoase, iar daca sunt cumva prea groase, le mai diluam cu putina smantana. La mine nu a fost cazul acum, dar am patit altadata.

Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu crema de ciocolata si capsuni" nu uita sa-i faci un review.
SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI
Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Trebuie să acceptați opțiunile privind protecția datelor.
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date.

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

Sunt de acord ca datele mele personale să fie stocate și folosite pentru a primi noutăți și oferte comerciale.
Vă asigurăm că informațiile dumneavoastră vor fi păstrate în siguranță și în orice moment vă puteți schimba opinia făcând click pe link-ul de dezabonare din subsolul oricărui e-mail pe care îl primiți de la noi.
Cele mai

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

Constelatialeu

5425 puncte

laura_n

2133 puncte

Rocsi

1668 puncte

Caty

1258 puncte

oanapl

1127 puncte

CONTACT

Contact

Bucataras.ro
[email protected]

 
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată

Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă.
De ce ingrediente... citeste mai mult

Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
RETETA RECOMANDATA
Tortulet de biscuiti