Tort cu crema de coarne

de _Alina_ in Torturi, 3 Oct 2014 | 2124 vizualizari

 

Nuuu, nu va ganditi la coarne de animal, ci la fructele cornului (Cornus mas) care mi se par usor subapreciate, si nu sunt folosite decat la dulceturi, siropuri, cornate, etc. Asa ca dupa ce am cumparat vreo 10 kg de fructe coapte si grozav de bune am decis sa folosesc musai si intr-o prajitura.
S-apoi nu stiu cum se face ca din cand in cand dau gres la prajiturit. :)) Totusi din greseala s-a intamplat sa iasa ceva bun - glazura de pe acest tort.

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 8 oua medii (de la gaini de tara am folosit eu)
  • 200 g zahar
  • 145 g faina
  • 40g cacao
  • 1/4 lgt bicarbonat de amoniu
  • Crema de coarne
  • 220 g coarne bine coapte
  • 80 g zahar
  • 125 g smantana lichida rece, 30% grasime (Pilos am folosit eu)
  • Crema de frisca si iaurt:
  • 275 g smantana lichida (30% grasime)
  • 160 g iaurt natural
  • 60 g zahar
  • 10 g gelatina granule
  • 50 ml apa
  • Pt. insiropat:
  • 20ml sirop concentrat de coarne amestecat cu 50ml apa plata
  • Glazura aerata
  • 70g ciocolata amaruie (55% procentaj de cacao)
  • 100 g smantana lichida
  • 1 lg cacao (22% grasime) (optional)
Portii: -
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de coarne:

Blat

1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separa albusurile de galbenusuri.

3. Mixeaza albusurile spuma ferma cu praful de sare. Adauga zaharul si mixeaza pana cand zaharul este complet dizolvat. Adauga galbenusurile si mai mixeaza 1-2 minute.

4. Amesteca faina cu cacaoa si cu bicarbonatul de amoniu, si cerne-le. Incorporeaza amestecul in 2 transe in ouale batute si mixeaza bine sa nu ramana cocoloase.

5. Toarna compozitia intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor pentru 30 minute, sau pana cand trece testul scobitorii (introdu o scobitoare in mijlocul blatului si daca iese curata atunci blatul este copt, daca iese lipicioasa mai lasa blatul in cuptor cateva minute).
6. Dupa ce s-a copt, scoate tava din cuptor si lasa blatul sa se raceasca complet inainte de a-l taia in doua felii egale.


Crema de coarne
1. Separa pulpa coarnelor de sambure dandu-le printr-o sita.
2. Pune piureul de coarne impreuna cu 60 g zahar pe foc potrivit cateva minute (pana cand observi ca s-a ingrosat). Lasa sa se raceasca complet inainte de a folosi compozitia.
3. Mixeaza smantana lichida cu 20g zahar pana cand creste in volum si capata consistenta, apoi adauga piureul de coarne si mixeaza pana la inglobarea totala a acestuia.

Crema de frisca si iaurt
1. Pune gelatina la hidratat in 50 ml de apa (daca preferi poti sa pui gelatina la hidratat in smantana lichida) si dizolv-o pe bain-marie apoi las-o sa se racoreasca cateva minute.
2. Mixeaza smantana lichida cu zaharul pana cand capata volum si consistenta. Adauga iaurtul si gelatina dizolvata si omogenizeaza cu mixerul.

Asamblare
1. Pune prima felie de blat pe un platou, intr-un inel pentru torturi, insiropeaz-o, pune jumatate din crema de frisca si iaurt. Intinde apoi intr-un strat crema de coarne si pune deasupra restul de crema alba si cealalta felie de blat pe care o vei insiropa. Introdu tortul in frigider pentru cel putin o ora (preferabil 3-4).
2. Scoate tortul din frigider, scoate-i inelul si glazureaza-l.

 

Glazura spumoasa
1. Mixeaza smantana lichida pana cand creste in volum.
2. Pune 70g frisca impreuna cu ciocolata intr-un vas cu fund dublu la foc mic. Amesteca pana cand ciocolata se topeste complet, adauga restul de smantana mixata si lingura de cacao (ar fi preferabil sa o cerni in compozitie ca sa nu faca cocoloase cum s-a intamplat la mine :) si amesteca bine. Ia glazura de pe foc si foloseste-o la decorat.

 

Nota: daca nu doriti o delimitare ce tine de consistenta intre straturile de crema alba si crema de coarne puteti adauga 1lg gelatina dizolvata in crema de coarne.

 

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cu crema de coarne 345126
retete culinare - Tort cu crema de coarne 345127

COMENTARII (30)

Lau 1

07.10.2014, 17:38

mena29 1

05.03.2015, 16:55

Alina,ce m-am bucurat cand am gasit aceasta reteta. Eu am mancat coarne in copilarie si de atunci mi-au revenit in minte destul de des aceste fructe insa,aici in Sibiu nu gasesc. Eu am copilarit in Alba-Iulia si stiu ca am mancat pe vremea cand locuiam acolo.

-Licurici- 1

23.06.2015, 08:29

Arata tare bine!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Brioşă belgiană  - Cougnolle (ou cougnou)

Brioşă...

ieri la 22:04

Muschiulet de porc in foietaj, cu sos de ciuperci cu smantana

de Rocsi 9

Muschiulet de...

ieri la 20:20

Tort cu crema de mascarpone, zmeura si piersici

Tort cu crema de...

ieri la 19:41

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

ieri la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

pe 05.12 la 20:21