Tort cu crema de lapte si nuca pralinata

de Lavinia in Torturi, 9 Noi 2013 | 8433 vizualizari

 

By Laura Adamache cu mici modificari :)

 

INGREDIENTE

  • Blat:
  • 300 g ciocolata cu lapte/amaruie
  • 75 g unt
  • 50 ml ulei
  • 125 ml frisca lichida
  • 5 oua
  • 75 g zahar brun
  • 75 g zahar alb
  • 250 g faina
  • 1 praf de copt
  • Sirop:
  • 150 g zahar brun
  • 250 g ml apa
  • 2 linguri Amaretto
  • Crema:
  • 1 l lapte
  • semintele de la o pastaie de vanilie
  • 250 g zahar
  • 100 g faina
  • 50 g amidon
  • 200 ml frisca lichida
  • Nuca pralinata:
  • 50 g zahar brun
  • 75 g miez de nuca
  • Glazura:
  • 200 g ciocolata cu alune+50 ml frisca lichida
  • 40 g ciocolata alba+1 lingura de frisca lichida
Portii: 16
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de lapte si nuca pralinata:

Topeste ciocolata cu frisca,uleiul si untul pe baie de abur apoi las-o la racit. Mixeaza galbenusurile cu ambele tipuri de zahar pana isi dubleaza volumul si devin cremoase. Adauga ciocolata peste galbenusuri si omogenizeaza bine. Amesteca faina cu praful de copt apoi adaug-o peste crema de galbenusuri si omogenizeaza bine.

Separat mixeaza albusurile cu un praf de sare pana devin spuma. Adauga albusurile in 2-3 transe peste galbenusuri amestecand usor de sus in jos cu o spatula. Tapeteaza o tava(26 cm ) cu unt si faina si coace blatul in cuptorul preincalzit pentru aprox 35-40 de minute (testul scobitorii) Lasa blatul la racit apoi taie-l in 3 cu ajutorul unui cutit bine ascutit sau un taietor special de blaturi.

Caramelizeaza zaharul intr-o craticioara apoi stinge-l cu apa si lasa pe foc pana se topeste complet zaharul. Lasa siropul la racit apoi adauga lichiorul Amaretto.

Intr-o craticioara amesteca faina cu zaharul,amidonul si semintele de la pastaia de vanilie apoi adauga laptele in fir subtire amestecand energic cu  un tel pentru a nu ramana cocoloase. Pune amestecul pe foc mic amestecand continuu pana se ingroasa.(minim 10 minute) Lasa crema la racit apoi adauga frisca batuta bine si omogenizeaza.

Pe un platou pune prima foaie de blat si insiropeaza. Pune crema,blat/sirop/crema si acopera cu ultima foaie de blat insiropata in prealabil.Opreste cateva linguri de crema si imbraca marginile tortului.

Caramelizeaza zaharul brun apoi adauga miezul de nuca si amesteca bine pana ce nuca este acoperita complet de caramel. Pune apoi amestecul pe o tava acoperita cu hartie de copt si lasa pana se raceste complet. Zdrobeste nuca cu ajutorul unui sucitor apoi tapeteaza marginile tortului.

Topeste ciocolata cu frisca lichida. Glaseaza toata suprafata tortului cu glazura de ciocolata.

Topeste si ciocolata alba apoi pune-o intr-o punga taiata la varf si formeaza cercuri(cu distanta intre ele) peste tort. Cu o scobitoare traseaza dungi de la mijloc spre margine.

Lasa tortul la rece pentru minim 8 ore.

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cu crema de lapte si nuca pralinata 276611
retete culinare - Tort cu crema de lapte si nuca pralinata 276612
retete culinare - Tort cu crema de lapte si nuca pralinata 276613
retete culinare - Tort cu crema de lapte si nuca pralinata 276614
retete culinare - Tort cu crema de lapte si nuca pralinata 276615
retete culinare - Tort cu crema de lapte si nuca pralinata 276616
retete culinare - Tort cu crema de lapte si nuca pralinata 276617
retete culinare - Tort cu crema de lapte si nuca pralinata 276618

COMENTARII (36)

Lavinia 1

10.11.2013, 09:09

Cris

cornelia16_2002 1

10.11.2013, 11:16

arata excelent si cred ca si gustul e la fel

babi5 1

23.12.2013, 10:23

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25

TarteTatin - Tarta rasturnata cu mere

TarteTatin -...

ieri la 14:55