Tort cu crema de zahar ars

de gaby_duceag in Torturi, 2 Feb 2013 | 14707 vizualizari

 

Un tort pe care nu l-am facut de ani de zile... In general faceam separat, intai crema de zahar ars, o lasam in cratita, preparam un blat si-l puneam deasupra apoi rasturnam totul cu o miscare ferma pe platou, crema de zahar ars ramanand in partea superioara tortului. Acum le-am preparat ambele in acelasi timp si in aceeasi cratita si parca as fi vrut sa fi fost blatul mai mic , nu ma gandeam ca va creste asa mult. Am vazut ca si la Miremirc proportia e aceeasi insa eu as fi preferat mai multa crema. Copiii l-au devorat, au cerut cate doua felii, Danut zicand sa-i pun si luni la scoala :))).

 

INGREDIENTE

Crema de zahar ars
  • 6 oua mari
  • 14 linguri zahar
  • o lingura rasa amidon
  • doua plicuri zahar vanilat
  • 700 ml lapte
Blat
  • 4 oua
  • o ceasca de zahar
  • o ceasca de faina (am masurat cu aceeasi ceasca, de capacitate 150 ml)
  • o lingura ulei
  • putina sare
Ornat
  • 200 ml frisca lichida
  • 200 ml smantana pentru gatit
  • 2 linguri zahar
  • putin sofran pentru a da amestecului o nuanta usor galbuie
Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu crema de zahar ars:

Caramelizeaza intr-o craticioara cu fund dublu (cu diametrul de 20 cm) 8 linguri de zahar pana capata culoarea chihlimbarului.

Inclina cratita astfel incat sa tapetezi cu caramel peretii vasului.

Pune laptele la foc si lasa-l sa dea un clocot.

Cu un tel amesteca ouale cu cele 6 linguri zahar ramase, zaharul vanilat si amidonul. Toarna ouale peste laptele fierbinte apoi pune amestecul in cratita cu caramel.

Da vasul la cuptor, pe treapta din mijloc, la foc mic spre mediu pentru 30 minute timp in care prepari compozitia pentru blat.

Separa albusurile de galbenusuri. Albusurile mixeaza-le spuma. Adauga zaharul in 3 etape, dar nu adauga pana ce precedentul nu e diluat.

Pune galbenusurile peste albusuri, faina, sarea, uleiul si omogenizeaza usor.

Cand au trecut cele 30 minute scoate vasul de la cuptor si pune lingura cu lingura compozitia de blat peste crema de zahar ars, niveleaza si da inapoi la cuptor.

Lasa pana ce blatul a prins o culoare rumena, frumoasa si trece testul cu scobitoarea.

Scoate vasul de la cuptor si lasa tortul sa se raceasca complet, cateva ore. Eu l-am lasat peste noapte.

Ai grija ca blatul sa nu fie lipit de peretii vasului, aseaza un platou deasupra si cu o miscare ferma rastoarna-l pe platou.

Mixeaza frisca cu zaharul si smantana, pune si putin sofran (optional) .

Orneaza tortul..cum doresti, apoi da-l la rece.

 

 

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cu crema de zahar ars 201761
retete culinare - Tort cu crema de zahar ars 201762
retete culinare - Tort cu crema de zahar ars 201763
retete culinare - Tort cu crema de zahar ars 201765
retete culinare - Tort cu crema de zahar ars 201766

COMENTARII (75)

babi5 1

27.08.2013, 12:16

Krystyan Trendy 1

23.11.2013, 10:08

superb tortul

jolygina 1

26.03.2015, 00:29

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Cizmele lui Mos Nicolae
  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L