Tort cu frisca si caramel

de gaby_duceag in Torturi, 6 Noi 2011 | 14226 vizualizari

 

De cand am vazut reteta tortului la Mona (Aziz) recunosc ca m-a obsedat :))). Am zis "moaaaaa, ce tort adevarat! ":))))si-am salivat instant :))). Am zis ca-l fac cu prima ocazie ce se va ivi si cum a fost ziua cumnatei mele, l-am executat. Cu siguranta!!! nu va fi prima si ultima oara, mi-a placut mult de tot. Combinatia de blat pufos insiropat, frisca si caramel, inseamna cu adevarat TORT :))).La multi ani, Mirela mea draga!

 

INGREDIENTE

Blat

  • 5 oua mari
  • o cana zahar
  • 7 linguri faina
  • un praf de copt
  • un plic zahar vanilat
  • un vf cutit sare
  • 2 linguri amidon
  • 30 ml ulei
  • 30 ml apa

Caramel

  • o cana zahar
  • 150 ml frisca lichida
  • o lingura unt
  • 50 ml apa

Frisca

  • 500 ml frisca lichida
  • 300 ml smantana
  • 3 linguri zahar
  • jumatate esenta vanilie

Sirop

  • 4 linguri zahar
  • 150 ml apa
  • vanilie

arahide in ciocolata, macinate, pentru ornat

Portii: -
Timp de preparare: sub 15 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu frisca si caramel:

Blat.

Separam albusurile de galbenusuri.

Albusurile le mixam spuma impreuna cu sarea apoi adaugam treptat zaharul si mixam pana e complet diluat.

Galbenusurile le frecam cu uleiul si apa si le adaugampeste albusuri.

Cernem faina amestecata cu amidonul si praful de copt. Le adaugam peste oua si incorporam usor cu o paleta.

Preincalzim cuptorul.

Tapetam o forma de tort (sau o cratita) cu diametrul de 20 cm cu hartie pentru copt, turnam compozitia si nivelam.

Introducem tava in cuptor, la foc mic , si coacem timp de 35--40 min (facem testul cu scobitoarea)

ps. e asa de fain blatul! Asa de aerat si pufos!

Caramel.

Punem intr-un vas cu fund dublu , la fiert, zaharul impreuna cu apa.

Fierbem pana capata culoarea chihlimbarului, ferim putin de pe foc si turnam frisca. Punem inapoi pe foc si mai fierbem 3-4 minute.

Adaugam si untul, lasam sa se topeasca si oprim focul.

Dupa ce se racoreste usor bagam blenderul pentru un minut. (putem trece peste pasul asta si sa strecuram, cum zice Mona).

Lasam la racit.

Frisca.

Punem intr-un bol frisca lichida impreuna cu smantana si zaharul.

Incepem sa mixam, mai intai la treapta 1, timp de un minut, apoi marim viteza si mixam pana la obtinerea consistentei dorite (testam cu degetelul :))) ).

Adaugam vanilia si gata.

Sirop.

Caramelizam zaharul. Stingem cu apa rece , lasam la fiert pana da cateva clocote.

Racim.

Asamblare

Taiem blatul in trei.

Asezam primul blat, il insiropam (nu tare, se insiropeaza mult si de la frisca) si punem 1/3 din cantitatea de frisca.

Punem apoi caramel ajutandu-ne de o lingura si lasand sa curga "neglijent":)))

Nu este necesar tot caramelul. Restul pastrati-l la frigider.

Asezam al doilea blat, insiropam, punem iar 1/3 frisca si caramel si asezam ultimul blat pe care-l insiropam.

Imbracam tortul in frisca, tapetam peretii cu alunele cu ciocolata si ornam .

Sursa.

Multumesc mult, Mona.

 

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cu frisca si caramel 132643
retete culinare - Tort cu frisca si caramel 132648
retete culinare - Tort cu frisca si caramel 132649

COMENTARII (86)

kamy 1

09.11.2011, 00:15

fug pana nu lesin

mena29 1

09.11.2011, 09:15

O minunatie

gaby_gabytza 1

17.11.2011, 14:25

ce bine arata

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

13900 puncte

7700 puncte

6830 puncte

6560 puncte

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!

Coltunasi moldovenesti cu branza dulce

de Criss 6

Coltunasi...

la 15:04

Foietaj cu nuca si pasta de macese

Foietaj cu nuca...

ieri la 20:21

Mancare de ciuperci pleurotus cu praz

Mancare de...

ieri la 19:29

Covrigi sarbesti

de stefy_a 3

Covrigi sarbesti

ieri la 18:25