Tort cu nuca

de Rocsi in Torturi, 19 Oct 2013 | 9738 vizualizari

 

Pentru acest week-end am pregatit un tort. Nu pot sa zic ca este facut pentru mine ci pentru unchiul meu, a carui onomastica este astazi, dar noi il vom sarbatori maine daca tot este in tara. La multi ani Mihai, sa fii sanatos, fericit si iubit!!! Bine ca voi degusta si eu tortul si vin cu impresii, desi stiu deja ca este super delicios pentru ca am gustat din blat, din crema, din tot :D...Ideea acestui tort a pornit de la de la o reteta a lui Bucatar Maniac care mi-a placut mult. Multumesc mult pentru reteta Cristi.

 

INGREDIENTE

Pentru blat:

  • 8 oua
  • 8 linguri zahar
  • 8 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt
  • coaja rasa de portocala

Crema:

  • 500 ml lapte
  • 2 linguri si 1/2 amidon
  • 2 linguri cacao
  • 3 linguri zahar
  • 150 gr unt
  • 2 linguri zahar pudra
  • 2 linguri esenta de rom
  • 1/2 cana nuca macinata

Pentru glazura:

  • 100 gr ciocolata cu lapte
  • 50 gr ciocolata amaruie
  • 100 ml frisca lichida

Pentru sirop:

  • 1/2 cana apa
  • 1 lingura esenta de vanilie
  • 3 linguri zahar
  • 1 plic zahar vanilat

Pentru ornat:

  • 100 ml frisca lichida
  • 1 plic ness
  • circa 1 cana nuca macinata
Portii: 10
Timp de preparare: peste 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu nuca:

Incepem cu crema:
Intr-un bol amestecam amidonul, cacaoa, zaharul, cateva linguri de lapte si amestecam bine cu un tel.
Restul de lapte il punem la fiert, cand incepe sa fiarba dam drumul amestecului cu cacao, dam focul la mic si lasam sa dea cateva clocote pana se ingroasa, dar in acest timp invartim mereu sa nu faca cocoloase.
Cand este gata o luam de pe foc, o acoperim cu o folie alimentara si lasam sa se raceasca.
Untul de la temperatura camerei il mixam cu zaharul pudra.
Il incorporam peste crema rece de cacao, apoi adaugam esenta de rom si nuca.
Daca vi se pare prea moale crema puteti adauga putina gelatina, la mine nu a fost cazul.

Blatul:
Separam ouale, albusurile le mixam cu un praf de sare si zaharul pana devin spuma.
Incorporam galbenusurile treptat, apoi coaja rasa de portocala si praful de copt.
La final punem faina in ploaie.
Ungem o tava detasabila de tort cu unt, o tapetam cu hartie de copt si turnam compozitia.
Introducem tava in cuptorul incins, la o temperatura potrivita pentru 25-30  de minute.
Facem testul cu scobitoare dupa acest timp si daca este gata il scoatem din cuptor, il lasam se se raceasca apoi il taiem in doua.

Siropul:
Amestecam apa cu zaharul, zaharul vanilat si punem pe foc sa dea 3-4 clocote, apoi il lasam sa se raceasca.
Cand s-a racit adaugam esenta de vanilie.
Dupa ce s-au racorit toate il asamblam.
Pe un platou punem prima foaie, o insiropam si in jur asezam un inel detasabil.
Punem toata crema, o nivelam, asezam a 2 a foaie de blat insiropata si apasam putin.
Glazura: 
Rupem ciocolata bucatele intr-un vas mai gros, turnam frisca lichida si punem pe foc.
Amestecam continuu si cand s-a topit complet ciocolata, luam glazura de pe foc si o turnam usor deasupra tortului.

O lasam 5 minute sa se racoreasca, apoi cu dosul unei linguri facem niste stropi si bagam tortul la frigider pentru cateva ore.
Frisca lichida o mixam apoi adaugam ness-ul.
Scoatem inelul detasabil, ungem marginile tortului cu putina frisca, apoi il imbracam in nuca macinata.
Cu ajutorul unui pos putem face si cateva ornamente din frisca ramasa daca doriti.
Il mai dam putin la rece apoi poate fi servit.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cu nuca 270423
retete culinare - Tort cu nuca 270424
retete culinare - Tort cu nuca 270425
retete culinare - Tort cu nuca 270426
retete culinare - Tort cu nuca 270427
retete culinare - Tort cu nuca 270428
retete culinare - Tort cu nuca 270429
retete culinare - Tort cu nuca 270430
retete culinare - Tort cu nuca 270431
retete culinare - Tort cu nuca 270432

COMENTARII (86)

Rocsi 1

03.03.2014, 10:31

Multumesc Maelline!

Madelline 1

03.03.2014, 11:31

il fac si eu acum :*

Rocsi 1

03.03.2014, 20:11

Te astept sa revii cu impresii

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D