Tort cu nuca si morcovi

de laura_n in Torturi, 24 Apr 2016 | 1033 vizualizari

 

Visam de multa vreme la asa ceva, iar acum ocazia s-a ivit.


Ma bucur ca am reusit sa il fac, il clasez direct pe primul loc in topul preferintelor!


Blatul este aromat, am tocat nuca grosier, se simte din plin, crema extrem de light si foarte subtil acrisoara, minunat, pur si simplu minunat!


Eu am folosit zahar cu melasa, daca va doriti ca blatul sa capete o culoare galbuie, portocalie, folositi zahar alb si nuca mai putina.


 

 

INGREDIENTE

  • pentru blat cu diametrul de 20 cm:
  • 100 gr unt
  • 1 praf sare
  • 120 ml ulei de floarea soarelui
  • 4 oua
  • 300 gr morcov ras
  • 150 miez nuca (tocat grosier)
  • 250 gr faina
  • 100 gr zahar brut
  • 60 gr zahar cu melasa
  • 1 plic praf de copt
  • 1 vrf cutit bicarbonat de sodiu
  • 2 lgte scortisoara macinata (Ceylon)
  • 1/2 lgta nucsoara macinata (puteti reduce cantitatea, eu prefer mai intensa aroma)
  • 600 ml suc proaspat portocale
  • pentru crema:
  • 1 kg iaurt gras natur
  • 300 gr ciocolata alba
  • zahar pudra (daca preferati mai dulce)
  • lamaie
  • pentru ornat
  • fructe de physsalis
  • ornamente dr. oetker
Portii: 12
Timp de preparare: sub 120 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu nuca si morcovi:

Se curata morcovii de coaja. Se spala si se dau pe razatoarea cu ochiuri mici. Se cantaresc, este nevoie de o cantitate de 300 gr morcov ras. Se asaza intr-un castron, apoi se toarna suc proaspat de portocale, cat sa ii acopere. Acest pont il stiu de la Vladut. Morcovii se vor hidrata si vor avea o aroma placuta de portocala. Foarte fain pontul, multumesc Vladut!

Intr-un vas, se mixeaza untul cu un praf de sare si cu cele doua tipuri de zahar. Se adauga uleiul, se amesteca, apoi se adauga ouale, incorporand pe fiecare, pe rand. Urmeaza faina cernuta cu praful de copt si bicarbonat. Se incorporeaza, va rezulta o compozitie usor moale.

Separat, se amesteca miezul de nuca cu scortisoara, nucsoara si se toaca grosier cu ajutorul unui robotel.

Se adauga peste compozitia de unt, se amesteca usor cu o spatula.

Morcovul se scurge de suc, se adauga peste nuca. Se amesteca usor pana se incorporeaza.

Se pregateste o forma de copt, cu diametru de 20 cm (se poate folosi si o forma mai mare, insa blatul nu va iesi la fel de inalt), prevazuta cu hartie de copt. Se preincalzeste cuptorul.

Se toarna compozitia de tort in forma de copt si se pune in cuptorul preincalzit, se coace timp de aproximativ o ora, la 180 grade. Spre final, ar trebui sa fie rumenit, se poate face proba cu o scobitoare, daca e copt, se scoate si se lasa la temperat.

Separat, se topeste ciocolata alba, se lasa la temperat, apoi se incoporeaza in iaurt. Se adauga putina zeama de lamaie, pentru o aroma subtila.

Blatul racit de tot, se taie in 4 straturi. Se insiropeaza cu suc de portocale (indulcit daca se prefera asa), se alterneaza straturi de blat cu straturi generoase de crema. Se imbraca tot tortul in crema de iaurt cu ciocolata, se orneaza dupa bunul plac si se depoziteaza la rece pana in momentul servirii.

Un tort excelent, sa va fie de folos si pe plac!

 

TIPS-URI

1

hidratati morcovul in suc de portocale inainte de a-l folosi, va capata o aroma minunata, pont de la Vladut!

2

atentie la cantitatea de nucsoara, puteti sa o reduceti. Mie imi place sa fie mai pregnanta.

3

indulciti usor sucul de portocale daca preferati un gust mai dulce.

RETETA IN IMAGINI

Tort cu nuca si morcovi-0
Tort cu nuca si morcovi-1
Tort cu nuca si morcovi-2
Tort cu nuca si morcovi-3
Tort cu nuca si morcovi-4
Tort cu nuca si morcovi-5
Tort cu nuca si morcovi-6

COMENTARII (24)

mihaelar63

mihaelar63 1

25.04.2016, 16:20

Deliciosul mult dorit

Gherca Daniela

Gherca Daniela 1

25.04.2016, 17:54

arata super, mi-ar fi placut sa gust, cred ca este divin!

Camelya

Camelya 1

12.05.2016, 12:15

Ce tortulet minunat!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

TOP
utilizatori

Valclaudia

13900 puncte

Constelatialeu

7700 puncte

mirela0911

6830 puncte

Rocsi

6560 puncte

merisor

5200 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Bulz dacic
  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D

  • 05

    L

  • 06

    MA

  • 07

    MI

  • 08

    J

Locul unde vezi ce e nou, ce e hot si ce merita citit!