Tort cu vanilie si struguri

de katty in Torturi, 4 Ian 2015 | 1161 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • blat:
  • 8 oua,
  • 8 linguri zahar
  • 8 linguri faina,
  • un praf de sare
  • sirop:
  • 400 ml apa,
  • 150 gr zahar,
  • esenta de vanilie
  • crema de vanilie:
  • 1 compot de struguri,
  • 1 plic budinca de vanilie,
  • 100 ml frisca batuta
  • ,1 plic de gelatina,
  • 3 linguri zahar
  • crema de vin:
  • 3 galbenusuri,
  • 200 ml vin alb , dulce,
  • 3 linguri zahar,
  • 100 ml frisca batuta
  • 3-4 linguri dulceata de visine
  • decor:
  • 300 ml frisca batuta,
  • boabele de struguri din compot,
  • fulgi de migdale
Portii: 8
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cu vanilie si struguri:

Incepem cu prepararea blatului:

Separam ouale. Batem albusurile spuma cu un praf de sare pana se intaresc. Adaugam zaharul si batem in continuare pana obtinem consistenta unei smantani groase. Adaugam galbenusurile, omogenizam, apoi cernem faina deasupra. Amestecam usor cu o spatula. Turnam compozitia intr-o forma de tort si o dam la cuptor pana trece proba scobitorii. Lasam blatul sa se raceasca si il taiem in 3 felii pe orizontala.

Pentru sirop fierbem apa cu zaharul cateva clocote, dam jos, punem esenta de vanilie si lasam sa se raceasca.

Pentru crema de vanilie scurgem compotul de struguri si masuram lichidul (cam 350 ml) Punem siropul de la compot intr-o craticioara la foc impreuna cu zaharul. Hidratam gelatina in 2 linguri apa rece. Punem praful de budinca intr-un castronel, punem 2 linguri apa rece peste el si amestecam, apoi punem cate 1 lingura de sirop caldut (2 -3 linguri) Turnam praful de budinca dizolvat peste sirop si amestecam pana se ingroasa. Dam jos craticioara, punem 1 lingura de budinca in gelatina, omogenizam, apoi turnam gelatina in crema. Amestecam bine si o lasam la racit, amestecand ocazional. Cand este racita, dar nu intarita punem frisca batuta spuma tare si omogenizam.

Insiropam feliile de blat de tort. Montam tortul in forma in care a fost copt blatul. Asezam prima felie de tort insiropata, pe care o ungem cu dulceata de visine mixata. Punem deasupra crema de vanilie, a doua felie de blat insiropat si dam la rece pana facem cea de-a doua crema.

Pentru crema de vin frecam galbenusurile cu zaharul intr-o craticioara cu fundul dublu. Adaugam vinul caldut si punem craticioara la foc mic. Amestecam pana crema se ingroasa, fara a fierbe. In acest timp punem la hidratat plicul de gelatina in 2 linguri apa rece. Dam crema jos, punem 1 lingura in gelatina hidratata, omogenizam, apoi turnam gelatina in crema.Amestecam bine si o lasam la racit. Cand este racit o amestecam cu frisca batuta spuma tare. Punem crema peste blatul al doilea, iar deasupra asezam ultima felie de tort.

Dam tortul la frigider pentru cateva ore, apoi il imbracam in frisca si il ornam cu boabele de struguri din compot si cu fulgi de migdale usor prajiti pe o tigaie uscata. Pastram tortul la rece pana in momentul servirii.

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cu vanilie si struguri 360914
retete culinare - Tort cu vanilie si struguri 360915

COMENTARII (7)

MotanLaOale 1

05.01.2015, 08:34

dantes 1

05.01.2015, 13:35

Bun!

mirela0911 1

08.01.2015, 14:05

Bun bun bun!

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D