Tort cupola cu branza de vaci si fructe

de miremirc in Torturi, 28 Sep 2012 | 21983 vizualizari

 

INGREDIENTE

  • Aluat fraged :
  • 60 g unt rece (80-82% grasime)
  • 100 g faina
  • un praf de sare
  • 30 g zahar
  • 1 galbenus
  • Rulada :
  • 5 oua
  • 150 g zahar
  • un praf de sare
  • 150 g faina
  • 5 lg ulei
  • 120 g gem de cirese negre (sau alt gem)
  • Crema:
  • 500 g branza de vaci
  • 250 g mascarpone
  • 150 g iaurt
  • 200 g zahar pudra cu aroma de vanilie (sau mai mult...)
  • 2 plicuri gelatina granule (20 g)
  • 200 ml suc din compot
  • 100 ml lichior (eu am pus Cinzano rosu)
  • fructe din compot ( sau banane, kiwi etc..)
  • Decor :
  • 100 ml frisca lichida
Portii: -
Timp de preparare: sub 90 minute

MOD DE PREPARARE RETETA Tort cupola cu branza de vaci si fructe:

Aluat fraged: intr-un mixer punem faina, praful de sare si untul rece taiat cubulete, apoi adaugam zaharul si galbenusul de ou. Scoatem aluatul din mixer si il framantam doar cat sa-l transformam intr-o bila. Pe o hartie de copt (pergament) intindem aluatul cu sucitorul, asezam deasupra bolul (d=20 cm) cu gura in jos si decupam surplusul de aluat.

Asezam aluatul rotund intr-o tava, intepam cu furculita din loc in loc si o dam la cuptor pentru 15-20 minute, adica pana se rumeneste putin

Rulada: intr-un castron mixam spuma albusurile de ou si praful de sare pana se intareste, adaugam apoi zaharul  mixand pana se topeste tot zaharul. Adaugam apoi galbenusurile pe rand, uleiul treptat, iar la final faina.

Turnam compozitia intr-o forma dreptunghiulara (d=32*36 cm sau chiar putin mai mare daca aveti) si coacem pentru 15 minute. Facem testul cu scobitoarea.

Dupa ce rulada s-a copt, o rasturnam pe un prosop umed, pe care am presarat putin zahar si rulam strans pe lungime. Lasam rulada in prosopul umed pana se racest, apoi o desfacem si intindem gemul de cirese negre pe ea. Rulam la loc si invelim rulada intr-o folie de aluminiu pana cand o vom taia feliute subtiri.

Crema : gelatina o hidratam in 200 ml suc din compot, timp de 10 minute, apoi o punem pe foc mic ca sa o topim, fara sa dea in clocot, deoarece gelatina prin fierbere isi pierde proprietatile.

Intr-un castron mixam branza de vaci, mascarponele, iaurtul, zaharul pudra. Pentru a obtine o crema fina, vom folosi mixerul vertical. La sfarsit adaugam lichiorul (eu am folosit Cinzano rosu si lichior Carolans) si amestecam.

Din crema obtinuta, adaugam 2 linguri in gelatina pe care am topit-o pe foc mic, amestecam ca sa omogenizam, apoi o rasturnam peste crema ramasa ,mixand  mereu. Adaugam si fructele din compot . (eu am eliminat bananele pentru ca erau foarte tari si ananasul). dam crema la rece pentru 20 minute.

Asamblare : bolul il stropim cu apa rece, apoi asezam folie alimentara. Incepand din fudul bolului asezam rondele de rulada taiate subtire, turnam jumatate din crema. Deasupra asezam pe orizontala un rand de rulade, apoi restul de crema. Ruladele care au ramas deasupra cremei, le-am taiat jos cu un cutit.

La sfarsit am asezat aluatul fraged, pe care eu am reusit sa-l rup :D

Dam la frigider de seara pana dimineata sau pentru minim 4 ore. Rasturnam invers pe un platou, cu o miscare ferma.

Scoatem folia de plastic si decoram cu frisca batuta.

Taiem cu grija si servim .

Super tort, fructat si sanatos ! Va poftesc sa-l incercati ! :)

 

RETETA IN IMAGINI

retete culinare - Tort cupola cu branza de vaci si fructe 179718
retete culinare - Tort cupola cu branza de vaci si fructe 179719
retete culinare - Tort cupola cu branza de vaci si fructe 179720
retete culinare - Tort cupola cu branza de vaci si fructe 179721
retete culinare - Tort cupola cu branza de vaci si fructe 179722
retete culinare - Tort cupola cu branza de vaci si fructe 179723
retete culinare - Tort cupola cu branza de vaci si fructe 179724
retete culinare - Tort cupola cu branza de vaci si fructe 179725
retete culinare - Tort cupola cu branza de vaci si fructe 179726
retete culinare - Tort cupola cu branza de vaci si fructe 179727
retete culinare - Tort cupola cu branza de vaci si fructe 179728
retete culinare - Tort cupola cu branza de vaci si fructe 179729
retete culinare - Tort cupola cu branza de vaci si fructe 179730
retete culinare - Tort cupola cu branza de vaci si fructe 179731
retete culinare - Tort cupola cu branza de vaci si fructe 179732
retete culinare - Tort cupola cu branza de vaci si fructe 179733

COMENTARII (38)

jolygina 1

22.06.2013, 23:35

Valclaudia 1

23.06.2013, 08:36

senzational arata!

Panacris 1

22.06.2016, 07:59

COMENTEAZA

Portia de lumina

La gura sobei

Nu de puţine ori am spus că-mi plac poveştile, căci, recunosc, recitindu-le, îmi aduc aminte de clipele în care copilăria se împărţea între fabuloasa lume a eroilor de pe alte tărâmuri ori din timpurile în...

Cu mucii-n fasole?

Trei vibraţii scurte cu ecoul din blatul mesei au dat startul soneriei telefonului meu. Desigur, când pleacă în forţă The Second Waltz (Shostakovich) parcă nu-ţi vine să răspunzi din prima, ai lăsa melodia ...

SUNTEM CEI MAI VESELI ȘI ACTIVI BUCATARAȘI

Felicitări!Un email de confirmare a fost trimis pe adresa ta.
Pentru a-ți valida contul, te rugăm sa dai click pe acest link.
Eroare!
Vă rugăm verificați datele introduse și reincercati!
Atentie!
Aceasta adresa de email este deja in baza noastra de date

Abonează-te la newsletter și intră în gașca noastră!

La Multi Ani,
Sărbătoriților de astăzi

TOP
utilizatori

7490 puncte

6130 puncte

5470 puncte

5280 puncte

4620 puncte

CONTACT

Bucataras.ro
hello@bucataras.ro

GĂTIM, RÂDEM
ȘI GLUMIM, PE:

Prajitura Lamaita
  • 28

    L

  • 29

    MA

  • 30

    MI

  • 01

    J

  • 02

    V

  • 03

    S

  • 04

    D